MCQ on Phylum Platyhelminthes Pdf

Platyhelminthes MCQ Questions and Answers

We brings Here MCQ Questions and Answers on Phylum Platyhelminthes. which is very important in NEET point of view.  With every questions test your knowledge. Multiple Choice Questions on Platyhelminthes for NEET Aspirants are available for free, you can test your knowledge anytime and share the links with your friends to help them check their knowledge.

It will be very helpful for those students who are willing to get good marks in their board exam preparation. Get the Multiple choice questions on Platyhelminthes Pdf. All these questions are provided with answers and their detailed explanation of each Question. Check out the MCQs provided below to get an idea of the type of questions to be asked on Phylum Platyhelminthes in NEET exam.


Important points to Remember about Phylum Platyhelminthes  : 

  1. The flat worms are mostly parasites but some are free living e.g., Planaria. 
  2. They are acoelomate, triploblastic, bilaterally symmetrical and dorsoventrally flattened animals.
  3. They have organ system level of organization and blind sac body plan.
  4. Body is segmented (false segmentation) except in class cestoda.
  5. Body is covered with a cellular, syncytial, one layered, partly ciliated epidermis; while in parasitic trematodesband cestodes, epidermis is lacking and the body is covered with cuticle.
  6. Exoskeleton and endoskeleton are completely absent. However hooks, spines, suckers, teeths or thorns may be present which act as adhesive organs.
  7. The space between the body wall, alimentary canal and other organs is filled with a peculiar connective tissue, called the parenchyma. It helps in transportation of food materials.


MCQ on Phylum Platyhelminthes

1. Male Ascaris can be distinguished by_______

(a) Presence of suckers

(b) Elongated body

(c) Tapering tail with pineal spicules

(d) Curved tail with pineal spicules

Answer: D

Read : NCERT  class 11 Biology MCQ 

2. Ascaris is found as endoparasite in__________

(a) Intestine of man

(b) Blood of man

(c) Body cavity of man

(d) Muscles of pig

Answer: A


3. In Ascaris, the cuticle is an adaptation for___________

(a) Parasitism

(b) Locomotion

(c) Growth

(d) Reproduction

Answer: A


4. In Ascaris, the excretory organs are:

(a) Kidneys

(b) Flame cells

(c) Nephridia

(d) Excretory cells

Answer: D

Read : Anatomy of Flowering Plants MCQ 

5. In Ascaris, the epithelium is__________

(a) Columnar

(b) Stratified

(c) Syncytium 

(d) None of the above

Answer: C


6. Lips of Ascaris are________

(a) Cartilaginous 

(b) Epidermis

(c) Syncytium

(d) None of the above

Answer: D


7. The cuticle in Ascaris is secreted by________

(a) Muscular layer of body wall

(b) Epidermis

(c) Syncytium

(d) None of the above

Answer: C


8. In Ascaris, the sperms are________

(a) Elongated

(b) Flagellated

(c) Amoeboid

(d) Round

Answer: C

Read : Body Fluids and Circulation MCQs 

9. During growth, the Ascaris undergoes moulting in the body of host for________

(a) Two times

(b) Four times

(c) Five times

(d) Six times

Answer: B


10. The infective stage in the life cycle of Ascaris is or the infection is brought by________

(a) Tetranucleated cyst 

(b) Rhabditiform larva

(c) Embryonated egg

(d) Cysticercus larva

Answer: C


11. In the Ascaris egg, the first larva hatches out in the________

(a) Stomach of host

(b) Intestine of host

(c) Outside the body of host

(d) Uterus of female Ascaris

Answer: B

Read : Excretory Products and their Elimination MCQ 

12. Fasciola hepatica is___________

(a) Hermaphrodite, self fertilising

(b) Hermaphrodite, cross fertilising

(c) Unisexual

(b) Both (a) and (b)

Answer  : D


13. Which of the following animals does not have a body composed of many segments?

(a) Grass hopper

(b) Flatworm

(c) Earthworm

(d) Lobster

Answer: B


14. Cysterercus is the larva of_______

(a) Liver fluke

(b) Tapeworm

(c) Ascaris

(d) Mollusca

Answer: B


15. All flatworms differ from all roundworms in having_________

(a) Triploblastic body

(b) Solid mesoderm

(c) Bilateral symmetry

(d) Matamorphosis in the life history

Answer: B


16. Which stage in the life cycle of Taenia soliun, insects are the intermediate host?

(a) Hexacanth larva

(b) Oncosphere

(c) Cysticercus larva

(d) Miracidium

Answer: B


17. Which of the following show anaerobic respiration?

(a) Earthworms

(b) Rabbit

(c) Echinoderm

(d) Tapeworms

Answer  : D


18. What is true about Taenia saginata?

(a) Life history nas Pig as intermediate host

(b) There are two large suckers on scolex

(c) Rostellar hooks are absent

(d) Rostellum has double circle of hooks 

Answer: C


19. Which one of the following is an example of platyhelminthes?

(a) Trypanosoma

(b) Schistasoma

(c) Wuchereria

(d) Plasmodium

Answer: B


20. Which one is not a larval stage of flatworms?

(a) Cercaria

(b) Miracidium

(c) Redia

(d) Bipinnaria

Answer: D


21. Which constitutes the correct pairing ? 

(a) Flatworm-Planaria

(b) Fish-Snail

(c) Dogfish-Sea Urchin

(d) None of the above

Answer: A


22. Anus is absent in________

(a) Fasciola

(c) Periplaneta

(b) Pheretima

(d) Unio

Answer : A


23. Pick up the correctly matched

(a) Water vascular system-Sponge peli

(b) Blubber-Kangaroo

(c) Marsupium-Platypus

(d) Flame cell-Flatworm

Answer: D


24. Cysticerci in pig muscles can remain viable upto_______

(a) One year els 

(b) Six months

(c) Six years

(d) One month

Answer  : B


25. Taenia solium is characterised by__________

(a) Absence of digestive tract

(b) Presence of hooks for adhesionelattho )

(c) Externally divided body

(d) All the above

Answer : D


26. Both alternation of generations and alternation of hosts are present in__________

(a) Wuchereria

(b) Fasciola

(c) Ascaris

(d) Taenia

Answer : B


27. Solenocytes/flame cells are excretory structures of_____________

(a) Echinoderms

(b) Annelids

(c) Platyhelminthes 

(d) Molluscs

Answer : C


We hope above given Multiple Choice Questions on Phylum Platyhelminthes with Answers Pdf Download will help you to score high in your board exam as well as verious compititive entrance examinations also. If you have any query regarding Phylum Platyhelminthes Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below.


NEET Related Articles  :