MCQ on Meristematic Tissue Pdf

NEET MCQ Questions on Meristematic Tissue Pdf

Meristematic tissue  is the plant tissue responsible for the growth of the plant and divide throughout the Plant life. Meristematic cells are characterized by being small, with a polyhedral shape, thin walls and small and abundant vacuoles. They have the ability to divide and it is from there that the rest of the links or unions are produced. On the Basis of Origin Meristematic Tissue Classified into : Promeristem, Primary Meristem, Secondary Meristem, Apical Meristem, Intercalary Meristem and Lateral Meristem. Meristematic Tissue On the Basis of Function Classified into Protoderm, Procambium and Ground Meristem. The meristematic tissue is usually found in the root systems and the shoots and divide Continuously.

Here in this article We are providing you the MCQ Meristematic Tissue questions and Answers with Pdf asked in all the board and compititive entrance examinations such as NEET. We brings here Meristematic Tissue NEET MCQ Questions and Answers. which is very important in NEET point of view. Multiple Choice Questions on Meristematic Tissue for NEET Aspirants are available for free, you can test your knowledge anytime and share the links with your friends to help them check their knowledge.


Multiple Choice Questions on Meristematic Tissue

1. Which meristem helps in increasing the girth of the plant?

(a) Primary meristem

(b) Apical meristem

(c) Intercalary meristem

(d) Lateral meristem

Answer : D


2. Which of the following meristem is derived from the promeristem?

(a) Primary 

(b) Secondary 

(c) Apical

(d) Both A and C

Answer: D


3. Which of the following statements given below is correct about meristematic tissue ?

(a) is made of cells that are incapable of cell division

(b) is made of cells that are capable of cell division

(c) is composed of single type of cells

(d) is composed of more than one type of cell

Answer : B


4. Examples of lateral meristems are___________

(a) Phellogen and procambium

(b) Fascicular cambium and procambium

(c) Procambium and dermatogen

(d) Fascicular cambium and cambium

Answer: D


5. Intercalary meristem results in__________

(a) Secondary Growth

(b) Primary Growth

(c) Apical Growth

(d) Secondary Thickening

(e) Secondary Outgrowth

Answer: B


6. Wound healing in plants is initiated by________

(a) Apical meristem

(b) Lateral meristem

(c) Secondary meristem

(d) Intercalary meristem

Answer: C


7. Read the following statements regarding meristematic cells and select the correct ones_________

(i) Cells possess the ability to grow and divide.

(ii) Cells have dense cytoplasm with prominent nucleus.

(iii) Well developed  and mitochondria are present

(a) (i) and (ii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (i) and (iii)

(d) (i), (ii) and (iii)

Answer: A


8. Lateral meristem is responsible for_____________

(a) Growth in length

(b) Growth in cortex

(c) Growth in thickness

(d) Growth in parenchyma

Answer: C 


9. Read the following statements w.r.t. meristematic cells_________

(i) Cells have dense cytoplasm with a prominent nucleus.

(ii) Cells possess well-developed mitochondria, plastids, and endoplasmic reticulum.

(iii) Cells possess the property to divide continuously.

(iv) Apical meristems produce primary tissues.

(v) During formation of leaves and elongation of the stem, some cells left behind from shoot apical meristem, constitute the axillary bud.

How many of the given statements are correct?

(a) Five

(b) Four

(c) Three

(d) Two

Answer: B


10. Meristematic cells are characterized by______________

(a) Thin cell walls and large intercellular spaces.

(b) Thin cell walls and no intercellular spaces.

(c) Thick cell walls and large intercellular spaces.

(d) Thick cell walls and small intercellular spaces.

Answer: B


11. Length of different internodes in a column of sugarcane is variable due to______

(a) Shoot apical meristem

(b) Position of axillary buds

(c) Intercalary meristem

(d) Size of leaf lamina at the node below each internode

Answer: C


12. The meristem present at the base of the internode is_____________

(a) Lateral meristem

(b) Intercalary Meristem

(c) Apical Meristem

(d) All of the above

Answer: B


13. Select the correct option: Vascular cambium and cork cambium are the examples of_____________

(a) Apical meristem

(b) Lateral meristem

(c) Intercalary meristem

(d) Promeristem

Answer   B


14. Meristems helps in___________

(a) Absorption of water

(b) Absorption of minerals

(c) Translocation of food

(d) Growth of plants

Answer: D


15. Greek word ‘Meristos’ used in the term meristem means____________

(a) Divided

(b) Young

(c) Tissue

(d) Tip

Answer: A


16. Which meristem helps in increasing girth?

(a) Lateral meristem/Cambium

(b) Intercalary meristem

(c) Primary meristem

(d) Apical meristem

Answer: A


17. Phellogen is_________

(a) Intercalary meristem

(b) Apical meristem

(c) Primary meristem

(d) Secondary meristem

Answer: D


18. The meristem derived from the promeristem is called_________

(a) Lateral meristem

(b) Apical meristem

(c) Primary meristem

(d) Intercalary meristem

Answer: C


19. Characteristics present in meristematic cells are______________

(a) Thin wall, thin protoplasm, no intercellular spaces, isodiametric and nucleate

(b) Thick wall, dense protoplasm, intercellular spaces, isodiametric and nucleate

(c) Thick wall, thin protoplasm, intercellular spaces, elongate and nucleate

(d) Thin wall, dense protoplasm, no intercellular spaces, isodiametric and nucleate

Answer: D


20. In Korpe-Kappe theory_____________

(a) Korpe refers to mantle and kappe to body

(b) Korpe is cortex while kappe is rest of the meristem

(c) Korpe is calyptrogens while kappe is rest of the meristem

(d) Korpe is equivalent to corpus and kappe to tunica

Answer: D


21. Based on development stage, tissue can be___________

(a) Apical and Intercalary meristems

(b) Meristematic and permanent

(c) Primary and Secondary meristem

(d) Apical, Intercalary and Lateral 

Answer: B


22. Histogen is a______________

(a) Promeristem derivative destined to produced specific areas

(b) Intercalary meristem meant for forming specific tissue

(c) Derivative of lateral meristem

(d) Secondary meristem specialized to produced specific structures

Answer: A

We hope that above given Biology MCQ on Meristematic Tissue with Answers will help you for your NEET exam Preparation. If you have any query regarding about MCQ on Meristematic Tissue for Class 9 Pdf, drop a comment below.


NEET Related Articles :