MCQ on Sexual reproduction in flowering Plant NEET Pdf

Sexual reproduction in flowering Plant NEET Questions

Sexual Reproduction in Flowering Plants is important Chapter for class 12 students appearing for CBSE board exam as well as NEET Aspirants also. Below we are provided MCQ on Sexual Reproduction in Flowering Plants Prepared by subject experts and students can refer these Sexual Reproduction in Flowering Plants NEET MCQ Questions for their NEET exam preparation. Below MCQ questions and answer are prepare for class 12 and NEET students. These fully solved MCQ questions are applicable to all college students, freshers or experienced as well as various tests & contests in colleges. NEET Aspirants can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack any exam exam. These MCQs provided here help students to understand each Concept of the chapter in the easy and interesting way. Students can practice these MCQ thoroughly in order to score maximum marks in the NEET exam.

MCQ on Sexual Reproduction in Flowering Plants Pdf

Sexual reproduction in flowering plant MCQ for NEET 

1. An organic substance which can withstand environmental extremes and which cannot be degraded by any enzyme is________________
(a) Sporopollenin
(b) Cuticle
(c) Lignin
(d) Cellulose
Answer : A


2. Wind pollination is common in_______
(a) Grasses
(b) Legumes
(c) Orchids
(d) Lilies
Answer: A


3. In angiosperms, the functional megaspore develops into________
(a) Endosperm
(b) Embryo sac
(c) Pollen sac
(d) Ovule
Answer: B


4. Which one of the following pollination is autogamous?
(a) Cleistogamy
(b) Xenogamy
(c) Geitonogamy
(d) Chasmogamy
Answer: A

Read : NEET Biology Chapterwise MCQ 

5. Filiform apparatus is a characteristic feature_________
(a) Zygote
(b) Egg
(c) Suspensor
(d) Synergid
Answer: D


6. Wind pollinated flowers are________
(a) Small, producing large number of dry pollens
(b) Large, producing abundant nectar and pollen
(c) Small, producing nectar and dry pollen
(d) Small, brightly coloured, producing large number of pollen grains
Answer: A


7. What is the function of filiform apparatus at the entrance into ovule?
(a) Guides pollen tube from synergid to egg
(b) Helps the entry of pollen tube into a synergid
(c) Prevents entry of more than one pollen tube into a synergid
(d) Brings about opening of the pollen tube
Answer: B


8. Unisexuality of flowers prevents__________
(a) Autogamy and geitonogamy
(b) Both geitonogamy and xenogamy
(c) Autogamy but not geitonogamy
(d) Geitonogamy but not xenogamy
Answer: C

Read : Physics MCQ for NEET 

9. The arrangement of nuclei in normal dicot embryo sac is____________
(a) 3+3 +2
(b) 3+2+3
(c) 2 + 4 +2
(d) 2 +3+3
Answer: B


10. Which one of the following plants shows a very close relationship with a species of moth, where none of the two can complete its life cycle without
the other?

(a) Yucca
(b) Viola
(c) Banana
(d) Hydrilla
Answer : A


11. Which of the following has proved helpful in preservig pollen as fossils?
(a) Oil content
(b) Pollenkitt
(c) Cellulosic intine
(d) Sporopollenin
Answer: D


12. Pollen grains can be stored for several years in liquid nitrogen having a temperature of________
(a) - 196°C
(b) - 120°C
(c) -80°C
(d) -160°C
Answer: A

Read : Class 11 Physics MCQ for NEET 

13. Attractants and rewards are required for_______
(a) Anemophily
(b) Hydrophily
(c) Entomophily
(d) Cleistogamy
Answer: C


14. A dioecious flowering plant prevents both________
(a) Antogamy and Xenogamy
(b) Autogamy and Geitonogamy
(c) Geitonogamy and Xenogamy
(d) Cleistogamy and Xenogamy
Answer: B


15. Functional megaspore in an angiosperm develops into________
(a) Ovule
(b) Embryo sac
(c) Endosperm
(d) Embryo
Answer: B


16. Flowers which have a single ovule in the ovary and are packed into inflorescence are usually pollinated by___________
(a) Water
(b) Wind
(c) Bee
(d) Bat
Answer: B

