Heat Class 7 MCQ Questions with Answers Pdf

 

Multiple Choice Questions on Heat for class 7  

The MCQ on tissue questions and answer are prepare for class 7, Class 9, class 10 and NEET students. These fully solved MCQ on Heat questions are applicable to all Schools and college students, freshers or experienced as well as various tests & contests in colleges. Students can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack anexam. Free PDF Download of Tissue NEET MCQ.

Mcqs on heat class 7


Multiple Choice Questions on Heat for class 7  


1. Heat is measured in___________

A) Joule

B) Calorie

C) both A and B

D) Joule/second

 Answer: A


2. 1 cal. = ?

A) 1.2 joule

B) 3.2 joule

C) 4.2 joule

D) none of the above

Answer: C


3.Heat capacity depends on___________

A) change in temperature

B) Mass of body

C) Nature of substance

D) All the above

Answer: D


4. Does the temperature of a body depends on mass of the body?

A) Yes   

B) No

C) Cannot say correctly 

D) None of these

Answer: B


5. Heat capacity per unit mass of a body is called____________

A) Latent heat      

B) Specific heat      

C) Heat energy    

D) None of these

Answer: B


6.Heat is measured by___________

A) Calorimeter   

B) Thermometer  

C) Lactometer 

D) Hydrometer

Answer: A


7.Temperature is measured by____________

A) Calorimeter    

B) Thermometer    

C) Lactometer   

D) Hydrometer

Answer:  B


8. As the rain falls the potential energy changes to__________

A) thermal energy

B) chemical energy

C) kinetic energy

D) nuclear energy

Answer: C


9.In the process of rubbing hands, mechanical energy is converted into_________

A) sound energy

B) electrical energy

C) thermal energy

D) heat energy

Answer: C


10. According to Stefan's law, the total radiation from a black body per second per unit area is proportional to_________

A) absolute temperature

B )T2

C) T5

D) t

Answer: D


11.Cork is a good insulator because it has____________

A) free electrons

B) atoms colliding frequency

C) low density

D) porous body

Answer: D


12. When heat is transferred from one particle of hot body to another by actual motion of the heated particles, it is referred to as heat transfer by_____________

A) conduction

B) convection

C) radiation

D )conduction and convection

Answer:A


13. Which one of the following is a reliable measure?

A) Hotness

B) Coldness

C) Temperature

(d) None of these

Answer: C


14. The pressure of the steam inside the pressure cooker is____________

A) 2 atmosphere

B) 3 atmosphere

C) 4 atmosphere

D) 5 atmosphere

Answer: A


15. The amount of heat required to raise the temperature of a substance by one Kelvin is___________

A) Thermal capacity

B) Specific heat capacity

C) Latent heat

D) None of the above

Answer: B


16. The change from the solid to gaseous state directly without becoming liquid is called____________

A) Sublimation

B) Freezing

C) Condensation

D) Vapourisation

Answer: A


17.Thermal conductivity of solid metals with rise in temperature normally_______

A) increases

B) decreases

C) remains constant

D) may increase or decrease depending on temperature

Answer: B


18. Heat transfer takes place as per ________

A) zeroth law of thermodynamics

B) first law of thermodynamic

C) second law of the thermodynamics

D) Kirchoff’s law 

Answer: C


19. Unit of thermal conductivity in S.I. units is____________

A) J/m2 sec

B) J/m °K sec

C) W/m °K

(D) B and C above.

Answer: D


20. The literature of heat transfer generally recognizes distinct modes of heat transfer. How many modes are there?

A) One

B) Two

C) Three

D) Four

Answer: C



NEET Physics Multiple Choice Questions with Pdf :