Which of the Following Statements is Correct MCQ Pdf

Which of the following statements is correct MCQ with Answers 

Now it is the time to speed up your study and score well in exam by studying which of the following statements is correct MCQ Questions for NEET Students with Answers PDF. You should practice MCQ regularly to strengthen your confidence and improve your skill. Make your accuracy hundred percent by thoroughly revised these Questions with Answers.

By thorough practicing these Multiple Choice Questions with Answers you can make your base stronger. Make your exam preparation stronger and make your preparation effective.

To do well in all such objective type questions, students should clearly know all the basic concepts of each topic. We have provided here the Select the incorrect statement from the following Options MCQs that will help students revise all important concepts and topics in a short-time but effectively.

Which of the Following statements is correct MCQ Pdf

Which One of the Following Statements are Correct MCQs

1. Which one of the following statements about viruses is correct ?

(a) Viruses possess their own metabolic system

(b) All viruses contain both RNA and DNA

(c) Viruses are obligate parasites

(d) Nucleic acid of viruses is known as capsid

Answer: C


2. Which one of the following statements is correct, with reference to enzymes ?

(a) Holoenzyme = Apoenzyme + Coenzyme

(b) Coenzyme = Apoenzyme + Holoenzyme

(c) Holoenzyme = Coenzyme + Co-factor

(d) Apoenzyme = Holoenzyme + Coenzyme

Answer: A


3. Which of the following statements about reproduction in human beings is correct?

(a) Fertilization takes place in ovary 

(b) Fertilization takes place in testis 

(c) During fertilization egg moves towards sperms 

(d) Fertilization takes place in Fallopian Tube 

Answer: D

Read : MCQ on Select the wrong statement for NEET 

4. Which one of the following statements is correct regarding blood pressure ?

(a) 105/50 mm Hg makes one very active

(b) 190/110 mm Hg may harm vital organs like brain and kidney

(c) 130/90 mm Hg is considered high and requires treatment

(d) 100/55 mm Hg is considered an ideal blood perssure

Answer: B


5. Which of the following statements given below is correct about meristematic tissue ?

(a) is made of cells that are incapable of cell division

(b) is made of cells that are capable of cell division

(c) is composed of single type of cells

(d) is composed of more than one type of cell

Answer : B


6. Which of the following statements about photosynthesis is correct?

(a) The light-dependent reaction produces glucose from sunlight energy.

(b) Oxygen is converted to carbon dioxide in the photosynthetic reaction.

(c) The products of cellular respiration are used as a reactant in photosynthesis.

(d) Water is used during photosynthesis to capture the electrons released from excited chlorophyll pigments.

(e) The oxygen produced in the light reaction is used to make sugars in the Calvin cycle.

Answer: C


7. Which ofthe following statements is correct about base Pairs?

(a) Adenine pairs with thymine through two H-bonds.

(b) Adenine pairs with thymine through one H-bond.

(c) Adenine pairs with thymine through three H-bonds.

(d) Adenine does not pair with thymine.

Answer: A


8. Which of the following statements is correct about an aqueous solution of an acid and a base ?

(i) Higher the pH, stronger the acid

(ii) Higher the pH, weaker the acid

(iii) Lower the pH, stronger the base

(iv) Lower the pH, weaker the base

A. (i) and (iii)

B. (ii) and (iii)

C. (i) and (iv)

D. (ii) and (iv)

Answer : D


9. Which of the following statements are usually correct for carbon compounds? These  

(i) are good conductors of electricity  

(ii) are poor conductors of electricity 

(iii) have strong forces of attraction between their molecules  

(iv) do not have strong forces of attraction between their molecules  

(a) (i) and (iii)  

(b) (ii) and (iii)  

(c) (i) and (iv)  

(d) (ii) and (iv)

Answer: D


10. Which of the following statements about the Modern Periodic Table is correct? 

(a) It has 18 horizontal rows known as Periods  

(b) It has 7 vertical columns known as Periods  

(c) It has 18 vertical columns known as Groups.  

