MHT-CET Biology Mock Test Practice Paper 02

MHT-CET Biology Mock Test Paper Number 02 : 

MHT CET Biology Mock test is one such method which proves to be very useful for the students preparing for the MHT-CET exam. Through Biology Mock Test, you will come to know how correct your exam preparation is, this will also make it easier for you to understand the pattern of the exam. If you are going to appear first time online exam then you should definitely give this MHT CET mock test biology at once. They will get a lot of help in your main exam for this you can read MHT-CET Biology MCQ Pdf.


MHT-CET Biology Mock Test Practice Paper 02

1. The correct set of a single endone gland hormone is__________

(a) oxytocin, prolactin, ACTH

(b) oxytocin, vasopressin, AD

(c) thyroxine, secretin, ACTH

(d) epinephrine, cortisol, ICSH


2. Action of the peptide hormon on a target cell is mediated by__________

(a) A cytoplasmic receptor 

(b) Cyclic AMP

(c) ATP

(d) Epinephrine


3. Myelin sheath covers________

(a) Muscle fibre 

(b) Nerve fibre

(c) Collagen fibre 

(d) Tendon


4. Unidirectional transmission of a nerve impulse through nerve fibre is due to the fact that________

(a) Nerve fibre is insulated by a medullary sheath

(b) Sodium pump starts operating only at the cyton and then continues into the nerve fibre

(c) Neurotransmitters are released by dendrites and not by axon endings

(d) Neurotransmitters are released by the axon endings and not by dendrites


5. Which one of the toltowing statements related to the excretion by the human kidneys is correct?

(a) Descending limb of Loop of Henle is impermeable to water

(b) Distal convoluted tubule is incapable of reabsorbing HCO3

(c) Nearly 99 per cent of the glomerular filtrate is reabsorbed by the renal tubules

(d) Ascending limb of loop of Henle is impermeable to electrolytes


6. The principal nitrogenous excretory compound In humans is synthesised in____________

(a) Kidneys but eliminated mostly through liver

(b) Kidneys as well as eliminated by kidneys

(c) Liver and also eliminated by the same through bile

(d) The liver, but eliminated mostly through kidneys


7. Function of ADH is________

(a) Reabsorption of water

(b) Reabsorption of sodium

(c) Diluting the urine

(d) Increasing sugar level in urine


8. Cerebrospinal fluid is present__________

(a) Beneath the piamater

(b) Between piamater and arachnoid mater

(c) Between arachnoid and duramater

(d) In extra duramater

(e) Between the duramater and cranium


9. Which of the following substances leads to inhibition of the central nervous system ?

(a) Glycine

(c) Norepinephrine

(b) GABA

(d) Both a' and b


10. Transmission of nerve impulses, across the synapse is accomplished by_________

(a) Release of ions

(b) Release of neurotransmitters

(c) Movement of water

(d) Movement of Na+ and K+


11. According to the accepted concpt of hormone action, if receptor molecules are remoid from target organs, the target organ will___________

(a) Continue to respond to the hormone without any differencee

(b) Continue to respond to tle hormone but will require higher concentration

(c) Not respond to the hormone

(d) Continue to respond to the hormone but in the opposite way


12. Which of the following are called as antithyroid substances?
(a) Thiocyanate

(b) Propylthiouracil

(c) High concentrations of inorganic iodides

(d) All of the above


13. All functions of the body are regulated and integrated by____________

(a) Respiratory system 

(b) Digestive system

(c) Neuroendocrine system 

(d) Excretory system

14. Which is not a characteristic of senescence in plants_______

(a) Decreased capacity to repair

(b) Decreased permeability to biomembrane

(c) Decreased internal content of auxXin and cytokinin

(d) Decreased production of ABA, ethylene


15. Nasty movements are not directional movements in which response is determined by the structure of responsive organ and not by the direction of stimulus such plant structures are generally__________

(a) Asymmetrical

(b) Bifacial

(c) Dorsiventral

(d) All of these


16. Light is not necessary for_______

(a) Synthesis of carotenoids

(b) Synthesis of chlorophyll in angiosperms

(c) Growth in higher plants

(d) Auxin catabolism


17. Which of the statements is incorrect with respect to importance of vernalisation____________

(a) It reduces flowering period of plant

(b) It increases, yields, resistance to cold

(c) Tt can overcome some inhibitors and induccs synthesis of GA

(d) It can remove kernel wrinkles in wheat


18. Mark the incorrect pair_____

(a) Ribosome - protein synthesis

(b) Mitochondria - Respiration

(c) Chloroplast - photosynthesis

(d) Lysosome - storage


19. Mark the incorrect statement

(a) Mitochondria are the seat of cellular respiration

(b) Smallest membrane bound organelle is ribosome

(c) Microtubules help in flagella formation

(d) Contractile vacuole helps in osmoregulation


20. Electron transport system is found in

(a) Inner mitochondrial membrane

(b) Thylakoids of chloroplast

(c) Mesosomes in prokaryotes

(d) All of these


Answers: 

1. B 2. B 3. B 4. D 5. C
6. D 7. A 8. B 9. D 10. B
11. C 12. D 13. C 14. D 15. D
16. A 17. A 18. D 19. B 20. D


Also Read