Read : NCERT Class 11 Biology Chapterwise MCQ 

17. The ovule of an angiosperm is technically equivalent to___________
(a) megasporophyl
(b) megaspore mother cell
(c) megaspore
(d) megasporangium
Answer: D


18. In majority of angiosperms_________
(a) there are numerous antipodal cells
(b) reduction division occurs in the megaspore mother cells
(c) a small central cell is present in the embryo sac
(d) egg has a filiform apparatus
Answer: B


19. Pollination in water hyacinth and water lily is brought about by the agency of_________
(a) Water
(b) Birds
(c) Bats
(d) Insects or winds
Answer: D


20. Which of the following are the important floral ewards to the animal pollinators?
(a) Colour and large six of flower
(b) Nectar and pollen grains
(c) Floral fragrance and calcium crystals
(d) Pollen pellicle and stigmatic exudates
Answer: B

Read : Match the following Questions and Answers for NEET 

21. Which one of the following statements is not true?
(a) Pollen grains are rich in nutrients, and they are used in the form of tablets and syrups
(b) Pollen grains of some plants cause severe allergies and bronchial afflictions in some people
(c) The flowers pollinated by flies and bats secrete foul odour to attract them
(d) Honey is made by bees by digesting pollen collected from flowers
Answer: D


22. Male gametophyte of an angiosperm produces________
(a) Two sperms and a vegetative cell
(b) Single sperm and a vegetative cell
(c) Single sperm and two vegetative cells
(d) Three sperms
Answer: A


23. Which one of the following may require pollinators but is genetically similar to autogamy_______
(a) Geitonogamy
(b) Apogamy
(c) Xenogamy
(d) Cleistogamy
Answer: A


24. Pollen tablets available in the markets are for_______
(a) Breeding programme
(b) Supplementary food
(c) Ex situ conservation
(d) In vitro fertilization
Answer: B


25. Function of filiform apparatus is to__________
(a) Recognise the suitable pollen at stigma
(b) Stimulate division of generative cell
(c) Produce nectar
(d) Guide the entry of pollen tube
Answer: D


26. Which is correct ?
(a) Tapetum nourishes the developing pollen
(b) Hard outer layer of pollen is called intine
(c) Sporogenous tissue is haploid
(d) Endothecium produces the microspore
Answer: A


27. The megasporangium is equivalent to_________
(a) Embryo
(b) Ovule
(c) Nucellus
(d) Fruit
Answer: B


28. Advantage of cleistogamy is_____________
(a) Higher genetic variability
(b) More vigorous
(c) No dependence on pollinators
(d) Vivipary
Answer: C


29. Both autogamy and geitonogamy are prevented in__________
(a) Castor
(c) Papaya
(b) Maize
(d) Cucumber
Answer : C


30. The morphological nature of the edible part of coconut is_____________
(a) Perisperm
(b) Endosperm
(c) Cotyledon
(d) Pericarp
Answer: B


31. The coconut water from tender coconut represents_______
(a) Free nuclear endosperm
(b) Endocarp
(c) Fleshy mesocarp
(d) Free nuclear proembryo
Answer: A


32. Wheat/monocotyledonous seed has one large shield shaped cotyledon known as_________
(a) Coleoptile
(b) Aleurone layer
(c) Scutellum
(d) Coleorhiza
Answer: C


33. Non-albuminous seed is prduced in_________
(a) Maize
(b) Wheat
(c) Castor
(d) Pea
Answer: D


34. Apomictic embryos is Citrus arise from________
(a) Diploid egg
(b) Synergids
(c) Maternal Sporophytic tissues in ovule
(d) Antipodal cells
Answer: C


35. Which of one of the following pairs of plant structures has haploid number of chromosomes?
(a) Egg nucleus and secondary nucleus
(b) Megaspore mother cell and antipodal cells
(c) Egg cell and antipodal cells
(d) Nucellus and antipodal cells.
Answer : C


