MCQ on Pollution with Answers Pdf

MCQ on Air, Soil and Water Pollution with  Answers

Pollution is a negative/undesirable change in the environment, which is usually the addition of something hazardous or detrimental. Generally, degradable or non-persistent pollutants, Such as domestic sewage, discarded vegetables are broken down by natural processes. Some persistent or non-biodegradable pollutants do not get destroyed and are our source of worry. The different types of pollution, such as air pollution, water pollution, noise pollution and radiation pollution have been discussed in the ensuing paragraphs.

Here below we listed Pollution MCQ with Answers Pdf Gear up for your Exam Preparation with top and good Multiple Choice Questions on Environmental Pollution that are also recommended by toppers, making it easier for you to score more in Exam.


Multiple Choice Questions on Environmental Pollution with Answers Pdf

1. Which of the following units is used to measure the intensity of noise?

(a) Decibel

(b) Phon

(c) Hz

(d) Watts/m

Answer : A


2. Human ear is most sensitive to noise in which of the following frequency range?

(a) 1-2 kHz

(c) 10-12 kHz

(b) 100-500 Hz

(d) 13-16 kHz

Answer: D


3. Which of the following pairs regarding typical composition of hospitals wastes is incorrect?

(a) Plastics: 9-12%

(b) Metals: 1-2%

(c) Ceramic: 8-10%

(d) Biodegradable: 35-40%

Answer: D


4. Maximum soot is released from_________

(a) Petrol vehicles

(b) Diesel Vehicles 

(c) CNG vehicles

(d) Thermal power plants

Answer: D


5. Surface ozone is produced from___________

(a) Transport sector

(b) Textile industry

(c) Carbon monoxide

(d) None of the above

Answer: A


6. In the metro city of Kolkata, the major cause of air pollution is____________

(a) Cement plants

(b) Chemical industry

(c) Hydrocarbons 

(d) Water vapours

Answer: A


7. Which of the following is the main discharge from coal based power plants (thermal plants)?

(a) SPM

(b) Smog

(c) Fly ash

(d) None of the above

Answer: C


8. The chemical responsible for blue baby syndrome that is caused by restricted supply of oxygen to the brain is________

(a) Nitrates

(b) Fluorides

(c) Sulphates

(d) Oxides

Answer: A


9. Which of the following metal is responsible for Minamata disease?

(a) Mercury

(b) Chromium

(c) Cadmium

(d) Iron

Answer: A


10. Intake of lead may primarily cause damage of the________

(a) Brain

(b) Liver

(c) Lung

(d) Kidney

Answer: A


11. Which of the following geographic area is the largest Source of CO2, emissions from burning of fossil fuel?

(a) China

(b) North America

(c) Russia

(d) European Union

Answer: B


12. Industries generating hazardous waste are classified as___________

(a) Brown

(b) Yellow

(c) Green

(d) Red

Answer: D


13. Which of the following greenhouse gases are entirely anthropogenic in origin?

(a) Water vapour

(b) CFCs

(c) Carbon dioxide

(d) Methane

Answer: B 


14. Peroxyacyl nitrate (PAN) is a by-product of____________

(a) Photochemical smog

(b) Sulphurous smog

(c) London smog

(d) None of the above

Answer: A 


15. The balance in oxygen level is maintained by________

(a) Photosynthesis and cellular respiration

(b) Industrial emissions of gases

(c) Release of ozone in upper atmosphere

(d) None of the above

Answer: A


16. Which of the following methods can be used to increase the supply of usable, good quality water?

(a) Chlorination

(b) Cloud seeding

(c) Metallurgy

(d) None of these

Answer: B


17. Ozone depletion is caused due to increase in the level of_____________

(a) Water vapour

(b) Oxygen

(c) Chlorofluorocarbon

(d) Carbon monoxide

Answer: C


18. What type of chemical weathering is enhanced by acid rain?

(a) Hydrolysis

(b) Dissolution

(c) Oxidation

(d) None of the above

Answer: A


19. What process causes the disintegration of rock at or near the earth's surface?

(a) Physical weathering

(b) Chemical weathering

(c) Erosion

(d) None of the above

Answer: A


20. Which of the following gas affects human health by reducing the blood's ability to carry oxygen to different parts of the body?

(a) Carbon monoxide

(b)Carbon dioxide

(c) Sulphur dioxide

(d) Nitrous dioxide

Answer: A


21. Nitrogen oxide affects human health by__________

(a) Causing irritation to the eyes and skin.

(b) Aggravating asthma problem. 

(c) Decreasing blood's ability to transport oxygen.

(d) None of the above 

Answer: B



MCQ Questions on Pollution for NEET

1. The air pollutants are mainly classified as____________

(a) Point source and non-point source

(b) Primary and secondary pollutants

(c) Natural or anthropogenic pollutants

(d) None of the above

Answer: B


2. The best way to disp0se plant waste is___________

(a) Burning

(b) Composting

(c) Dumping in a hilly area

(d) Incineration

Answer: B


3. Which of the following is not one of the major environment problems resulting from human interference in the nitrogen cycle?

