Reproduction in Organisms NEET Questions and Answers Pdf

Reproduction in Organisms NEET Questions with Answers Pdf

We here compailed all NCERT MCQ for Class 12 Biology Chapter 1 Reproduction in Organisms this Class 12 Biology Chapter 1 will help you for board exam preparation as well as another compititive entrance examination also like NEET, CET.

We brings Here Reproduction in Organisms NEET MCQ Questions and Answers. which is very important in NEET point of view. Multiple Choice Questions on Reproduction in Organisms for NEET Aspirants are available for free, you can test your knowledge anytime and share the links with your friends to help them check their knowledge.

It will be very helpful for those students who are willing to get good Score in their NEET exam. Practice below MCQ questions with Pdf Download. All these questions are provided with answers and their detailed explanation. Check out the MCQs provided below to get an idea of the type of questions to be asked in NEET exam.


Important points to remember about Reproduction in Organisms :

  1. Reproduction is defined as the process in which organism gives rise to young ones (offspring) similar to itself. 
  2. Reproduction is a vital process without which species cannot survive for long. Each individual leaves its progeny by asexual or sexual means. . 
  3. When offspring is produced by a single parent with or without the involvement of gamete formation is called asexual reproduction.
  4. When two parents (opposite sex) participate in the reproductive process and also involve fusion of male and female gametes, it is called sexual reproduction.
  5. Asexual reproduction is common among single-celled organisms, and in plants and animals with relatively simple organisations eg. Amoeba, Paramecium). 
  6. Organisms choose to reproduce asexually by different modes or ways like fragmentation, budding, binary fission, spore formation, Conidia formation, Gemmules formation.
  7. Vegetative Reproduction : Plants reproduce asexually through their vegetative parts. Hence, the new plants formed are genetically identical to their parents.
  8. Sequential events that occur in sexual reproduction are grouped into three distinct stages are 1. Pre-fertilization, 2. Fertilization and the 3. Post-fertilization.
  9. Syngamy (fertilisation) occurs between the male and female gametes. Syngamy may occur either externally, outside the body of organisms or internally, inside the body. Syngamy leads to formation of a specialised cell called zygote.
  10. The process of development of embryo from the zygote is called embryogenesis. In animals, the zygote starts developing soon after its formation. 
  11. Animals may be either oviparous or viviparous. Embryonal protection and care are better in viviparous organisms.
  12. In flowering plants, after fertilisation, ovary develops into fruit andovules mature into seeds. Inside the mature seed is the progenitor of the next generation, the embryo.

Read : 

  1. MCQ on Osmosis 
  2. NEET Biology Chapterwise MCQ 
  3. Class 11 NCERT MCQ for NEET

Reproduction in Organisms NEET Questions

Reproduction in Organisms  NEET Questions 

1. A temporary endocrine gland in the human body is___________

(b) Corpus cardiacum

(d) Corpus allatum

(a) Pineal gland

(c) Corpus luteum

Answer : C


2. Capacitation occurs in________

(a) Rete testis

(b) Epididymis

(c) Vas deferens

(d) Female reproductive tract

Answer : D


3. Several hormones like hCG, hPL, oestrogen, progesterone are produced by____________

(a) Ovary

(b) Placenta

(c) Fallopian tube

(d) Pituitary 

Answer : B


4. Select the incorrect statement__________

(a) LH triggers ovulation in ovary

(b) LH and FSH decrease gradually during the follicular phase. 

(c) LH triggers secretion of androgens from the follicular phase leydig cells

(d)  FSH stimulates the sertoli cells which help spermiogenesis.

Answer : B


5. Foetal ejection reflex in human female is induced by__________

(a) Differentiation of mammary glands

(b) Pressure exerted by amniotic fluid

(c) Release of oxytocin from pituitary

(d) Fully developed foetus and placenta.

Answer : D


6. Which one of the following is the most likely root cause why menstruation is not taking place in regularly cycling human female?

(a) Retention of well developed corpus luteum

(b) Fertilization of the ovum

(c) Maintenance of the hypertrophical endometrial lining

(d) Maintenance of high concentration of sex hormones in the blood streams.

Answer : B


7. Frertilization in humans is practically feasible only____________

(a) The Ovum and sperms are transported Stmultaneously to ampullary - isthmic junction of the fallopian tube

(b) The ovum and sperms are transpored Simultaneously to ampullary - isthinmic junction of the cervix.

(c) Ihe sperms are transported into cervix within 45 hours of release to ovum in uterus

(d) The sperms are transported into vagina just after the release of ovum in fallopian tube.