(d) It has 7 horizontal rows known as Groups 

Answer  :  C


11. Which of the following is correct for hydrogen ?

(a) It can form bonds in +1 as well as -1 oxidation state

(b) It is always collected at cathode

(c) It has a very high ionization potential

(d) It has same electronegativity as halogens

Answer: A


12. Which of the following statement (s) about the Modern Periodic Table are incorrect? 

(i) The elements in the Modern Periodic Table are arranged on the basis of their decreasing atomic number 

(ii) The elements in the Modern Periodic Table are arranged on the basis of their Increasing atomic masses 

(iii) Isotopes are placed in adjoining group (s) in the Periodic Table 

(iv) The elements in the Modern Periodic Table are arranged on the basis of their increasing atomic number.

A. i only

B. i and ii

C. i, ii and iii

D. i and iii

Answer: C


13. Which of the following Statement is Incorrect regarding Modern Periodic Table

(a) The p-block has 6 columns, because a maximum of 6 electrons can occupy all the orbitals in a p-subshell.

(b) The d-block has 8 colums, because a maximum of 6 electrons can occupt all the orbitals in a p-subshell.

(c) Each block contains a number of columns equal to the number of electrons that can occupy that subshell

(d) The block indicates value of Azimuthal quantum number (l) for the last subshell that received electrons in building up the electronic configuration.

Answer : B


14. Which of the statements about solution of electrolytes is not correct?

(a) conductivity of solution depends upon size of ions.

(b) Conductivity depends upon viscosity of solution.

(c) Conductivity does not depend upon solvation of ions present in solution.

(d) Conductivity of solution increases with temperature.

Answer : C


15. Which of the following statements is correct?

(a) All metals are ductile.

(b) All non-metals are ductile.

(c) Generally, metals are ductile.

(d) Some non-metals are ductile.

Answer: C


16. Which of the following statements is correct? 

(a) Molar conductivity of a strong electrolyte decreases with dilution 

(b) Molar conductivity of a strong and weak electrolyte decreases with dilution 

(c) Molar conductivity of a weak electrolyte decreases with dilution 

(d) Molar conductivity of a strong and weak electrolyte increases with dilution

Answer: D


17. Which one of the following statements regarding Henry’s law is not correct?

A. The value of KH increases with the function of the nature of the gas

B. Higher the value of KHat a given pressure, higher is the solubility of the gas in the liquids

C. The partial of the gas in vapour phase is proportional to the mole fraction of the gas in the solution.

D. Different gases have different KH (Henry’s law constant) values at the same temperature.

Answer : B


18. Which one of the following statements is correct about wind?

(a) Wind is produced due to uneven heating on the earth by the sun

(b) Wind is produced due to even heating on the earth by the sun

(c) Sun does not effect wind on earth

(d) Both A and B

Answer : A


19. Which one of the following statements about water is FALSE ?

(a) Water is oxidized to oxygen during photosynthesis.

(b) Water can act both as an acid and as a base.

(c) There is extensive intramolecular hydrogen bonding in the condensed phase.

(d) Ice formed by heavy water sinks in normal water.

Answer: C


20. Which of the following statements are correct?

i) Sound is produced by vibrations.

ii) Sound requires a medium for propagation.

iii) Light and sound both require a medium for propagation.

iv) Sound travels faster than light.

(a) i & ii only

(b) i, ii & iii only

(c) ii, iii & iv only

(d) iii & iv only

Answer: A


21. Which one of the following is correct regarding power sharing?

A. It leads to conflict between different groups.

B. It ensures the stability of the country.

C. It helps to reduce the conflict between different groups. 

(a) Only A is true

(b) Only B is true

(c) Both A and B are true

(d) Both B and C are true

Answer: D


22. Based on the first law of thermodynamics, which one of the following is correct?

(a) For an isochoric process, E=−Q

(b) For an adiabatic process, E=−Q

(c) For an isothermal process, E=−Q

(d) For a cyclic process, W=−Q

Answer: D


Also Read

  1. NEET Physics MCQ 
  2. MCQ on Cell for NEET 
  3. NCERT Class 11 Biology Chapter wise MCQ 
  4. Biology MCQ for CET exam
  5. Select the Wrong Statement MCQ 
  6. Point Out the correct statement MCQ 
  7. Point Out Wrong Statement MCQs