(a) Global warming due to release of nitrous oxide 

(b) Acid rain

(c) Eutrophication

(d) Ozone depletion

Answer : D


4. Which of the following is not a major greenhouse gas_________

(a) Carbon dioxide

(c) Methane

(b) Water vapour

(d) Calcium carbonate

Answer: D


5. Montreal Protocol signed in 1987 was signed to_______

(a) Phase out the use of CFC's which cause depletion of the ozone layer.

(b) Reduces the greenhouse effect.

(c) Protect endangered species.

(d) Ban nuclear testing in tropical oceans.

Answer: A


6. Which of the following is not one of the prime health risks associated with greater UV radiation through the atmosphere due to depletion of stratospheric ozone?

(a) Increased skin cancer

(b) Reduced immune system

(c) Increased liver cancer

(d) Damage to eyes

Answer: C


7. Unburnt carbon particles causes__________

(a) Cardiac problem

(b) Respiratory problems

(c) Throat problems

(d) Skin infection

Answer: B


8. Which of the following statements are correct in the context of carbon monoxide emissions?

1. It is mainly due to incomplete combustion of fuel.

2. They are more evident in petrol engine.

3. Long-term exposure can cause nausea.

Codes

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1,2, and 3

(d) 1 and 3 only

Answer: C


9. According to WHO, the maximum permissible level of chlorides in drinking water is___________

(a) 100 mg/1

(b) 600 mg/1

(c) 200 mg/l

(d) 800 mg/1

Answer : C


10. The main difference between primary air pollutants and secondary air pollutants is_____________

(a) Former contains water molecules, while secondary pollutants do not.

(b) Primary air pollutants have more direct effect on human health.

(c) Former are released directly into the atmosphere, while the latter are formed by chemical reactions in the atmosphere.

(d) Primary air pollutants are formed through photochemical reactions in the sunlight, while the secondary air pollutants are not.

Answer: C


11. Which of the following can be considered as the best example of primary air pollutants?

(a) Carbon dioxide released from burning of coal.

(b) Sulphur trioxide.

(c) Ozone produced in photochemical smog.

(d) Carbon dioxide released through photosynthesis.

Answer: A


12. Which of the following best illustrates a secondary air pollutant?

(a) CO2, released from the burning of coal

(b) NO2, released from the burning of oil.

(c) Ozone produced in photochemical smog.

(d) None of the above

Answer: C


13. The common features between NO2, SO2, CO2 and SPM is that all of them___________

(a) Are classified as primary pollutants.

(b) Are classified as secondary pollutants.

(c) Have equal role in causing acid rain.

(d) Are greenhouse gases.

Answer: A


14. How are nitrogen oxides, sulphur oxides and carbon Oxides related?

(a) All of them are secondary air pollutants that contribute to global warming.

(b) All of them are primary air pollutants that contribute to acid deposition.

(c) All are air pollutants formed by combustion of fossil fuels.

(d) All of them are air pollutants that result in respiratory diseases in humans.

Answer: B


15. Atmospheric pollutants are mainly present in_____

(a) lonosphere

(b) Stratosphere

(c) Mesosphere

(d) Troposphere and lower stratosphere

Answer : D


16. Carbon dioxide and methane are similar in terms of__________

(a) Both being secondary air pollutants.

(b) Being responsible for respiratory diseases.

(c) Contribution to global warming.

(d) None of the above

Answer : C


17. What is the main source of pollutants of nitrogen Oxides, sulphur oxides and carbon oxides?

(a) Photochemical reactions in the atmosphere.

(b) Burning fossil fuels at high temperatures.

(c) Industrial processes

(d) All the above

Answer: B


18. Why is photochemical smog typically worse in the summer?

(a) There is more solar energy to drive photochemical reactions.

(b) People tend to travel more in summers.

(c) Warm temperatures prevent the dissipation of pollutants.

(d) None of the above

Answer : A


19. How does photochemical smog form?

(a) The release of primary air pollutants.

(b) Interaction occurs between chemicals such as CFCs and ozone.

(c)Reactions occur between secondary air pollutants and sunlight.

(d) The release of formaldehyde and radon inside buildings.

Answer : C


20. Which of the following can help in reducing air pollution?

(a) Small-sized cars

(b) Removal of sulphur from coal

(c)  Lower ignition fuels

(d) None of the above

Answer : B


21. Air pollution is an increasing problem in developing Countries due to________

(a) Burning of more coal to produce electricity.

(b) Changing lifestyles.

(c) Unavailability ofenvironment-friendly technologies.

(d) All the above

Answer: D


22. Quality of resource not degraded due to pollution is__________

(a) Sun

(b) Water

(c) Sand

(d) Air

Answer : A


23. The main source of water pollution is_______

(a) Sewage water

(b) Industrial pollutants

(c) Acid rain

(d) None of the above

Answer  : A


24. Which of the following ultimately causes oxygen depletion in water bodies?

(a) Fish

(b) Human beings

(c) Microorganisms 

(d) None of the above

Answer: C


25. Which of the following is a water-borne disease?

(a) Blue baby syndrome

(b) Typhoid 

(c) Meningitis

(d) Cholera

Answer : D


NEET Biology Related Articles: