MCQ on Ecosystem with Answers Pdf for NEET

MCQ on Ecosystem with Answer Pdf Download

  1. As we know Ecosystems is relationship between all the living and nonliving things (plants, animals, organisms, sun, water, climate etc) interact with each other is called ecosystem. 
  2. An ecosystem can be as small as in a desert or as big as an ocean, spanning thousands of miles. There are two types of ecosystem, Terrestrial Ecosystem, Aquatic Ecosystem
  3. In ecosystems the Producers are innclude in all autotrophic organisms such as plants. They are called autotrophs because they can produce their own food through the process of photosynthesis. Consequently, all other organisms called consumers because they rely on producers for food.
  4. Within an ecosystem there are several types of consumers, which together form a food chain. The types of consumers are divided into:
  5. Primary consumers : These are the animals that feed on the producers, that is, the herbivorous species;
  6. Secondary consumers: These are animals that feed on herbivores, the first category of carnivorous animals
  7. Tertiary consumers: These are large predators such as sharks, killer whales and lions, which capture large prey, being considered the top predators in the chain;
  8. Decomposers: These are the organisms responsible for decomposing organic matter, transforming it into mineral nutrients that become available again in the environment.

Here We brings Ecosystem NEET MCQ Questions and Answers. which is very important in NEET point of view. Multiple Choice Questions on Biodiversity and Conservation for NEET Aspirants are available for free, you can test your knowledge anytime and share the links with your friends to help them check their knowledge.


MCQ Questions on Ecosystem for NEET 

1. Which one of the following would appear as the pioneer organisms on bare rocks?

(a) Green algae

(b) Lichens

(c) Liverworts

(d) Mosses

Answer: B


2. Secondary Succession takes place on/in_____

(a) Degraded forests

(b) Newly created pond 

(c) Newly cooled lava

(d) Bare rocks

Answer: A


3. The natural reservoir of phosphorus is_______

(a) Fossils

(b) Sea water

(c) Rocks

(d) Animal bones

Answer: C


4. The second stage of hydrosere is occupied by plants like________

(a) Salix

(b) Vallisneria

(c) Azolla

(d) Typha

Answer: B


5. Which one of the following statements is correct for secondary succession?

(a) It is similar to primary succession except that it has a relatively fast pace.

(b) It begins on a bare rock.

(c) It occurs on a deforested site

(d) It follows primary succession.

Answer: A


6. What type of ecological pyramid would be obtained with the following data? 

Secondary consumer: 120g, 

Primary consumer: 60 g 

Primary producer: 10 g.

(a) Upright pyramid of numbers

(b) Pyramid of energy

(c) Inverted pyramid of biomass

(d) Upright pyramid of biomass

Answer: C


7. Which ecosystem has the maximum biomass________

(a) Forest ecosystem

(b) Pond ecosystem

(c) Grassland ecosystem

(d) Lake ecosystem

Answer: A


8. If 20 J of energy is trapped at producer level, then how much energy will be available to peacock as food in the following chain________ 

Plant > Mice > Snake > Peacock 

(a) 0.02 J

(b) 0.2 J

(c) 0.002 J

(d) 0.0002 J

Answer: A


9. Of the total incident solar radiation the proportion of PAR is_______

(a) More than 80%

(b) About 60%

(c) About 70%

(d) Less than 50%

Answer: D


10. Presence of plants arranged into well defined vertical layers depending on their height can be seen be in______

(a) Tropical Savannah

(b) Grassland

(c) Tropical Rain Forest

(d) Temperate Forest

Answer: C


11. The term ecosystem was coined by_______

(a) Warming

(b) Tansle

(c) Odum

(d) Haeckel

Answer: B


12. In an ecosystem the rate of production of organic matter during photosynthesis is termed as_________

(a) Net primary productivity

(b) Gross princary productivity

(c) Secondary productivity

(d) Net Productivity

Answer: B


13. Secondary productivity is the rate of formation of new organic matter by________

(a) Decomposers

(b) Parasite 

(c) Producers

(d) Consumer 

Answer: D


14. The breakdown of detritus into small particles by earthworm is a process called________

(a) Catabolism

(b) Fragmentation

(c) Mineralisation

(d) Humification

Answer: B


15. The biomass available for consumption by herbivores and decomposers is called_____

(a) Secondary productivity

(b) Standing crop

(c) Gross primary productivity

(d) Net primary productivity

Answer: D


16. Which one of the following statements forpyramid of energy is incorrect, whereas the remaining three are correct___________

