Match The Following Columns with Answers Pdf

Match the Following with Answers Pdf

In this article, we are providing you Match the following Questions with Answer for Science Students.  All these Match the following Biology questions will help you revise objective type questions which will appear in various kinds of Board Exams and Compititive entrance examinations NEET, CET, JEE, KVPY. All these Match the following columns questions are completely solved to help make your learning simple and effective. Each match the column question has been provided with an accurate solution designed in a simple manner and easy to understand. Practicing these questions will also help you know your weak areas which you may improve by doing a little more hard work on preparation of Match the following Science columns with Answers.

Match the following

Match the following Science / Biology / Chemistry  : 

1. Match the following concerning the activity function and the phytohormone involved______

(A) Fruit ripener - (i) Abscisic acid

(B) Herbicide - (ii) GA3

(C) Bolting agent - (iii) 2, 4-D

(D) Stress hormone - (iv) Ethephon

Select the correct option from following

(a) (A)-(ii), (B)-(iii), (C)-(iv), (D)-(i)

(b) (A)-(i), (B)-(iv), (C)-(ii), (D)-(i)

(c) (A)-(iv), (B)-(iii), (C)-(ii), (D)-(i)

(d) (A)-(iv), (B)-(ii), (C)-(i), (D)-(iii)

Answer: C



2. Match the following techniques or instrumentsvwith their usage___________

(A) Bioreactor - (i) Separation of DNA
fragments

(B) Electrophoresis - (ii) Production of Large quantities of products

(C) PCR - (iii) Detection of pathogen,
based on antigen antibody reaction

(D) ELISA - (iv) Amplification of nucleic acids

Select the correct option from following:

(a) (A)-(iii), (B)-(ii), (C)-(iv), (D)-(i)

(b) (A)-(ii), (B)-(i), (C)-(iv), (D)-(iii)

(C) (A)-(iv), (B)-(iii), (C)-(ii), (D)-(i)

(d) (A)-(iv), (B)-(ii), (C)-(i), (D)-(iii)

Answer: B



3. Match the element in column I with that in column II.

Column-I         Column-II

(A) Copper -    (i) Non-metal

(B) Fluorine - (ii) Transition metal

(C) Silicon -    (iii) Lanthanoid

(D) Cerium -   (iv) Metalloid

Identify the correct match:

(a) (A)-(ii), (B)-(iv), (C)-(i), (D)-(iii)

(b) (A)-(ii), (B)-(i), (C)-(iv), (D)-(iii)

(c) (A)-(iv), (B)-(iii), (C)-(i), (D)-(ii)

(d) (A)-(i), (B)-(ii), (C-(iii), (D)-(iv)

Answer: B



4. Which of the following column and select thevcorrect potion.

Column-I               Column-II

(A) Typhoid -        (i) Wuchereria

(B) Pneumonia -  (ii) Plasmodium

(C) Filariasis -      (iii) Salmonella

(D) Malaria -        (iv) Haemophilus

(a) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(i), (D)-(ii)

(a) (A)-(ii), (B)-(i), (C)-(iii), (D)-(iv)

(a) (A)-(iv), (B)-(i), (C)-(ii), (D)-(iii)

(a) (A)-(i), (B)-(iii), (C)-(ii), (D)-(iv)

Answer: A



5. Match the following with respect to meiosis:

(A) Zygotene -   (i) Terminalization

(B) Pachytene - (ii) Chiasmata

(C) Diplotene -  (ii) Crossing over

(D) Diakinesis - (iv) Synapsis

(a) (A)-(iv), (B)-(iii), (C)-(ii), (D)-(i)

(b) (A)-(i), (B)-(ii), (C)-(iv), (D)-(iii)

(c) (A)-(ii), (B)-(iv), (C)-(iii), (D)-(i)

(d) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(i), (D)-(ii)

Answer: A



6. Match the following columns and select the correct option.

Column-I                    Column-II

(A) Pituitary gland - (i) Grave's disease

(B) Thyroid gland -  (ii) Diabetes mellitus

(C) Adrenal gland -  (iii) Diabetes insipidus

(D) Pancreas -           (iv) Addison's disease

(a) (A)-(iii), (B)-(ii), (C)-(i), (D)-(iv)

