MCQ on Paper Chromatography

Paper Chromatography MCQ Questions and Answers Pdf

Below you will get MCQ on Chromatography. For the ease of students, we at ybstudy.com provided Chromatography MCQ Class in PDF format for free. It covers all concepts, all topics of Paper Chromatography. These MCQ on Paper Chromatography are prepared by our Biology senior and experienced faculty which gives students an in-depth understanding of the concepts rather than the particular question


Paper Chromatography Questions and Answers Pdf  : 

1. Paper Chromatography is a physical method that is used to separate__________

(a) Simple mixtures

(b) Complex mixtures

(c) Viscous mixtures

(d) Metals

Answer: B


2. What is the principle of the paper chromatography ?

(a) Partition

(b) Adsorption

(c) A and B

(d) None of the above

Answer  : C


3. Which of the following is used as a spraying reagent in paper chromatography? 

(a) conc. HCl 

(b) NaCl solution 

(c) Ninhydrin solution 

(d) CuSO4 solution 

Answer: C


4. Which force is involved in the Paper Chromatography ?

(a) Hydrogen bonding

(b) London force

(c) Electric static force

(d) All of the above

Answer: D


5. Which force is responsible for the separation of the components in descending paper chromatography?

(a) Partition

(b) Adsorption

(c) Gravity

(d) All of the above

Answer: C


6. Which of the following is not development technique in paper Chromatography ?

(a) Two dimensional

(b) Ascending

(c) Descending

(d) HPLC

Answer: D


7. A combination of paper chromatography and electrophoresis involves______________

(a) Partition chromatography

(b) Electrical mobility of the ionic species

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Answer: C


8. Rf value is__________

(a) Distance travelled by the compound at it’s point of maximum.

(b) Distance travelled by the standard.

(c) Solvent travelled

(d) None of the above

Answer: A


9. Which type of filter paper are mostly used in paper chromatography?

(a) Butter paper

(b) Sample paper

(c) Whatmann filter paper

(d) Filter paper

Answer: C


10. The pattern on the paper in Paper chromatography is called__________

(a) chroming

(b) Chroma

(c) Chromatograph

(d) Chromatogram

Answer: D


11. In which of the following type of paper, chromatography does the mobile phase move horizontally over a circular sheet of paper?

a) Ascending paper chromatography

b) Descending paper chromatography

c) Radial paper chromatography

d) Ascending – descending chromatography

Answer: C


12. Which factor is not affect in stationary phases in paper chromatography ?

(a) Thickness

(b) Flow rate

(c) Purity

(d) Freezing point

Answer: D


13. Size of spot in paper chromatography is_____________

(a) 2-5 mm

(b) 1-2 mm

(c) 7-8 mm

(d) 6-8 mm

Answer: A


14. Which of the following types of chromatography involves the process, where the mobile phase moves through the stationary phase by the influence of gravity or capillary action?

a) Column Chromatography

b) High Pressure Liquid Chromatography

c) Gas Chromatography

d) Planar Chromatography

Answer: D