In real time Operating System MCQ with Answer Pdf

Real time Operating Systems MCQ Pdf Free Download

Now it is the time to speed up your study and score well in exam by studying Real time Operating System MCQ Questions with Answers PDF. You should practice MCQ regularly to strengthen your confidence and improve your skill. Make your accuracy hundred percent by thoroughly revised our Operating system Multiple Choice Questions with Answers. By thorough practicing these Multiple Choice Questions with Answers you can make your base stronger and make your preparation effective.

To do well in all such Real time operating system objective questions you must clearly know all the basic concepts of real time operating system ( RTOS ). We have provided here the Real time Operating systems MCQs for Computer Science and Engineering Students that will help students revise all important concepts and topics in a short-time but effectively.


Important points to Remember about In Real time Operating system  : 

  1. A real-time operating system is an operating system that has been developed for real-time applications.
  2. As we know in real time operating system user is not important but the processes are very important. 
  3. Generally, your resources are underutilized in order to pay attention to the processes when they require it. 
  4. They are used in environments where a large number of events are processed. 
  5. Some examples of real-time Operating Systems are: VxWorks, Solaris, Lyns OS, and Spectra.
  6. Many real-time Operating Systems are built for very specific applications such as air traffic control, stock exchanges, refinery control, rolling mill control. Train control, Telecommunications, Integrated manufacturing systems, Production and distribution of electricity, Building control.
  7. They are used in industrial control, telephone switching, flight control, real-time simulations, military applications, etc.
  8. Objective is to provide fast response times. Process bursts of thousands of interrupts per second without missing a single event. Process is activated after the occurrence of an event, through interruption.
  9. Higher priority process expropriates resources. Therefore, priority-based expropriation planning is generally used.
  10. Less demanding memory management than time sharing, usually processes are permanent residents in memory.
In real time Operating system MCQ

In real time Operating System Multiple Choice Questions with Answers Pdf

1. When the System processes data instructions without any delay is called as________________

(a) online system

(b) real-time system

(c) instruction system

(d) offline system

Answer : B


2. In Real time Operating systems are________ 

(a) Primarily used on mainframe computers 

(b) Used for monitoring events as they occur 

(c) Used for program development 

(d) Used for real time interactive users 

Answer : B


3. In real time operating system is__________

(a) kernel is not required

(b) process scheduling can be done only once task

(c) must be serviced by its deadline period

(d) all processes have the same priority

Answer : C

Read  : Point Out the wrong Statements MCQ 

4. The basic types of OS are__________

a) batch and time sharing

b) sequential and real time

c) direct and interactive

d) batch and interactive

Answer : D


5. In ______ OS, the response time is very critical. 

a) Multitasking 

b) Batch 

c) Online 

d) Real-time

Answer : D


6. In real time operating system ____________

a) all processes have the same priority

b) a task must be serviced by its deadline period

c) process scheduling can be done only once

d) kernel is not required

Answer : B


7. What is the Real-time systems?

(a) Used for monitoring events as they occur

(b) Primarily used on mainframe computers

(c) Used for real-time interactive users

(d) Used for program development

Answer : A


8. For real time operating systems, interrupt latency should be_________

a) minimal

b) maximum

c) zero

d) dependent on the scheduling

Answer : A


9. VxWorks is centered around ____________

(a) wind microkernel

(b) linux kernel

(c) unix kernel

(d) none of the mentioned

Answer: a


10. In Hard real time operating system has ______________ jitter than a soft real time operating system.

a) less

b) more

c) equal

d) none of the mentioned

Answer : A


11. Which of the following is correct in real time?

(a) non-preemptive kernels

(b) preemptive kernels

(c) neither preemptive nor non-preemptive kernels

(d) preemptive kernels or non preemptive kernels

Answer : B


12. Which one of the following is a real time operating system?

(a) RTLinux

(b) VxWorks

(c) Windows CE

(d) All of the mentioned

Answer: D


13. The interrupt latency should be_________  for real time operating systems.

(a) maximum

(b) minimal

(c) dependent on the scheduling

(d) zero

Answer : B


14. Time required to synchronous switch from the context of one thread to the context of another thread is called?

(a) threads fly-back time

(b) jitter

(c) context switch time

(d) none of the mentioned

Answer: c


15. Interrupt latency refers to the period of time__________

(a) from the occurrence of an event to the arrival of an interrupt.

(b) from the occurrence of an event to the servicing of an interrupt

(c) from arrival of an interrupt to the start of the interrupt service routine

(d) none of the mentioned

Answer : C


16. In a real time system the computer results ____________

(a) must be produced within a specific deadline period

(b) may be produced at any time

(c) may be correct

(d) all of the mentioned

Answer : A


17. The amount of memory in a real time system is generally___________

(a) less compared to PCs

(b) high compared to PCs

(c) same as in PCs

(d) they do not have any memory

Answer : A


18. In a___________ real time system, it is guaranteed that critical real time tasks will be completed within their deadlines.

(a) soft

(b) hard

(c) critical

(d) none of the mentioned

Answer: B


19. Type of processor in which single task of a particular application is process is termed as Select one_______________

(a) real time processor 

(b) dedicated processor 

(c) applicant processor 

(d) one task processor

Answer : B


20. The amount of memory in a real time system is generally____________

(a) less compared to PCs

(b) high compared to PCs

(c) same as in PCs

(d) they do not have any memory

Answer: A


21. Scheduling of tasks is a very important consideration in RTOS. Which of the following best described the scheduling policy design: Select one____________

(a) The scheduler must follow a pre-emptive policy 

(b) The scheduler must not use pre-emptive policy option (c) The scheduler must not only use pre-emptive policy options with the priority considerations. 

(d) The scheduler must not use pre-emptive policy option, but must employ priority consideration

Answer : D


We hope the given MCQ on In real time Operating system Questions and answers. The  mcq with Answers Pdf free download will help you for both online and offline study. If you have any queries regarding above Multiple Choice Question on real time operating system with Answers pdf. Comment us below.