Systematics of Living World MCQ for class 11 Maharashtra board

Systematics of Living World MCQ Questions and Answers

Now it is the time to speed up your study and score well in Maharashtra board exam by studying Systematics of living world MCQ Questions for Class 11 Biology Maharashtra board with Answers PDF. You should practice MCQ for class 11 biology students regularly to strengthen your confidence and improve your skill. Make your accuracy hundred percent by thoroughly revised the Maharashtra board class 11 biology Multiple Choice Questions with Answers on Systematics of Living World.

By thorough practicing these Multiple Choice Questions with Answers you can make your base stronger. Make your board exam preparation stronger. Practice Biology Quiz Questions with Answers for Class 11 Maharashtra board in your mind and make your preparation effective.

To do well in all such objective type questions, students should clearly know all the basic concepts of Systematics of living world textbook solutions. These MCQ provided here Systematics of living world MCQs for  Maharashtra board Class Biology that will help students revise all important concepts and topics in a short-time but effectively.


Systematics of Living World MCQ


MCQ on Systematics of Living World for Class 11 Maharashtra Board

1. Choose correct option 

A. Which of the following shows single 
stranded RNA and lacks protein coat?
a. Bacteriophage 
b. Plant virus 
c. Viroid 
d. Animal virus



B. Causative agent of red tide is 
_____________.
a. Dinoflagellate 
b. Euglenoid 
c. Chrysophyte 
d. Lichen


C. Select odd one out for Heterotrophic 
bacteria.
 a. Nitrogen fixing bacteria 
 b. Lactobacilli 
 c. Methanogens 
d. Antibiotic production


D. Paramoecium : Ciliated Protist 
Plasmodium : ____________
a. Amoeboid protozoan
b. Ciliophora 
c. Flagellate protozoan 
d. Sporozoan

1. More number of common characters are observed in members of a________
(a) Family
(b) Genus
(c) Species
(d) Kingdom
Answer : D


2. Taxon and category differ in_________
a) Taxon is recognised and assigned while category is abstract
(b) Taxon is a group of real organisms while Category  is a rank or level in a hierarchy
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer : C


3. Four kingdom system arise with distinction of__________
(a) Animalia and planatae
(b) Invertebrata and vertebrata
(c) Prokaryotes and eukaryotes
(d) Autotrophs and hetrotrophs
Answer : C


4. Five kingdom classification is based on_______
(a) Complexity of cell structure
(b) Complexity of cellular organisation
(c) Mode of nutrition
(d) All of those
Answer : D


5. Species are considered_________
(a) A basic unit of classification
(b) The lowest unit of systematics
(c) Artiticial concept of human mind which cannot be defined in absolute terms
(d) Real unit of classification devised by taxonomists
Answer: A


6. Nutrition involving feeding on dead and decaying organisms is__________
(a) Holozoic
(b) Parasitic
(c) Saprotrophic
(d) Autotrophic
Answer: C


7. ICBN stand for__________
(a) International classification of biological nomenclature
(b) International class of biological nomenclature
(c) International code of botanical nomenclature
(d) International classification of biological naming
Answer : C


8. Who was the first to describe that species is the unit of classification ?
(a) John Ray
(b) Linnaeus
(c) Huxleya
(d) Candolle
Answer: A


9. Which is the first step of taxonomy?
(a) Naming
(b) Classification
(c) Identification 
(d) Description
Answer: D


10. According to Whitaker's five kingdom classification the unicellular, non-nucleated organisms are placed in_________
(a) Monera
(b) Protista
(c) Animalia
(d) Plantae
Answer : A


11. Taxa' differs from 'taxon due to_________
(a) this being a higher taxonomic category than taxon
(b) this being lower taxonomic category than taxon
(c) this being the plural of taxon
(d) this being the singular of taxon
Answer : C


Class 11 Biology Related Articles: