Chemical Reactions and Equations Class 10 MCQ Pdf Download

Multiple Choice questions on chemical reaction and equations class 10 Pdf

Hello Students, how are you all hope you all will be good, in this Page we have shared with you more than 20 Important MCQ on chemical reaction and equations class 10 with answers which is helpful for various entrance exams preparation. This chemical reaction and equations class 10 Mcq pdf will help you enhance your performance in entrance exams like NEET and JEE. mcq on chemical reaction and equations in chemistry is important chapter for Class 10, 11 and class 12 Students.

chemical reaction and equations MCQs questions and answers are provided here with answers and detailed explanation each question. These chemical reaction and equations MCQs are important from the NEET as well as various type of exam. By practicing our Mcq on chemical reaction and equations class 10 pdf students will get acquainted with the key concepts which must be prepared to score high marks in the objective type questions in the any exam.

Mcqs on chemical reaction and equation


Multiple Choice questions on chemical reaction and equations


1. Which of the following are exothermic processes?

(i) Reaction of water with quick lime

(ii) Dilution of an acid

(iii) Evaporation of water

(iv) Sublimation of camphor (crystals)

A) (i) and (ii)

B) (ii) and (iii)

C) (i) and (iv)

D) (ii) and (iv)

Answer: A


2. The process of reduction involves________

A) addition of oxygen

B) addition of hydrogen

C) removal of oxygen

D) removal of hydrogen

Answer: B


3. Give the ratio in which hydrogen and oxygen are present in water by volume.

(A) 1:2

B) 1:1

C) 2:1

D) 1:8

Answer: A


4. Which of the following is an endothermic process?

A) Dilution of sulphuric acid

B) Sublimation of dry ice

C) Condensation of water vapours

D) Respiration in human beings

Answer: B


5. A substance added to food containing fats and oils is called_______

A) Oxidant

B) Rancid

C) Coolant

D) Antioxidant

Answer: D


6. Chemically rust is______________    

A)  hydrated ferrous oxide

B)  only ferric oxide

C)  hydrated ferric oxide

D)  none of these

Answer: C


7. Which of the following gases can be used for storage of fresh sampel of an oil for a long time?     

A)  Carbon dioxide or oxygen

B)  Nitrogen or helium     

C)  Helium or oxygen

D)  Nitrogen or oxygen

Answer: B


8. Fatty foods become rancid due to the process of_____________   

A)  oxidation

B)  corrosion

C)  reduction

D)  hydrogenation

Answer: A


9.Which Of The Following Processes Involve Chemical Reactions?

A) A storing of oxygen gas under pressure in a gas cylinder.

B) Liquefaction of air.

C) Keeping petrol in china dish in an open.

D) Heating copper wire in the absence of air at high temperature

Answer: D


10.Choose The Incorrect statement:

A) The chemical equation is balance to satisfy the law of conservation of mass in chemical reaction.

B) We should never change the formula of an element or compound to balance and equation.

C) Those reaction in which heat is evolved are known as exothermic reactions.

D) When Methane (CH4) burns in oxygen of air it forms carbon monoxide and water vapour.

Answer:  D


11. In The Double Displacement Reaction Between Aqueous Potassium Iodide And Aqueous Lead Nitrate, A Yellow Precipitate Of Lead Iodide Is Formed. While Performing The Activity If Lead Nitrate Is Not Available, Which Of The Following Can Be Used In Place Of Lead Nitrate?

A) Lead sulphate (insoluble)

B) Lead acetate

C) Ammonium nitrate

D) Potassium sulphate

Answer:  B


12. Barium Chloride On Reacting With Ammonium Sulphate Forms Barium Sulphate And Ammonium Chloride. Which Of The Following Correctly Represents The Type Of The Reaction Involved?

