MCQ on Osmosis with Answer Pdf

Osmosis Multiple Choice Questions with Answers 

In this article, we are providing you Osmosis MCQ with Answer All these MCQ questions will help you revise osmosis objective type questions which will appear in various kinds of Compititive entrance examinations. These Osmosis MCQ Questions have been designed as per the latest exam format. All the questions are completely solved to help make your learning simple and effective. Each osmosis question has been provided with an accurate solution designed in a simple manner and easy to understand. Practicing these questions will also help you know your weak areas which you may improve by doing a little more hard work on preparation of Osmosis.

Read : MCQ on Plant Growth and Development 

Key points to Remember about Osmosis 

  1. Osmosis is process by which Substances are passed through a semipermeable membrane from a lower concentration to the high concentrated.
  2. There are two types of osmosis: 
  3. Endosmosis : The process in which substance is placed in a hypotonic solution, in which the solvent molecules move inside of the cell and the cell becomes turgid or undergoes deplasmolysis. This is called as endosmosis.
  4. Exosmosis : This is a process in which substance is placed in a hypertonic solution, the solvent molecules move outside the cell and the cell becomes flaccid or undergoes plasmolysis. This is called as exosmosis.
  5. There are three different types of solutions for osmosis: Hypotonic, isotonic and hypertonic solution.
  6. A hypotonic solution contains high amount of solute concentration inside the cell than outside.
  7. An isotonic solution that contains same concentration of solutes both inside and outside of the cell.
  8. A hypertonic solution contains a higher solute concentration in outside of the cell than inside.

Read : MCQ on Enzymes 

MCQ Questions on Osmosis with Answer Pdf :

1. Osmosis is a special kind of_________

a) Regulation

b) Absorption

c) Diffusion

d) Adsorption

Answer: C 


2. Root hairs absorb water from soil through______________

(a) turgor pressure

(b) ion exchange

(c) osmosis

(d) DPD

Answer: C


3. Passage of water across a selectively permeable membrane is_____________

(a) osmosis

(b) active transport

(c) facilitated diffusion

(d) pinocytosis

Answer: A


4. In the process of plasmolysis occurs___________

(a) endosmosis

(b) exosmosis

(c) imbibition

(d) diffusion

Answer: B


5. Which of the following is not used for Osmosis semi-permeable membrane?

a) Polymethyl sulphate

b) Cellulose acetate

c) Polyamide polymer

d) Polymethyl acrylate

Answer: A


6. In the osmosis, osmotic potential of the cell is known as_____________

a) Cytotic potential

b) Water potential

c) Animated potential

d) Generic potential

Answer: B


7. Select the incorrect statement from the following option.

a) Osmosis is the phenomenon by virtue of which flow of solvent takes placefrom low concentration to high concentration through a semi-permeable membrane

b) The flow continues till the concentration is equal on both the sides

c) The driving force of osmosis is osmotic pressure

d) Osmosis is used for the treatment of waste water

Answer: D


8. The process of reverse osmosis is also known as___________

a) Hyper-filtration

b) Double-filtration

c) Double-osmosis

d) Hyper-osmosis

Answer: A


9. Selective permeability identifies the process of_____________

(a) diffusion

(b) osmosis

(c) imbibition

(d) plasmolysis

Answer: B


10. The plant cell absorbs____________ by osmosis.

a) Water

b) Sulphur

c) Phosphorous

d) Carbon

Answer: A


11. The ideal membrane should possess__________

(a) low permeability to water

(b) high permeability to water

(c) medium permeability to water

(d) high permeability to waste

Answer : B


12. Osmosis refers to______________

(a) Diffusion of water across

dapermeable membrane

(b) Diffusion of water across semipermeable

(c) Driving force which depends upon pressure

gradient and concentration gradient.

(d) All of these

Answer: D


13. Animal bladder is an example of_____________

(a) Impermeable membrane

(b) Permeable membrane

(C) Semi permeable membrane

(d) Differentially permeable membrane

Answer: C


14. The term osmosis was given by_______________

(a) Hartley

(b) Nollet

(c) Pfeffer

(d) Renner

Answer: B


15. Which of the following are passive transport mechanisms?

(a) Osmosis

(b) Diffusion

(c) Both

(d) None of these.

Answer: C


16. Osmosis is a process by which molecules of a solvent tend to pass through a semipermeable membrane from a less concentrated solution into a more concentrated one. Can you pick out the option among the following which does not belong to this process?

(a) The movement of water across a semipermeable membrane is affected by the amount of substances dissolved in it.

(b) Membranes are made of organic molecules such as proteins and lipids.

(c) Molecules soluble in organic solvents can easily pass through the membrane.

(d) Plasma membranes contain chitin sugar in plants.

Answer: D


17. Read carefully and select the correct statement about osmosis____________

(a) Movement of water molecules from a region of higher concentration to a region of lower concentration through a semipermeable membrane.

(b) Movement of solvent molecules from its higher concentration to lower concentration.

(c) Movement of solvent molecules from higher concentration to lower of solution through a permeable membrane.

(d) Movement of solute molecules from lower concentration to higher concentration of solution through a semipermeable membrane.

Answer: A


You Might be Interested  :