Sexual reproduction in flowering plant Class 12 MCQ Pdf 

1. A mass of nutritive material outside the embryo sac is called_____

(a) Protoplasm

(b) Pericarp

(c) Ectoderm

(c) Perisperm

Answer: D


2. During the process of fertilisation the pollen tube of the pollen grain usually enters the embryo sac through

(a) integument

(b) nucellus

(c) chalaza

(d) micropyle

Answer: D


3. Which of the following statements is correct?

(a) Sporogenous tissue is haploid

(b) The hard outer layer of pollen is called intine

(c) Tapetum nourishes the developing pollen

(d) Microspores are produced by endothecium

Answer: C


4. Spiny or sticky pollen grains and large, attractively coloured flowers are associated with

(a) hydrophily

(b) entomophily

(c) ornithophily

(d) anemophily

Answer: B


5. Which of the following is similar to autogamy, but requires pollinators?

(a) Geitonogamy

(b) Cleistogamy

(c) Apogamy

(d) Xenogamy

Answer: A


6. The female gametophyte of a typical dicot at the time of fertilisation is________

(a) 8 – celled

(b) 7 – celled

(c) 6 – celled

(d) 5 – celled

Answer: B


7. What is the function of the filiform apparatus?

(a) Guide the entry of pollen tube

(b) Recognize the suitable pollen at the stigma

(c) Produce nectar

(d) Stimulate division of the generative cell

Answer  : A


8. The outermost and innermost wall layers of microsporangium in an anther are respectively

(a) endothecium and tapetum

(b) epidermis and endodermis

(c) epidermis and middle layer

(d) epidermis and tapetum.

Answer: D


9. Which of the following fruit is produced by parthenocarpy?

(a) Brinjal

(b) Apple

(c) Banana

(d) Jackfruit

Answer: C


10. Polygonum type of embryo sac is

(a) 8 – nucleate, 7 – celled

(b) 8 – nucleate, 8 – celled

(c) 7 – nucleate, 7 – celled

(d) 4 – nucleate, 3 – celled

Answer: A


11. Indentify the wrong statement regarding post-fertilisation development.

(a) The ovary wall develops into pericarp.

(b) The outer integument of ovule develops into tegmen.

(c) The fusion nucleus (triple nucleus) develops into endosperm.

(d) The ovule develops into seed.

Answer: B


12. Growth of pollen tube towards embryo sac is

(a) chemotropic

(b) thigmotaxis

(c) geotropic

(d) none of these

Answer: A


13. Mature ovules are classified on the basis of funiculus. If micropyle comes to lie close to the funiculus the ovule is termed as

(a) orthotropous

(b) anatropous

(c) hemitropous

(d) campylotropous

Answer: B


14. When micropyle, chalaza and hilum lie in a straight line, the ovule is said to be

(a) anatropous

(b) orthotropous

(c) amphitropous

(d) campylotropous.

Answer: B


15. Fertilization is depicted by the condition

(a) N → 2N

(b) 2N → N

(c) 2N → 4N

(d) 4N → 2N

Answer : A


16. What is the direction of micropyle in anatropous ovule?

(a) Upward

(b) Downward

(c) Right

(d) Left

Answer: B


17. when we eat pear, some sturdiness is experienced which is due to________

(a) Stone cells

(b) Latex cells

(c) Reticular cells

(d) Chlorenchyma

Answer: A


18. The production of seedless fruits is called_________

(a) Pollination

(b) Ovulation

(c) Parthenocarpy

(d) Eugenics

Answer : C


19. The axillary buds arise

(a) endogenously from the pericycle

(b) exogenously from the tissues of the shoot apex

(c) endogenously from the cambium tissues

(d) exogenously from the innermost layers of cortex

Answer : B


20. Study of seed is called__________

(a) Embryology 

(b) Palynology

(c) Spermology

(d) Pomology

Answer : C


21. Endosperm is completely consumed by the developing embryo in__________

(a) Pea and groundnut

(b) Maize and Castor 

(c) Castor and groundnut

(d) Maize and pea

Answer : A


22. Double fertilization is_______

(a) Fusion of two male gametes with one egg

(b) Fusion of one male gamete with two polar nuclei

(c) Fusion of two male gametes of pollen tube with two different eggs

(d) Syngamy and triple fusion.

Answer : D

Above you will find a list of Sexual reproduction in flowering plants MCQ Questions and answers Pdf are prepared as per the latest prescribed NCERT syllabus. Ace up your NEET preparation with MCQ on Sexual Reproduction in Flowering Plants available here to enhance your NEET exam preparation. Understand the each MCQ clearly by consistently practicing the the Reproduction in flowering plants Multiple Choice Questions and score well in your exams.

NEET Related Articles