A) Displacement reaction

B)  Precipitation reaction

C) Double displacement reaction

D) Precipitation reaction, and Double displacement reaction

Answer: D


13. The respiration process during which glucose undergoes slow combustion by combining with oxygen in the cells of our body to produce energy, is a kind of________________

 A) Exothermic process

 B) Endothermic process

 C) Reversible process

 D) Physical process

Answer: A


14. One of the following processes does not involve a chemical reaction. That is_____________

 A) Melting of candle wax when heated

 B) Burning of candle wax when heated

 C) Digestion of food in our stomach

 D) Ripening of banana

Answer: A


15. Rusting of iron involves a chemical reaction which is a combination of_________

 A) Reduction as well as combination reactions

 B) Oxidation as well as combination reactions

 C) Reduction as well as displacement reactions

 D) Oxidation as well as displacement reactions

Answer: B


16. The displacement reaction between iron (III) oxide and a metal X is used for welding the rail tracks. Here X is____________

 A) Copper granules

 B) Magnesium ribbon

 C) Sodium pellets

 D) Aluminium dust

Answer: D


17. When carbon dioxide is passed through lime water___________

A) Calcium hydroxide is formed

B) White precipitate of CaO is formed

C) Lime water turns milky

D) Color of lime water disappears.

Answer: C

 

18: When crystals of lead nitrate are heated strongly in a dry test tube

A) Crystals immediately melt

B) A brown residue is left

C) White fumes appear in the tube

D) A yellow residue is left

Answer: B


19. Which of the given products is formed when calcium oxide reacts with water?

A) Slaked lime

B) Carbon dioxide

C) Calcium oxide

D) Oxygen gas

Answer: A


20. In the decomposition of lead (II) nitrate to give lead (II) oxide, nitrogen dioxide and oxygen gas, the coefficient of nitrogen dioxide (in the balanced equation) is______________

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

Answer: D


21. A dilute ferrous sulphate solution was gradually added to the beaker containing acidified permanganate solution. The light purple color of the solution fades and finally disappears. Which of the given equation is the correct explanation for the observation?

A) KMnO₄ is an oxidizing agent, it oxidizes FeSO₄

B) FeSO₄ acts as an oxidizing agent and oxidizes KMnO₄

C) The color disappears due to dilution, no reaction is involved

D) KMnO₄ is an unstable compound and decomposes in the presence of FeSO₄ to a colourless compound

Answer: A


22. In which of the given, heat energy will be evolved?

A) Electrolysis of water

B) Dissolution of NH₄Cl in water

C) Burning of L.P.G.

D) Decomposition of AgBr in the presence of sunlight

Answer: C


23. Name the products formed when iron filings are heated with dilute hydrochloric acid.

A) Fe (III) chloride and water

B) Fe (II) chloride and water

C) Fe (II) chloride and hydrogen gas

D) Fe (III) chloride and hydrogen gas

Answer: D


24.Which of the following product is formed when calcium oxide reacts with water?

A) Slaked lime

B) Carbon dioxide

C) Calcium oxide

D) Oxygen gas

Answer: A


25. In which of the following category will you put the reaction of heating of calcium carbonate?

A) Decomposition reaction

B) Thermal decomposition reaction

C) Endothermic reaction

D) All of the above.

Answer: D


26. What happens when silver chloride is put under sunlight?

A) Silver metal and chlorine gas are formed

B) Silver metal and hydrogen gas are formed

C) Only silver metal is formed

D) Only hydrogen gas is formed

Answer: A


27. What happens when carbon dioxide is passed in lime water?

A) Lime water turns milky because of formation of calcium carbonate

B) Lime water turns milky because of formation of water

C) Lime water turns red because of formation permanganate

D) Lime water turns red because of formation of copper sulphate

Answer: A


28. Chemical change cannot determined by_____________

A) change in state

B) change in color

C) evolution of gas

D) bubbles comes out.

Answer: D


29. Choose incorrect answer.

A) Reactants react and form a product which shows by arrow placed between them.

B) Product are written in right side ( RHS) and reactant ( LHS)

C) Plus sign is always place between two reactants.

D) Arrow is pointed towards reactants

Answer: D


30. Glucose cannot formed from_________

A) CO2

B) H2O

C) Sunlight

D) CO

Answer: D




NEET  Multiple Choice Questions with Pdf :