Answer : A


8. Central body of ovule is called_______
a) hilum
b) nucellus
c) funicle
d) chalaza
Answer: B


9. Movement of non motile male gamete upto the female gamete is known as__________
a) siphonogamy
b) triple fusion
c) syngamy
d) porogamy
Answer: A


10. Embryo sac is_____________
a) megasporangium 
b) megaspore
c) female gamete
d) female gametophyte 
Answer: D


11. Most common type of ovule in angiosperms is________
a) orthotropous
b) anatropous
c) campylotropous
d) amphitropous
Answer: B


12. For formation of 50 seeds, how many minimum meiotic divisions are necessary ?
a) 50
b) 63
c) 25
d) 75
Answer: B


13. In bisexual flowers, maturation of gynoecium before androecium is known as__________
a) protandry
b)gynandry
c) protogyny
d) dicliny
Answer: C


14. If the number of chromosomes in an endosperm cell is 27, what will be the chromo- some number in the definitive nucleus?
a) 9 
b) 18 
c) 27 
d) 36
Answer: B


15. Lever mechanisim of pollination is observed in_________
a) Salvia
b) Jasmine
c) Bougainvillea
d) Butea
Answer: A


16. Identify the wrong one from the following : In an orthotropous ovule_________
a) the micropyle and chalaza are in one
straight line
b) the micropyle and funicle are in one
straight line
c) the funicle, embryo sac, micropyle and
style are all in one straight line
d) the funicle, chalaza, embryo sac, micropyleare not in one straight line
Answer: C


17. Type of pollination in Vallisneria is_________
a) anemophily
b) hydrophily
c) omithophily
d) entomophily
Answer: B


18. The product of syngamy leads to the
formation of_________

a) endosperm
b) embryo
c) perisperm
d) cotyledon
Answer: B


19. In angiosperms, fertilization occurs________
a) in the stamen
b) when the male gamete fuses with an egg cell
c) on the outer surface of the ovary
d) some time after pollination
Answer: B


20. In Helobial type of endosperm development__________
a) first only nuclei divides
b) only first division is followed by cytokinesis
c) every nuclei division accompained by
cytokinesis
d) only second division is followed by auxin
Answer: B


21. Entomophilous flowers usually shows
modified structures like________

a) tiny flowers with white colour
b) dry pollens with smooth surface
c) light weight, bright coloured pollen
d) sticky pollen with rough surface
Answer: D


22. Which of these is not an important component of initiation of parturition in humans?

(a) Increase in estrogen and progesterone ratio

(b) Synthesis of prostaglandins

(c) Release of oxytocin

(d) Release of Prolactin

Answer : D


23. Changes in GnRH pulse frequency in females is controlled by circulating levels of___________

(a) Estrogen and inhibin

(b) Progesterone only

(c) Progesterone and inhibin

(d) Estrogen and progesterone.

Answer : D


24. Which of the following layers in an antral follicle is acellular?

(a) Granulomas

(b) Theca interna

(c) Stromna

(d) Zona pellucida

Answer : C 


25. The amnion of mammalian embryo is derived from__________

(a) mesoderm and trophoblast

(b) endoderm and mesoderm

(c) ectoderm and mesoderm

(d) ectoderm and endoderm

Answer : C


16. Hormones secreted by the placenta to maintain pregnancy are____________

(a) hCG, hPL, progestogens, estrogens

(b) hCG, hPL, estrogens, relaxin, oxytocin

(c) hCG, hPL, progestogens, prolactin

(d) hCG, progestogens, estrogens, glucocorticoids

Answer : A


27. What is the correct sequence of sperm formation?

(a) Spermatogonia, spermatozoa, spermatocyte, spermatid

(b) Spermatogonia, spermatocyte, spermatid, spermatozoa

(c) Spermatid, spermatozoa, Spermatogonia, spermatozoa

(d) Spermatogonia, spermatocyte, spermatozoa, spermatid.

Answer : B


28. The shared terminal duct of the reproductive and urinary system in the human male is___________

(a) Ureter

(b) Urethra

(c) Vas deferens

(d) Vasa efferentia

Answer: B


29. Which of the following events is not associated with ovulation in human female?

a) Decrease in oestradiol

(b) Full development of Graafian follicle

(c) Release of secondary oocyte

(d) LH surge

Answer : A


30. The secretory phase in the human menstrual cycle is also called__________

(a) Luteal phase and lasts for about 6 days.

(b) Follicular phase and lasts for about 6 days.

