Chemistry Multiple Choice Questions and Answers Pdf

Basic Chemistry Multiple Choice Questions and Answers

Below we provides a list of Important Chemistry MCQ Questions and Answers outlined by experts who suggest the most important MCQ for exams. The below MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs is provided for a smooth, effortless searching experience. Before going ahead to solved Chemistry MCQ question papers or taking up mock tests, make sure you cover the basic concepts of Chemistry and solve some sample questions before appearing in your exams.

MCQ on Chemistry listed below range from the basic to the most advanced Questions, thereby having you covered. Have a look at the list of MCQ below :


Chemistry MCQ with Answers Pdf

1. The process in which a carbonate ore is heated strongly in the absence of air to convert it into metal oxide is called__________

(a) Roasting

(b) Reduction

(c) Calcination

(d) Smelting

Answer : C


2. Newlands relation is called____________

(a) Musical Law

(b) Law of Octaves

(c) Periodic Law

(d) Atomic Mass Law

Answer : B


3. In diamond, each carbon atom is bonded to four other carbon atoms to form___________

(a) a hexagonal array

(b) a rigid three-dimensional structure

(c) a structure in the shape of a football

(d) a structure of a ring

Answer : B


4. Galvanisation is a method of protecting iron from rudftng by coating with a thin layer of________________

(a) Galium

(b) Aluminium

(c) Zinc

(d) Silver

Answer : C


5. Amalgam is an alloy of____________

(a) Copper and Tin

(b) Mercury

(c) Lead and Tin

(d) Copper and Zinc

Answer : B


6. Which one of the following non metals is not a poor conductor of electricity__________ 

(a) Sulphur  

(b) Selenium

(c) Bromine

(d) Phosphorus

Answer: B


7. The gas that is responsible for global warming is__________

(a) Carbon dioxide

(b) Oxygen

(c) Methane

(d) Sulphur dioxide

Answer: A


8. Acetyl salicylic acid is commonly used as_________

(a) A pain killer

(b) A sedative

(c) Tear gas

(d) A fertilizer

Answer : A


9. Commercially, sodium bicarbonate is known as___________

(a) Washing soda

(b) Baking soda

(c) Bleaching powder

(d) Soda ash

Answer: B


10. Which of the following is the source of common salt?  

(a) Bauxite

(b) Pyrite

(c) Calcite

(d) Halite

Answer: D


11. Which metal is commonly used for making an electromagnet?  

(a) Copper

(b) Cobalt

(c) Iron

(d Nickel

Answer: C


12. Which of the following statements are correct for carbon compounds?

(i) Most carbon compounds are good conductors of electricity.

(ii) Most carbon compounds are poor conductors of electricity.

(iii) Force of attraction between molecules of carbon compounds is not very strong.

(iv) Force of attraction between molecules of carbon compounds is very strong.

(a) (ii) and (iv)

(b) (ii) and (iii)

(c) (i) and (iv)

(d) (i) and (iii)

Answer : B


13. For a chemical reaction A→B, it is found that the rate of reaction doubles when the concentration of A is increased four times. The order of reaction is______________

(a) Two

(b) One

(c) Half

(d) Zero

Answer: C


14. Peptization is a process of_______________

(a) precipitation of colloidal particles.

(b) purification of colloids.

(c) dispersing precipitate into colloidal solution.

(d) movement of colloidal particles in the electric field.

Answer : C


15. Cottrell precipitator is used to____________

(a) precipitate mud from muddy water.

(b) precipitate carbon particles from smoke.

(c) purify the ordinary drinking water.

(d) precipitate salts in qualitative analysis.

Answer : B


16. The boiling point of an azeotropic mixture of water and ethanol is less than that of water and ethanol. The mixture shows____________

(a) no deviation from Raoult’s Law.

(b) positive deviation from Raoult’s Law.

(c) negative deviation from Raoult’s Law.

(d) that the solution is unsaturated.

Answer : B


17. According to adsorption theory of catalysis, the speed of the reaction increases because______________

(a) the concentration of the reactant molecules at the active centres of the catalyst becomes high due to adsorption.

(b) in the process of adsoption, the activation energy of the molecules becomes large.

(c) adsorption produces heat which increases the speed of the reaction.

(d) adsorption lowers the activation energy of the reaction.

Answer : D


18. Purest form of iron is____________

(a) Cast iron

(b) Hard Steel

(c) Stainless steel

(d) Wrought iron

Answer : D


19. The protein responsible for blood clotting is________________

(a) Albumins

(b) Globulins

(c) Fibroin

(d) Fibrinogen

Answer : D


20. Which of the following biomolecules is insoluble in water?

(a) a-Keratin

(b) haemoglobin

(c) ribonuclease

(d) adenime

Answer   A


21. Which carbohydrates is an essential constituent of plant cells?

(a) Starch

(b) Cellulose

(c) Sucrose

(d) Vitamins

Answer : B


22. An emulsifier is a substance which______________

(a) stabilises the emulsion.

(b) homogenises the emulsion.

(c) Coagulates the emulsion.

(d) Accelerates the disperson of liquid in liquid.

Answer : A


23. Bessemer converter is used in the manufacture of____________

(a) Pig iron

(b) Steel

(c) Wrought iron

(d) Cast iron

Answer : B 


24. The electrolytic reduction technique is used in the extraction of___________

(a) Highly electronegative elements.

