Strategies for Enhancement in Food Production MCQ Pdf

MCQ on Strategies for Enhancement in Food Production for NEET Pdf

Hello Students, how are you all hope you all will be good, in this Page we have shared with you more than 15 Important MCQ on Strategies for Enhancement in Food Production which is helpful for NEET Biology. This Strategies for Enhancement in Food Production NEET MCQ will help you to enhance your performance in NEET.

Dear students if you have just started  your NEET Biology MCQ Preparation then you must go through our YB NEET Biology MCQ Bank. If you have any dout related to MCQ on Strategies for Enhancement in Food Production  then in this post of today all your douts will be cleared hear…


MCQ  on Strategies for Enhancement in Food Production

MCQ Questions on Strategies for Enhancement in Food Production Pdf

1. Homozygous pure lines in cattle can be obtained__________

(a) mating of related individuals of same breed

(b) mating of unrelated individuals of same breed

(c) mating of individuals of different breed

(d) mating of individuals of different species

Answer: A


2. Interspecific hybridisation is the mating of_________

(a) Animals within same breed without having by common ancestors

(b) Two different related species

(c) Superior males and females of different breeds

(d) More closely related individuals within same breed for 4-6 generations

Answer: B


3. Among the following edible fishes, which one is a marine fish having rich source of omega-3-fatty acids________

(a) Mangur

(b) Mackerel

(c) Mystus

(d) Mrigala

Answer: B


4. Outbreeding is an important strategy of animal husbandry because it_________

(a) Helps in accumulation of superior genes

(b) Is useful in producing purelines of animals

(c) Is useful in overcoming inbreeding depression

(d) Exposes harmful recessive genes that are eliminated by selection

Answer: C


5. Artificial insemination means__________

(a) Transfer of sperms of a healthy donor to a test tube containing ova

(b) Transfer of sperms of husband to a test tube containing ova

(c) Artificial introduction of sperms of a healthy donor into the vagina

(d) Introduction of sperms of healthy donor directly into the ovary 

Answer: C


6. To obtain virus-free healthy plants froma diseased one by tissue culture technique, which part/parts of the diseased plant will be taken?

(a) Apical meristem only

(b) Palisade parenchyma

(c) Both apical and axillary meristems

(d) Epidermis only

Answer: C


7. In plant breeding programs, the entire collection of plants/seeds having all the diverse alleles for all genes in a given crops is called__________

(a) Selection of superior recombinants

(b) Cross-hybridization among the selected parents

(c) Evaluation and selection of parents

(d) Germplasm collection

Answer: D


8. Which one of the following shows maximum genetic diversity in India?

(a) Groundnut

(b) Maize

(c) Rice

(d) Mango

Answer: C


9. Breeding of crops with high levels of minerals, vitamins and protein is called___________

(a) Micropropagation 

(b) Somatic hybridisation

(c) Biofortification

(d) Biomagnification

Answer: C


10. Somaclones are obtained by__________

(a) Genetic engineering 

(b) Tissue culture

(c) Plant breeding

(d) Irradiation

Answer: B


11. Himgiri developed by hybridisation and selection for disease resistance against rust pathogens is a variety of:

(a) Chilli

(b) Sugarcane

(c) Maize

(d) Wheat

Answer: D


12. Jaya and Ratna developed for green revolution in India are the varieties of___________

(a) Maize

(b) Wheat

(c) Rice

(d) Bajra

Answer: C


NEET Related Articles  :