(c) Luteal phase and lasts for about 13 days

(d) Follicular phase and lasts for about 13 days

Answer : C


31. What happens during fertilizaton in humans after many sperms reach close to the ovum?

(a) Secretions of acrosome heip One sperm enter cytoplasm of ovum through zona pellucida

(b) All sperms except the one nearest to the ovum lose ther tails.

(c) Cells of corona radiate trap all the sperms except one

(d) Only two sperms nearest the Ovum penetrate zona pellucida.

Answer : A


32. In human female, the blastocyst___________

(a) Forms placenta even before implantation

(b) Gets implanted into uterus 3 days after ovulation

(c) Gets nutrition trom uterine endometrial secretion only after implantation.

(d) Gets implanted in endometrium by the trophoblast cell.

Answer : D


33. In human adult females, oxytocin__________

(a) Causes strong uterine contractions during parturition

(b) Is secreted by anterior pituitary

(c) Stimulates growth of mammary glands

(d) Stimulates pituitary to secrete vasopressin

Answer : A


34. A change in the amount of yolk and its distribution in the egg will effect______________

(a) Fertilization

(b) Formation of Zygote

(c) Pattern of cleavage

(d) Number of blastomeres produced

Answer : C


Biology Related Articles 

MCQ on The Living World for NEETClass 11 Biological classification NEET MCQ
Morphology of flowering plant MCQ for NEETTransport in Plants MCQ for NEET
Animal Kingdom MCQ for NEETLocomotion and Movement NEET Questions Pdf Free download
Digestion and absorption NEET MCQClass 11 Plant Kingdom NEET MCQ
Class 11 respiration in plants NEET MCQMCQ on Biomolecules for NEET
MCQ on Chemical coordination and IntegrationImportant MCQ on Photosynthesis in higher Plants


Here below You will find a list of  MCQ Questions and answers are prepared as per the latest prescribed NEET syllabus. Ace up your NEET exam preparation with Reproduction in Organisms MCQ for Class 12 available here below to enhance your NEET preparation. Understand the each MCQ clearly by consistently practicing the Reproduction in Organisms Multiple Choice Questions and Answers for NEET and score well in your exams.


35. Which animals have developed the capacity for regeneration?

(a) Hydra, Starfish

(b) Plasmodium

(c) Earthworm

(d) Spongilla

Answer : A


36. What are the various stages of sexual reproduction?

(a) Growth, Development, Differentiation.

(b) Pre fertilization, Fertilization, Post fertilization.

(c) Fertilization, Post Fertilization, Pre Fertilization.

(d) Gametogenesis, Gamete transfer, Gamete Fertilization.

Answer : B


37. Which of the following group of animals show regeneration?

(a) Planaria, Hydra, Starfish

(b) Starfish, Amoeba, Plasmodium

(c) Amoeba, Hydra, Paramoecium

(d) Amoeba, Planaria, Starfish

Answer: A


38. Which one of the following statements is not correct?

(a) In banana, potato, and ginger, the plantlets arise from the internodes present in the modified stem.

(b) Offspring produced by asexual reproduction is called a clone

(c) Water hyacinth can deplete oxygen and cause the death of fishe

(d) All of the above

Answer: A


39. Apomixis is the development of a new plant_____________

(a) Without the fusion of gametes

(b) With the fusion of gametes

(c) From root cuts

(d) From stem cuts

Answer: A


40. A piece of potato tuber will form a new plant if it has_____

(a) Stored Food

(b) Roots

(c) Branches

(d) Eyes

Answer: D


41. Which physiological process is necessary for birth, growth, death, production of offspring, and continuity of the species?

