MCQ on Higher Education System for UGC NET - YB Study

MCQ on Higher Education System for UGC NET

MCQ on Indian Education System for UGC NET  : 

Higher education provides people with an opportunity to reflect on the critical, social, economical, cultural, moral, and spiritual issues faced by humanity. It contributes to national development through the dissemination of specialized knowledge and skills. Therefore, it is considered a crucial factor for survival. Being at the apex of the educational pyramid, it also has a key role in producing teachers for the educational system. Higher education 1s a key element in 'demographic dividend' and also that it intends to make optimum utilization of human resources specifically in the age group from 15-59 years.  Indian higher education system includes technical education and is one of the largest in the world just after the United States and China.


Multiple Choice Questions on Higher Education for UGC NET

1. The main government body at the tertiary level of education in India is______

(a) NCERT

(b) CBSE

(c) UGC

(d) AICTE

Answer: C


2. The Government established the University Grants Commission by an act of Parliament in the year________

(a) 1980

(c) 1950

(b) 1948

(d) 1956

Answer: D


3. The tertiary education includes___________

(a) Primary and secondary education

(b) Higher education

(c) Vocational education and training

(d) Both (b) and (c)

Answer: D


4. Which of the following is the regulator of higher education?

(a) NCERT

(b) UGC

(c) AICTE

(d) MHRD

Answer: B


5. The idea of the Four Pillars of Education was suggested by__________

(a) UNICEF

(b) NCTE

(c) UGC

(d) UNESCO

Answer: D


6. The name of the plan to increase enrolment in the higher education institutions is__________

(a) Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA)

(b) Sarva Shiksha Abhiyan

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer: A


7. Which of the following agency put forward the concept of a proactive university?

(a) UNDP

(b) AICTE

(c) UNESCO

(d) UGC

Answer: C


8. Which of the following commissions recommended setting up UGC which is also known as the University Education Commission?

(a) Radhakrishnan commission

(b) Mudaliar commission

(c) Wardha commission

(d) Kothari commission

Answer: A


9. Which of the following committee's reports is titled an education and national development report?

(a) Radhakrishnan commission

(b) Kothari commission

(c) Mudaliar commission report

(d) None of the above

Answer: B


10. National committee on 10 + 2 + 3 education structure set up in 1972 was headed by_______

(a) Dr. P. D. Shukla

(b) Dr. D. S. Kothari

(c) Dr. Radhakrishnan

(d) None of the above

Answer: A


11. The following commissions were set up by the government or its agencies after independence. Arrange the following in chronological order (in terms of their Occurrence).

I) University Education Commission

II) Secondary Education Commission

III) Education Commission

Codes:

(a) III, II, and I

(b) I, Il, and III

(c) II, I, and III

(d) I, III, and II

Answer: B


12. Which of the following committees recommended the spending of Rs. 500 crores to be spent on research in basic sciences every year by UGC?

(a) M. M. Sharma committee

(b) Kakodkar committee

(c) Prof. Yashpal's committee

(d) None of the above

Answer: A


13. Destiny of India is being shaped in her classroom'. This is stated in________

(a) National Policy on Education (1986)

(b) National Knowledge Commission (2005)

(c) Education Commission (1964-66)

(d) University Education Commission (1948-49)

Answer: C


14. CHEER stands for________

(a) Children's Enrichment Education through Radio

(b) Child health education electronic recording

(c) Children for Engineers and Energy Requirement

(d) None of the Above 

Answer: A


15. Which among the following constitute the majority of institutions within the university system?

(a) Central Universities

(c) Deemed universities

(b) State Universities

(d) Private universities

Answer: B


16. Enrolments within the university system__________

(a) Central Universities

(c) Deemed universities

(b) State Universities

(d) Private universities

Answer: B


17. Universities having central campus for imparting education are called_________

(a) Central Universities

(b) Deemed University 

(c) Residential universities 

(d) Open universities

Answer: B


18. Which of the following agencies provides funding to Indira Gandhi National Open University?

(a) University Grants Commission

(b) Ministry of Human Resource Development

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer: B


19. The university that telecasts interactive educational programmes through its own channel is__________

(a) Dr. B. R. Ambedkar Open University, Hyderabad

(b) IGNOU

(c) University of Pune

(d) Annamalai University

Answer: B


20. Which of the following pairs of authorities are at the top of the hierarchy in the case of a Central University?

(a) Visitors and Chancellor

(b) Visitors and Vice-Chancellor

(c) Chancellor and Vice Chancellor

(d) Vice President and Vice Chancellors

Answer: A


21. The state with most universities is___________

(a) Tamil Nadu

(b) Rajasthan

(c) Andhra Pradesh

(d) Uttar Pradesh

Answer: A


22. The state with most deemed universities is_________

(a) Tamil Nadu

(b) Maharashtra

(c) Andhra Pradesh

(d) Karnataka

Answer: A


23. In which state of India the standard of education is highest_______

(a) Assam.

(b) Maharashtra

(c) Gujrat

(d) UP

Answer: A


24. Which of the following bodies grants funds for higher education?

(a) The University Grants Commission (UGC)

(b) NCERT

(c) CBSE

(d) AICTE

Answer: A


25. Which one of the following Councils has been disbanded in 2013?

(a) Distance Education Council (DEC)

(b) National Council for Teacher Education (NCTE)

(c) National Council of Educational Research and Training (NCERT)

(d) National Assessment and Accreditation Council (NAAC)

Answer: A


26. Which one of the following statements is not correct about the University Grants Commission (UGC)?

(a) It was established in 1956~by an Act of Parliament.

(b) It is tasked with promoting and coordinating higher education.

(c) It receives Plan and Non-Plan funds from the Central Government.

(d) It receives funds from State Governments in respect of State Universities

Answer: D


27. Which of the following statements are correct about the National Assessment and Accreditation Council?

1. It is an autonomous institution.

2. It is tasked with the responsibility of assessing and accrediting institutions of higher education.

3. It is located in Delhi.

4. It has regional offices.

Select the correct answer from the codes given below Codes:

(a) l and 3 

(b) l and 2

(c) l,2 and 4 

(d) 2,3 and 4

Answer: (B)


28. Which of the following core value among the institutions of higher education are promoted by the NAAC (National Assessment and Accreditation Council)?

(1) Contributing to national development.

(2) Fostering global competencies among students and teachers.

(3) Inculcating a value system among students and teachers.

(4) Promoting the optimum utilization of the infrastructure.

Select the correct answer from the codes given below:

(a) (2), (3), and (4)

(b) (1), (2), and (3)

(c) (1), (3), and (4)

(d) (1), (2), (3), and (4)

Answer: B

Related Posts