MCQ on Diffusion with Answers

Diffusion Multiple Choice Questions with Answers 

In this article, we are providing you Diffusion MCQ with Answer All these MCQ questions will help you revise Diffusion objective type questions which will appear in various kinds of Compititive entrance examinations. These Diffusion MCQ Questions have been designed as per the latest exam format. All the questions are completely solved to help make your learning simple and effective. Each Diffusion question has been provided with an accurate solution designed in a simple manner and easy to understand. Practicing these questions will also help you know your weak areas which you may improve by doing a little more hard work on preparation of Diffusion.

Read : MCQ on Plant Growth and Development 

Multiple Choice Questions on Diffusion with Answers

1. The Phenomenon in which water is absorbed by solids such as colloids leading them to increase in volume is___________

(a) diffusion

(b) imbibition

(c) facilitated diffusion

(d) osmosis

Answer: A


2. Transpiration is a phenomenon pertaining to__________

(a) Activated transport

(b) Diffusion

(c) Osmosis

(d) Facilitated diffusion

Answer: B


3. When substances placed in water and they swell up is a result of____________

(a) Adsorption

(b) Plasmolysis

(c) Endosmosis

(d) Diffusion

Answer: D


4. Diffusion is the result of_________

(a) Random motion of particles

(b) Concentration gradient

(c) Kinetic energy of particles

(d) All of the above 

Answer : D


5. Osmosis is different from diffusion as__________

(a) Diffusion requires semi-permeable membrane

(b) Osmosis requires a liquid solvent

(c) Osmosis is a form of active transport

(d) In osmosis, solute moves from lower concentration to higher

Answer: B


6. A bottle filled with previously moistened mustard seeds and water was screw-capped tightly and placed in a corner. After 30 minutes, it suddenly blew up. This is the process involved is_______________

(a) DPD

(b) Osmosis

(c) Imbibition

(d) Diffusion

Answer: C


7. Which of the following conditions will enhance diffusion of water into cell_________

(a) Increased density of water in vacuole

(b) Decreased temperature

(c) Higher volume of cytoplasm

(d) Increased kinetic energy of extracellular solvent

Answer: D


8. As water enters a seed, most of it is held in__________

(a) Association with solutes in endospermous cells

(b) Inner surface of testa en

(c) Capillaries between macromolecule particles

(d) Association with glucose in embryonal cells

Answer: D


9. A condition necessary for imbibition is_______

(a) Larger positive water potential of imbibant

(b) Lower matric potential of imbibate

(c) High proportion of colloids in imbibant

(d) Lower negative water potential of imbibate

Answer: C


10. Accumulation of 10ns during stomatal movement Occurs in_________

(a) Cytoplasm

(c) Vacuole

(b) Chloroplast

(d) Mitochondria

Answer: C


You Might be Interested  :