(b) Highly electropostive elements.

(c) Metalloids.

(d) Transition metals.

Answer : B


25. Chloropicrin is formed by the reaction of_______________

(a) steam on carbon tetrachloride.

(b) nitric acid on chlorobenzene.

(c) chlorine on picric acid.

(d) nitric acid on chloroform.

Answer : D


26. Fitting reaction can be used to prepare____________

(a) Toluene

(b) Acetophenon

(c) Diphenyl

(d) Chlorobenzene

Answer: C


27. Which of the following is most acidic?

(a) Phenol

(b) Benzyl alcohol

(c) m-chlorophenol

(d) cyclohexanol

Answer : C


28. In the double displacement reaction between aqueous potassium iodide and aqueous lead nitrate, a yellow precipitate of lead iodide is formed. While performing the activity if lead nitrate is not available, which of the following can be used in place of lead nitrate?

(a) Lead sulphate (insoluble)

(&) Lead acetate

(c) Ammonium nitrate

(d) Potassium sulphate

Answer : B


29. In Mendeleev’s Periodic Table, gaps were left for the elements to be discovered later. Which of the following elements found a place in the Periodic Table later?

(a) Chlorine

(b) Silicon

(c) Oxygen

(d) Germanium

Answer : D


30. The arrangement of elements in the Modem Periodic Table is based on their____________

(a) increasing atomic mass in the period

(b) increasing atomic number in the horizontal rows

(c) increasing atomic number in the vertical columns

(d) increasing atomic mass in the group

Answer : B


31. A soap molecule has a___________

(a) hydrophobic head and hydrophobic tail

(b) hydrophobic head and hydrophilic tail

(c) hydrophilic head and hydrophilic tail

(d) hydrophilic head and hydrophobic tail

Answer : D


32. Sodium carbonate is a basic salt because it is a salt of a____________

(a) strong acid and strong base

(b) weak acid and weak base

(c) strong acid and weak base

(d) weak acid and strong base

Answer : D


33. A substance added to food containing fats and oils is called___________

(a) Oxidant

(b) Rancid

(c) Coolant

(d) Antioxidant

Answer : D


34. Which of the following statements is correct about an aqueous solution of an acid and of a base?

(i) Higher the pH, stronger the acid

(ii) Higher the pH, weaker the acid

(in) Lower the pH, stronger the base

(iv) Lower the pH, weaker the base

(a) (i) and (iii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (i) and (iv)

(d) (ii) and (iv)

Answer : D


35. What are the basic constituents of matter?

(a) Atoms & Molecules

(b) Atoms & Moles

(c) Molecules & Ions

(d) Nuclei & Ions

Answer: A


36. Philosophy of changing substances into another form is called as _______

(a) Physiology

(b) Anatomy

(c) Alchemy

(d) Transformation

Answer: C


37. The respiration process during which glucose undergoes slow combustion by combining with oxygen in the cells of our body to produce energy, is a kind of:

(a) Exothermic process

(b) Endothermic process

(c) Reversible process

(d) Physical process

Answer : A


38. A chemical reaction does not involve____________

(a) Formation of new substances having entirely different properties than that of the  reactants

(b) Breaking of old chemical bonds and formation of new chemical bonds

(c) Rearrangement of the atoms of reactants to form new products

(d) Changing of the atoms of on element into those of another element to form new  products

Answer : D


39. Electrolysis of water is a decomposition reaction. The mole ratio of hydrogen and oxygen gases liberated during electrolysis of water is___________

(a) 1 : 1

(b) 2:1

(c) 4:1

(d) 1:2

Answer : B


40. What happens when a solution of an acid is mixed with a solution of a base in a test tube?

(i) Temperature of the solution decreases

(ii) Temperature of the solution increases

(in) Temperature of the solution remains the same

(iv) Salt formation takes place

(a) (i) and (iv)

(b) (i) and (iii)

(c) (ii) only

(d) (ii) and (iv)

Answer : D


41. Aluminium is used for making cooking uten¬sils. Which of the following properties of alu¬minium are responsible for the same?

(i) Good thermal conductivity

(ii) Good electrical conductivity

(iii) Ductility

(iv) High melting point

(a) (i) and (ii)

(b) (i) and (iii)

(c) (ii) and (iii)

(d) (i) and (iv)

Answer : D


42. In terms of acidic strength, which one of the following is in the correct increasing order?

(a) Water < Acetic acid < Hydrochloric acid

(b) Water < Hydrochloric acid < Acetic acid

(c) Acetic acid < Water < Hydrochloric acid

(d) Hydrochloric acid < Water < Acetic acid

Answer : A


43. Non-metals form covalent chlorides because______________

(a) they can give electrons to chlorine

(b) they can share electrons with chlorine

(c) they can give electrons to chlorine atoms to form chloride ions

(d) they cannot share electrons with chlorine atoms

Answer : B


44. Which one of the following statements is not correct about the trends in the properties of the elements of a period on going from left to right?

(a) The oxides become more acidic

(b) The elements become less metallic

(c) There is an increase in the number of valence electrons

(d) The atoms lose their electrons more easily

Answer : D