(a) Digestion

(b) Transportation

(c) Metamerism 

(d) Reproduction

Answer : D


42. Which part of the plant bryophyllum performs vegetative reproduction?

(a) Stem

(b) Floral buds

(c) Underground roots

(d) Buds on life margin

Answer: D


43. In which method of asexual reproduction the offspring are genetically identical, to the parents?

(a) Amitotic division

(b) Multiple fission

(c) Division

(d) Binary fission

Answer : D


44. In which method of asexual reproduction the division of cytoplasm is not possible?

(a) Amitotic division

(b) Binary fission

(c) Division

(d) Budding

Answer : A


45. Which of the following is not a natural method of vegetative reproduction?

(a) Suckers

(b) Cutting

(c) Runners

(d) Offsets

Answer : C


46. Which type of spores are produced by pteridophytes and gymnosperms?

(a) Spores

(b) Somatic spores

(c) Heterospores

(d) Homospores

Answer: D


47. Cellular totipotency was demonstrated by____________

(a) Robert Hook

(b) F.C Steward

(c) Vladimir Kursk

(d) Nigel Marvin

Answer : B


48. Tissue/bacterial culture glassware and nutrients are sterilised through ___

(a) Autoencoder

(b) Clavicle

(c) Autoclave

(d) Dilute acetic acid

Answer: C


49. Animals which possess cleidoic eggs exhibit___________

(a) Internal fertilization and external development

(b) External fertilization and internal development

(c) Internal Fertilization and internal development

(d) External Fertilization and external development

Answer: A


50. The plants which bear only two types of hetero spores during the Sporophytic stage is known as______________

(a) Spores

(b) Somatic spores

(c) Homosporous

(d) Heterosporous

Answer: D


51. Which of the following is wrong about Chara?

(a) Upper anthredium and lower oogonium

(d) Globule is a male reproductive structure

(c) Globule and nucule is present on the same plant

(d) None of the above

Answer: B


52. The “eyes” of the potato tuber are___________

(a) Flower buds

(b) Root buds

(c) Shoot buds

(d) Axillary buds

Answer: D


53. What would be the number of chromosomes of the aleurone cells of a plant with 42 chromosomes in its root tip cells?

(a) 59

(b) 63

(c) 39

(d) 40

Answer: B


54. The process of transfer of pollen grains from the anther to the stigma is known as_________

(A) Distribution of pollen grains

(b) Transportation of pollen grains

(c) Formation of pollen grains

(d) Pollination

Answer: D


55. The fertilized eggs of reptiles and birds are covered with calcareous shells. Due to this, the zygote passes from which phase?

(a) Growth phase

(b) Vegetative phase

(c) Development phase

(d) Incubation phase

Answer: D


56. The term ‘clone’ cannot be applied to offspring formed by sexual reproduction because________

(a) offspring do not possess exact copies of parental DNA

(b) DNA of only one parent is copied and passed on to the offspring

(c) offspring are formed at different times

(d) DNA of parent and offspring are completely different

Answer: A


57. Which of the following options shows bisexual animals only?

(a) Amoeba, sponge, leech

(b) Sponge, cockroach, Amoeba

(c) Earthworm, sponge, leech

(d) Tapeworm, earthworm, honeybee

Answer: C


58. Select the option which arrnages the given organisms in ascending order of their life span.

(a) Parrot < Crow < Butterfly < Banyan tree

(b) Butterfly < Crow < Parrot < Crocodile

(c) Fruit fly < Crocodile < Parrot < Banyan tree

(d) Parrot < Tortoise < Dog < Crow

Answer: C


59. Meiosis does not occur in_________

(a) asexually reproducing diploid individuals

(b) sexually reproducing haploid individuals

(c) sexually reproducing diploid individuals

(d) all of these.

Answer: A


60. Which of the following groups is formed only of the hermaphrodite organisms?

(a) Earthworm, tapeworm, housefly, frog

(b) Earthworm, tapeworm, sea horse, housefly

(c) Earthworm, leech, sponge, roundworm

(d) Earthworm, tapeworm, leech, sponge

Answer: D


61. The male gametes of rice plant have 12 chromosomes in their nucleus. The chromosome number in the female gamete, zygote and the cells of the seedling will be, respectively___________

(a) 12,24,12

(b) 24,12,12

(c) 12, 24, 24

(d) 24, 12, 24.

Answer: C


62. If a butterfly has chromosome number 360 in its meiocyte (2n). What will be the chromosome number in its gametes?

(a) 380

(b) 190

(c) 95

(d) 760

Answer: B


63. Which of the following options correctly identifies artificial and natural methods of vegetative propagation?

Artificial methods – Natural methods

(a) Grafting – Cutting

(b) Layering – Bulbils

(c) Offset – Tissue culture

(d) Tubers – Rhizomes

Answer: B


64. There is no natural death in single celled organisms like Amoeba and bacteria because__________

(a) they cannot reproduce sexually

(b) they reproduce be binary fission

(c) parental body is distributed among the offspring

(d) they are microscopic.

Answer: C

We hope that above given Biology MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 Reproduction in Organisms will help you for your NEET exam Preparation. If you have any query regarding above Reproduction in Organisms Class 12 Biology MCQs Pdf, drop a comment below.


Read

  1. Multiple Choice Questions on Diffusion with Answers 
  2. Arthropoda MCQ Questions with Answers