(b) (A)-(iii), (B)-(i), (C)-(iv), (D)-(ii)

(c) (A)-(ii), (B)-(i), (C)-(iv), (D)-(iii)

(d) (A)-(iv), (B)-(iii), (C)-(i), (D)-(ii)

Answer : B



7. The correct match for kind of respiration________

Example Respiration

A.Earthworm - 1. Pulmonary

B. Human -       2. Bronchial

C. Prawn -         3. Tracheal

D. Insects -        4. Cutaneous

(a) (A)-(i), (B)-(ii), (C)-(iii), (D)-(iv)

(b) (A)-(iv), (B)-(ii), (C)-(i), (D)-(iii)

(c) (A)-(iv), (B)-(i), (C)-(ii), (D)-(iii)

(d) (A)-(iii), (B)-(ii), (C)-(iv), (D)-(i)

Answer : C



8. Chose the correct pair from the following
(a) Polymerases - Break the DNA into fragments

(b) Nucleas- Separate the two strands
of DNA

(c) Exonucleases - Make cuts at specific
positions within DNA

(d) Ligases - Join the Two DNA molecules 

Answer: D



9. Match the following (column I with column II).

Column I                       Column II

 (a) Chlamydomonas (i) Moss

 (b) Cycas          (ii) Pteridophyta

 (c) Selaginella (iii) Algae

 (d) Sphagnum (iv) Gymnosperm

Answer

The correct match is as follows:

Column I                        Column II

(a) Chlamydomonas    (iii) Algae

(b) Cycas                        (iv) Gymnosperm

(c) Selaginella               (ii) Pteridophyte

(d) Sphagnum               (i) Moss



10. Match the following Social Science Class 7 Chapter 1 Environment : 

(i) Biosphere(a) blanket of air which surrounds the earth
(ii) Atmosphere(b) domain of water
(iii) Hydrosphere(d) our surroundings
(iv) Environment(e) narrow zone where the land water and the air interacts
(f) relation between the organisms and their surroundings

Answer :

(i) Biosphere(e) narrow zone where the land water and the air interacts
(ii) Atmosphere(a) blanket of air which surrounds the earth
(iii) Hydrosphere(b) domain of water
(iv) Environment(d) our surroundings


11. Select the correct match

A. Haemophilia -        Y linked

B. Phenylketonuria - Autosomal dominant trait

C. Sickle cell anaemia - Autosomal recessive trait, chromosome-11

D. Thalassemia -        X linked

Answer : C

Explanation

• Haemophilia—X linked recessive disorder

• Phenylketonuria—Autosomal recessive disorder

• Sickle cell anaemia—Autosomal recessive trait

• Thalassemia—Autosomal recessive trait



12. Match the following columns and select the correct option.

Column I                    Column II

a. Gregarious, polyphagous pest  i. Asterias

b. Adult with radial symmetry and larva with bilateral symmetry       ii. Scorpion

c. Book lungs                      iii. Ctenoplana

d. Bioluminescence              iv. Locusta

A (a) → (i), (b) → (iii), (c) → (ii), (d) → (iv)

B (a) → (iv), (b) → (i), (c) → (ii), (d) → (iii)

C (a) → (iii), (b) → (ii), (c) → (i), (d) → (iv)

D (a) → (ii), (b) → (i), (c) → (iii), (d) → (iv)

Answer : B

Explanation

• Gregarious, polyphagous pest— Locusta

• Adult with radial symmetry and larva with bilateral symmetry —Asterias

• Book lungs—Scorpion

• Bioluminescence—Ctenoplana



13. Match the following concerning essential elements and their functions in plants :

Column I Column II

a. Iron          i. Photolysis of water

b. Zinc          ii. Pollen germination

c. Boron          iii. Required for chlorophyll biosynthesis

d. Manganese iv. IAA biosynthesis

Select the correct option :

A (a) → (ii), (b) → (i), (c) → (iv), (d) → (iii)

B (a) → (iv), (b) → (iii), (c) → (ii), (d) → (i)

C (a) → (iii), (b) → (iv), (c) → (ii), (d) → (i)

D (a) → (iv), (b) → (i), (c) → (ii), (d) → (iii)