(a) It is upright in shape

(b) Its base is broad

(c) Its shows energy content of different trophic level organisms

(d) It is inverted in shape

Answer: D


17. The mass of living matter at a trophic level in an area at any time is called______

(a) Humus

(b) Standing crop

(c) Standing state

(d) Detritus

Answer: B


18. Which one occupies more than one trophic level in a pond ecosystem?

(a) Zooplankton

(b) Fish

(c) Phytoplankton

(d) Frog

Answer: B


19. Pick up the correct statements regarding food chain.

(i) Removal of 80 tiger resulted in greatly 

increased growth of vegetation

(ii) Removal of most of the carnivores resulted in increased population of deer

(iii) Length of food chain is generaly limited to 3-4 trophic levels due to energy loss

(iv) Length of food chain may vary from 2-8 trophic levels

(a) (i) and (ii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (iii) and (iv)

(d) (i) and (iv)

Answer: B


20. The slow rate of decomposition fallen logs is due to______________

(a) Poor nitrogen content

(b) Anaerobic environment

(c) Low cellulose content

(d) Low moisture content

Answer: D


21. The highest net annual productivity occurs in_______________
(a) Tropical rain forests
(b) Tropical deciduous forests
(c) Temperate evergreen forests
(d) Temperate deciduous forests
Answer: A


22. The term ecosystem was coined by__________
(a) Arthur Tansley
(b) Arrhenius Svante
(c) Al Gore
(d) Mobius
Answer : A


23. Who first ised and defined Ecology in 1866_________
(a) H. Reiter
(b) Haeckel
(c) Charles Eltonro
(d) Odum
Answer: B


24. In the study of man-environment interaction, the statement of Miss Semple that the humans are slowly the
product of their environment' is______
(a) An opinion
(b) Aprejudice
(c) A fact
(d) Awidely accepted phenomenon
Answer: C


25. A habitat is_________
(a) An area inhabited by a community.
(b) A small part of ecosystem.
(c) A particular area inhabited by plants and animals.
(d) The number of different organisms living in a specific area.
Answer: C


26. Biome is a natural community of_________
(a) Plants in a geographical area.
(b) Animals in a geographical area.
(c) Plants and animals in a geographical area.
(d) Plants in the Arctic region.
Answer: C


27. If we combine all the ecosystems present on earth, then it is called
(a) Biome
(b) Habitat
(c) Biosphere
(d) Ecology
Answer: C


28. All the energy in a food chain originates from________
(a) Plants
(b) Sun
(c) Sea
(d) All of these
Answer : B


29. A food web is to show______
(a) How feeding relationships are interlinked.
(b) How several food chains are connected together.
(c)Who eats what.
(d) All the above
Answer: D


30. In the analysis of man-environment relationship pragmatic possibilism implies that_______
(a) There is no limit for man to exploit the resources of earth.
(b) There are limited possibilities to explore the Earth's resources.
(c) The man has to watch and assess the situation and then go ahead with resource utilization
(d) The man has to keep in mind only his basic needs while planning to harness the potential of resourceful earth.
Answer : C


31. Which of the following are included in the biosphere?
(a) Hydrosphere
(b) Atmosphere 
(c) Lithosphere
(d) All of these
Answer: D


32. Interlocking of two or more types of food chains at different trophic levels is called__________
(a) Food chain
(b) Succession
(c) Food web
(d) Ecological pyramid
Answer: C


33. The transfer of food energy through a chain of organisms from one trophic level to another is called_____
(a) Energy chain
(b) Trophic chain
(c) Food chain
(d) Organism chain
Answer : C


34. A keystone species is characterized by its_________
(a) Disproportionate large impact on ecosystem
(b) Very less impact on ecosystem
(c) No impact at all
(d) None of the above
Answer: A


35. A population that is at equilibrium is________
(a) Steadily decreasing
(b) Steadily increasing
(c) Its number is almost stable over a period of time.
(d) Intermixing rapidly with other populations.
Answer: C


36. Which of the following are considered as producers in a food chain?
(a) Autotrophic plants 
(b) Herbivores
(c) Carnivores
(d) Decomposers
Answer: A


37. Which of the following are directly dependent on producers for living?
(a) Carnivores
(b) Scavengers
(c) Decomposers
(d) Herbivores
Answer: D


38. The animals which feed only on other animals are known________
(a) Omnivores
(b) Herbivores
(c) Carnivores
(d) Autotrophs
Answer: C


39. The green plants, which can make their own food with the help of process of photosynthesis are termed as_______
(a) Herbivores
(b) Autotrophs
(c) Carnivores
(d) None of the above
Answer : B


40. The various levels through which energy passes into an ecosystem are called______
(a) Consumers
(b) Trophic levels
(c) Autotrophs
(d) None of the above
Answer: B
 

41. The transitional area between two ecosystems is termed as______
(a) Ecoline
(b) Ecotone
(c) Ecotourism
(d) None of the above
Answer : A


42. Population consists of_____________
(a) Organisms ina species that are capable of reproducing among themselves.
(b) Different speCies that can interbreed.
(c) Collective members of a species living and interacting across the biosphere.
(d) Some organisms that may not belong to any species.
Answer : C