Periodic Classification of Elements Class 10 MCQ Pdf

Multiple Choice questions on Periodic Table for class 10  Pdf

Hello Students, how are you all hope you all will be good, in this Page we have shared with you more than 50 Important MCQ on periodic classification of elements class 10 with answers which is helpful for various entrance exams preparation. This periodic classification of elements class 12 mcq pdf will help you enhance your performance in entrance exams like NEET and JEE. mcq on periodic classification of elements class 10 in chemistry is important chapter for Class 10, 11 and class 12 Students.

periodic classification of elements class 10 MCQs questions and answers are provided here with answers and detailed explanation each question. These periodic classification of elements class 10 MCQs are important from the NEET as well as various type of exam. By practicing our Mcq on periodic classification of elements class 10 pdf students will get acquainted with the key concepts which must be prepared to score high marks in the objective type questions in the any exam.

Multiple Choice questions on Periodic Table for class 12 NEET

Impotant points about Periodic Table

  1. You have learnt in the previous standards that all the atoms of an element are of only one type. 
  2. Today 118 elements are known to the scientific world. However, around year 1800 only about 30 elements were known. 
  3. More number of elements were discovered in the course of time. More and more information about the properties of these elements was gathered. 
  4. To ease the study of such a large number of elements, scientists started studying the pattern if any, in the vast information about them. 
  5. You know that in the initial classification elements were classified into the groups of metals and nonmetals.
  6. Later on another class of elements called metalloids was noticed. 
  7. As the knowledge about elements and their properties went on increasing different scientists started trying out different methods of classification


MCQ on Periodic Table for class 10 :

1. Upto which element, the Law of Octaves was found applicable?

A) Oxygen

B) Calcium

C) Cobalt

D) Potassium

Answer: B


2. At the time of Mendeleev, the number of elements known was__________

A) 63

B) 65

C) 62

D) 64

Answer: A


3. The arrangement of elements in the Modem Periodic Table is based on their_____________

A) increasing atomic mass in the period

B) increasing atomic number in the horizontal rows

C) increasing atomic number in the vertical columns

D) increasing atomic mass in the group

Answer: B


4. Element ‘X’ forms a chloride with the formula XCl2, which is a solid with high melting point. X would most likely be in the same group of the periodic table as____________

A) Si

B) Mg

C) Al

D) Na

Answer: B


5. Carbon belongs to the second period and Group 14. Silicon belongs to the third period and Group 14. If atomic number of carbon is 6, the atomic number of silicon is_________

A) 7

B) 14

C) 24

D) 16

Answer: B


6. Which of the following forms the basis of the modern periodic table?

A) Atomic mass

B) Atomic number

C) Number of nucleons

D) All of these

Answer: B


7. The electronic configuration of an element M is 2, 8, 4. In modern periodic table, the element M is placed in__________

A) 4th group

B) 2nd group

C) 14th group

D) 18th group

Answer: C


8. What is the other name for group 18th elements?

A) Noble gases

B) Alkali metals

C) Alkali earth metals

D) Halogens

Answer: B


9. Which of the following is the most reactive element of the group 17?

A) Oxygen

B) Sodium

C) Fluorine

D) Magnesium

Answer: C


 10. Which group elements are called transition metals?

A) Group number 1 to 2

B) Group number 13 to 18

C) Group number 3 to 12

D) Group number 1 to 8

Answer: C


11. Vertical columns are called as _______

A) groups

B) periods

C) rows

D) none

Answer: 


12.Which group was added in Mendleev’s periodic table?

A) I group

B) VIII group

C) zero group

D) V group

Answer: C


13.Chalcogens are ?

A) ore forming

B) salt forming

C) hydroxide forming

D) None

Answer: A


14. Name the most electronegative element of Periodic table ?

A) Chlorine

B) Bromine

C) Fluorine

D) Iodine

Answer: C


15. Electron affinity is ____.

A) always negative

B) always positive

C) can be negative or positive

D) zero

Answer: C


16.The law of octaves is given by _______

A) Mendeleev

B) Newlands

C) Bohr

D) Mosley

Answer: B


17. Electronegativity depends upon ?

A) size of an atom

B) nuclear charge on atom

C) electrons in an atom

D) all

Answer: D


18. Most electronegative element in group 2 is _________

A) Be

B) Mg

C) Al

D) Ca

Answer: D


19. What type of oxide would eka-Aluminium form ?

A) EO₃

B) E₃O₂

C) E₂O₃

D) EO

Answer: C


20. Three elements B,Si and Ge are ___

A) Metals

B) Non metals

C) Metalloids

D) Metal,non metal ,metalloid respectively

Answer: C


21. Which of the following gives the correct order of atomic radii of O, F and N?

A) O,F,N

B) N,F,O

C) O,N,F

D) F,O,N

Answer: D


22. Pick out the odd one ______

A) Argon

B) neon

C) Barium

D) helium

Answer: C


23. Which set of elements is listed in order of increasing ionization energy?

A) Sb < As < S < P < Cl

B) Cl < Sb < P < As < S

C) As < Cl < P < S < Sb

D) Sb < As < Cl < S < P

Answer:  A


24. Among halogens the highest boiling point is of__________

A) Flrorine

B) Chlorine

C) Bromine

D) Iodine

Answer:  D


25. Which statement is incorrect?

A) All the metals are good conductor of electricity.

