MCQ on Tissue for Class 7, 9 and NEET Pdf

Multiple Choice Questions on Tissue | Animal and Plant Tissue  : 

The MCQ on tissue questions and answer are prepare for class 7, Class 9 and NEET students. These fully solved MCQ on Tissue questions are applicable to all Schools and college students, freshers or experienced as well as various tests & contests in colleges. Students can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack anexam. Free PDF Download of Tissue NEET MCQ. 


MCQ on Tissue

MCQ Questions on Tissue for NEET Pdf

1. Simple tissue is defined as_________

(a) Group ol similar cells which are common in origin

b) Different types of cells performing same functions

(c) Different ypes of cells performing different functions

(d) Organised group cells performing many functions

Answer: A


2. Epithelial cells get nutrients from________

(a) Neighbouring cells 

(b) Blood vessels

(c) Lymph vessels

(d) Underlying tissue

Answer: D


3. Squamous epithelium is also called________

(a) Germinal epithelium

(b) Columnar epithelium

(c) Pavement epithelium

(d) Sensory epithelium

Answer: C


4. Ciliated columnar epithelial cells are present in_________

(a) Trachea

(b) Fallopian tube

(c) Pancreatic duct of pancreas

(d) None of these

Answer: B


5. Human mammary glands belong to one of the following types of glands

(a) Simple alveolar

(b) Coiled tubular

(c) Compound tubuloalveolar o ppnid

(d) Simple tubular

Answer: C


6. Transitional epithelium is found in________

(a) Larynx

(b) Kidney

(c) Vein

(d) Ureter and renal pelvis

Answer: D


7. Areolar tissue connects______

(a) The skin with muscles

(b) Muscles to muscles

(c) Bone to bone

(d) Bone to muscles

Answer: A


8. Epithelial tissues arise from
(a) Ectoderm
(c) Mesoderm
(b) Endoderm
(d) All of the above
Answer: D


9. Brush bordered epithelium is found in
(a) Fallopian tube
(b) Stomach
(c) Small intestine
(d) Trachea
Answer: C


10. Inner surface of fallopian tubes, bronchi and bronchioles are lined by_______
(a) Squamous epithelium
(b) Ciliated epithelium
(c) Columnar epithelium
(d) Cuboidal epithelium
Answer: B


11. An example of merocrine gland is_________
(a) Sebaceous gland
(b) Pineal gland
(c) Salivary gland
(d) Mammary glandd
Answer: C


12. The intestine and stomach in mammals are lined by
(a) Cuboidal epithelium
(b) Squamous epithelium
(c) Columnar epithelium
(d) Stratified epithelium
Answer: C


13. The function of villi in the intestine is________
(a) Absorption of food
(b) Increase in the absorptive surface of food
(c) Control of intestinal movement
(d) Hinderance in the movement of food
Answer: B


14. Nature of mammary gland is_________
(a) Apocrine
(c) Holocrine
(b) Merocrine
(d) None of these
Answer: A


15. Pseudostratified columnar epithelium is found in_________
(a) Wall of cloaca
(b) Male urethra
(c) Oviduct
(d) Oesophagus
Answer: B


16. Pseudostratified epithelium is found in_______
(a) Pharynx
(b) Testes
(c) Trachea
(d) Epidermis
Answer: C


17. In animals, gametes are derived from_________
(a) Epithelial tissue
(b) Occur singly
(c) Nervous tissue
(d) None of the above
Answer: A


18. Tendon is made up of

(a) Yellow fibrous connective tissue

(b) Adipose tissue

(c) Modified white fibrous tissue

(d areolar tissue

Answer: C


19. When the glandular cells breakdown completely, the gland is known as_________

(a) Holocrine gland 

(b) Apocrine gland

(c) Merocrine gland 

(d) None of the above

Answer: A


20. Hyaline cartilage is present a________

(a) The end of digits

(b) Tip of the nose

(c) Epiglottis of mammals

(d) Articular ends of long bones

Answer: D


21. Calcified cartilage is present in_______

(a) Pinna

(b) Supra scapular of pectoral girdle of frog

(c) Ends of bones

(d) Intervertebral discs

Answer: B


22. Bundles of striated muscle fibres called fasciculi are enclosed by a sheath called________
(a) Epimysium
(b) Endomysium
(c) Perimysium
(d) Peritoncum
Answer: B


23. Stratum germinativum is an example of which kind of epithelium__________
(a) Cuboidal
(b) Columnar
(c) Ciliated
(d) Squamous
Answer: A


24. The triceps and biceps muscles are of_________
(a) Antagonist type
(b) Involuntary type
(c) Smooth type
(d) Sphincter type
Answer: C


25. The major protein of the connective tissues is_______

(a) Collagen
(b) Keratin
(c) Melanin
(d) Myosin
Answer: C


26. The colour in the brown fat is due to_________
(a) Its larger capacity for generating heat
(b) Large number of mitochondria present
(c) A high concentration of iron containing cytochrome pigments
(d) Presence of chromatophores
Answer: B


27. Polymorphonuclear leucocytes are________
(a) Monocytes
(b) Lymphocytes
(c) Granulocytes
(d) Agranulocytes
Answer: A


28. The plasma resembles in its composition, the filtrate produced in the glomerulus except for the presence of_________
(a) Glucose
(b) Chlorides
(c) Amino acids
(d) Proteins
Answer: D


29. In human embryo, main haemopoietic tissue is___________
(a) Spleen
(b) Liver
(c) Bone marrow
(d) Kidney
Answer: A


30. Thick sheath of connective tissue enclosing the entire nerve is__________
(a) Neurilemma
(b) Endoneurium
(c) Epineurium
(d) Perineurium
Answer: A


31. The value of resting membrane potential is_________
(a) 90 mV
(b) -100 mV
(c) +100 mV
(d) +90 mV
Answer: D


32. An epithelial tissue which has thin and flat cells arranged edge to edge so as to appear like closely packed tiles, is found at the________
(a) Inner lining of stomach
(b) Inner lining of cheeks
(c) Outer surface of ovary
(d) Inner lining of fallopian tube
Answer: A

Above you will find a list of Tissue Questions and answers Pdf are prepared as per the latest prescribed syllabus. Ace up your preparation with MCQ on tissue available here to enhance your exam preparation level. Understand the each MCQ clearly by consistently practicing the Tissue Multiple Choice Questions and score well in your exams.

NEET Related Articles