Answer : C

Explanation

• Iron — Required for chlorophyll biosynthesis

• Zinc — LAA biosynthesis

• Boron — Pollen germination

• Manganese—Photolysis of water



14. Match the following columns and select the correct option.

Column-I                Column-II

(a) Clostridium butylicum (i) Cyclosporin-A 

(b) Trichoderma polysporum (ii) Butyric Acid

(c) Monascus purpureus (iii) Citric Acid

(d) Aspergillus niger         (iv) Blood cholesterol-lowering agent

(a) (A)-(ii), (B)-(i), (C)-(iv), (D)-(iii)

(a) (A)-(i), (B)-(ii), (C)-(iv), (D)-(iii)

(a) (A)-(iv), (B)-(iii), (C)-(ii), (D)-(i)

(a) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(ii), (D)-(i)

Answer : A

Explanation  : 

a) Clostridium butylicum - ii) Butyric acid 

b) Trichoderma polysporum - i) Cyclosporin -A

c) Monascus purpureus - iv) blood cholesterol lowering agent

d) Aspergillus niger - iii) Citric acid



15. Match the following columns :

Column A                                Column B

(a) Length of a housing plot (i) Clock

(b) Breadth of a book         (ii) Beam balance

(c) Mass of an apple                 (iii) Thermometer

(d) Period of time for study (iv) Measuring tape

(e) Temperature of a body (v) Graph paper

(f) Surface area of a leaf         (vi) Metre ruler

Answer: 

Column A                                 Column B

(a) Length of a housing plot (iv) Measuring Tape

(b) Breadth of a book            (vi) Metre Rule

(c) Mass of an apple             (ii) Beam balance

(d) Period of time for study (i) Clock

(e) Temperature of a body        (iii) Thermometer

(f) Surface area of a leaf           (v) Graph Paper



16. Match the columns and identify the correct option.

Columnl           Column ll

A. Thylakoids (i) Disc-shaped sacs in
Golgi apparatus

B. Cristae        (ii) Condensed structure
of DNA

C. Cisternae   (iii) Flat membranous sacs in stroma

D. Chromatin (iv) Infoldings in mitochondria

(a) A-(iii), B-(i), C-(iv), D-(ii)

(b) A-(iii), B-(iv), C-(ii), D-(i)

(c) A-(iv), B-(iii), C-(i), D-(ii)

d) A-(iii), B-(iv), C-(i), D-(ii)

Answer: D


17. The chronological order of human evolution from early to the recent is_______

(a) Australopithecus > Ramapithecus >
Homo habilis > Homo erectus

(b) Ramapithecus > Australopithecus > Homo habilis > Homo erectus

(c) Ramapithecus > Homo habilis > Australopithecus > Homo erectus

(d) Australopithecus > Homo habilis >
Ramapithecus > Homo erectus


Answer: B



18. Which of the following is the correct sequence of events in the origin of life?

I. Formation of protobionts

II. Synthesis of organic monomers

III. Synthesis of organic polymers

IV. Formation of DNA-based genetic systems

(a) I, II, III, IV

(b) II, III, I, IV

(c) I, III, II, IV

(d) II, III, IV, I

Answer : B



19. The correct sequence of stages in the evolution of modern man (Homo sapiens), is_____________

(a) Homo erectus, Australopithecus, neanderthal man, cro-magnon man, modern man

(b) Australopithecus, Homo erectus, neanderthal man, cro-magnon man, modern man

(c) neanderthal man, Australopithecus,
cro-magnon man, Homo erectus, modern man

(d) Australopithecus, neanderthal man,
cro-magnon man, Homo erectus, modern man.

Answer : B



20. Match the hominids with their correct brain size_____________
A) Homo habilis (i) 900 cc

(B) Homo neanderthalensis (ii) 1350 cc

(C) Homo erectus (iii) 650-800 cc

(D) Homo saniens (iv) 1400 cc

(a) (A)-(iv), (B)-(iii), (C)-(i), (D)-(ii)

(b) (A)-(iii), (B)-(i), (C)-(iv), (D)-(ii)

(c) (A)-(iii), (B)-(ii), (C)-(i), (D)-(iv)

(d) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(i), (D)-(ii)

Answer : D