B) All the metals are good conductor of heat

C) All the metals form positive ions

D) All the metals form acidic oxides

Answer:  D


26. Periodic table provides a basic framework to study elements with respect to their____________

A) Physical properties

B) Chemical properties

C) Properties of their compounds

D) All of the above

Answer:  D


27. Isotopes means________

A) Similar physical property ,different atomic masses

B) Similar chemical property ,different atomic masses

C) Similar physical property ,different atomic Number

D) Similar chemical property ,different atomic Number.

Answer: B


28. Atomic radius _______ in moving from left to right along a period.

A) Decreases

B) Increases

C) Same

D) None of the above

Answer: A


29. Krypton is_________

A) Metals

B) Nonmetals

C) Alkali earth metals

D) Noble gas

Answer: D


30. Oxides of non-metals is ________ In nature.

A) Acidic

B) Basic

C) Amphoteric

D) Salty

Answer: A


31.The symbol Au stands for what element?

A) Gold

B) Silver

C) Copper

D) Tin

Answer: A


32.The element germanium is in what element group?

A) Basic Metal

B) Non-Metal

C) Rare Earth

D) Semi-Metal

Answer: D


33. A liquid non-metal is ___________

A) phosphorous

B) mercury 

C) bromine 

D) nitrogen

Answer: C


 34.The first alkali metal is _________

A) hydrogen

B) lithium 

C) sodium

D) francium

Answer: B


35.The element, which has the highest electron affinity in the 3rd period is _________

A) Na

B) Mg 

C) Si

D) Cl 

Answer: D


36. The statement that is not true about electron affinity is__________

A) It causes energy to be released

B) It causes energy to be absorbed 

C) It is expressed in electron volts 

D) It involves formation of an anion 

Answer: B


37. Down a group, the electron affinity __________

A) increases

B) decreases 

C) remains same

D) increases and then decreases 

Answer: B


38. In the modern periodic table, the number of period of the element is the same as_________

A) principal quantum number

B) atomic number

C) azimuthal quantum number

D) atomic mass

Answer: A


39. Which of the following statements is incorrect?

A) I.E.1 of O is lower than that of N but I.E.2 O is higher than that of N

B) The enthalpy of N to gain an electron is almost zero but of P is 74.3 kJ mol-1

C) isoelectronic ions belong to the same period

D) The covalent radius of iodine is less than its Van der Waal’s radius

Answer: C


40. Which one is the most acidic among these?

A) MgO

B) CaO

C) Al2O3

D) Na2O

Answer: C


41. If you have two different beakers contain M1-O-H, and M2-O-H solutions separately. Find the nature of the two solutions if the electronegativity of M1 = 3.4, M2 = 1.2, O = 3.5, H = 2.1

A) acidic, acidic

B) basic, acidic

C) basic, basic

D) acidic, basic

Answer: D


42. Which of the following is a metalloid?

A) Al

B) S

C) Si

D) C

Answer: C


43. Law of Triads was referred to as ____ relationship.

A) Lothar Meyer's

B) Mendeleev's

C)Newland's

D) Dobereiner's

Answer: D


44. The chemical reactivity of an element can be best shown by its reactions with ____ and _______

A) nitrogen, sulphur

B) nitrogen, oxygen

C) oxygen, halogens

D) nitrogen, halogens

Answer: C


45.The period that contains only gaseous elements is the ____ period.

A) first period

B) second period 

C) third period 

D) fifth period

Answer: A


46.The amount of energy released when an atom in gaseous state accepts an electron from another source is known as_______

A) Electronegativity

B) Electron affinity

C) Ionisation potential

D) Free energy

Answer:B


47. The largest atomic radius in period 2 is_____

A) Li

B) Be

C) B

D) Na

Answer: B


48. Which of the reactions will need the maximum amount of energy?

A) Na → Na+ + e–

B) Ca+ → Ca++ + e–

C) K+ → K+ ++ e–

D) C2+ → C3+ + e–

Answer: C


49.Which one will have the highest 2nd ionisation energy?

A) 1s2 2s2 2p6 3s1

B) 1s2 2s2 2p4

C) 1s2 2s2 2p6

D) 1s2 2s2 2p6 3s2

Answer: A


50.The radius of the isoelectronic species_____

 A) Increases with the increase of nuclear charge

B) Decreases with the increase of nuclear charge

C) Is the same for all

D) First increases and then decreases

Answer: B



NEET  Multiple Choice Questions with Pdf :