Introduction to DBMS MCQ Pdf

Introduction to DBMS MCQ  : 

In this article, we will discuss the most important MCQ on DBMS to acquaint you with the type of questions asked on Database Management System (DBMS). Here below we provide a list of Important Introduction to DBMS MCQ outlined by our experts who suggest the most important concepts of Database Management System MCQ for various competitive exams. The Multiple choice questions on DBMS listed below range from the basic to the most advanced MCQ in simple words with examples for your simple understanding.

Our DBMS MCQ Question add value to your exam preparation plan and completely transform your revision process. Practicing the DBMS MCQ online test will not only help you analyze the examination pattern, question types, marking scheme but also enhance your time management skills. It is again an important component from the exam point of view. This article will help you find the vital Introduction to DBMS MCQ Pdf.


Introduction to DBMS MCQ Questions with Answers Pdf

1. What are a database management system?
(a) Allows simultaneous access to multiple files
(b) Can do more than one record management system
(c) A file contains a collection of programs for managing data
(d) Both (a) and (b)
Answer: D

2. An attribute of a table cannot contain more than one value__________
(a) First normal form (1NF)
(b) Second normal form (2NF)
(c) Third normal form (3NF)
(d) Fourth normal form (4NF)
 Answer: A

3. Which of the following is a Data Model?
(a) Entity Relationship model
(b) Relational data model
(c) Object Based data model
(d) All
Answer: D

4. Which command is used in SQL to remove index from database?
(a) DELETE INDEX
(b) DROP INDEX
(c) REMOVE INDEX
(d) ROLL BACK INDEX
Answer: B

5. In hierarchical model, data is organized___________
(a) Logical structure
(b) Physical structure
(c) Tree like structure
(d) None of these
Answer: C

6. What does ‘Double Rectangles’ show in the Entity-Relationship diagram?
(a) Relationship Set
(b) Weak Entity Sets
(c) Derived Attributes
(d) Multi-valued Attributes 
Answer: B

7. Database Management System (DBMS) is:
(a) Collection of interrelated data
(b) Collection of programs to access data
(c) Collection of data describing one particular enterprise
(d) All of the above
Answer: D

8. How many types of keys are there in Database Design?
(a) Candidate key
(b) Primary key
(c) Foreign key
(d) All of these
Answer: D

9. What is the name given to database management system which is capable of handling full text data, image data, audio and video?
(a) Full media
(b) Graphics media
(c) Multimedia
(d) Hypertext
Answer: C

10. Relational model uses some unfamiliar terminology. One tuple is equal to ______
(a) record
(b) field
(c) file
(d) data base
Answer: A

11. Files stored on the secondary storage device are made up of hierarchy of data. Which of the following happens in a file record?
(a) Bits
(b) Characters
(c) Data field
(d) Schema
Answer: C

12. After your record, which command you need to issue to save the changes you have made for many data management environments.
(a) Delete
(b) Update
(c) Sort key
(d) Index
Answer: B

13. The third stage in creating a database is when we analyze our database more closely and create a _____ between the tables.
(a) Relationship
(b) Join
(c) Query
(d) None of these
Answer: A

14. Which of the following is a type of DBMS software?
(a) Utility
(b) Data
(c) MS Office
(d) MySQL
Answer: D

15. What is the language most DBMS uses to help its users access data?
(a) High level language
(b) Query language
(c) SQL
(d) 4GL
Answer: B

16. What features of data management are included in the data management features____________
(a) punctuation
(b) language
(c) spelling
(d) width
Answer: D

17. The top-to-bottom relationship between objects in the database is established by_______
(a) Hierarchical schema
(b) Network schema
(c) Relational schema
(d) All of the above
Answer: A

18. A report generator is used in ________
(a) update files
(b) Print files on paper
(c) data entry
(d) All of the above
Answer: B

19. A collection of conceptual tools for describing data, relationships, semantics and constraints is referred to as?        
(a) E R mode                    
(b) Database                  
(c) Data model                   
(d) DBMS              
Answer: C

20. What is the overall term for creating, editing, formatting, storing, retrieving a text document? 
(a) Word processing                 
(b) Spreadsheet design                    
(c) Web design                 
(d) Database management        
Answer: D

21. ……………. are distinct items that don’t have much meaning to you in a given context. 
(a) Fields                      
(b) Data                     
(c) Queries                   
(d) Properties             
Answer: A

22. A logical schema______________
(a) is the entire database.                            
(b) is a standard way of organizing information into the accessible part.
(c) describes how data is actually stored on disk                         
(d) All of the above
Answer: B

23. Which of the following constrains information about a single ‘entity’ in the database like a person, place, event or thing?    
(a) Query               
(b) Form                 
(c) Record                    
(d) Table                
Answer: C

24. ……………….. provides total solutions to reduce data redundancy, inconsistency, dependence and unauthorized access of data.     
(a) D B M S                     
(b) Tables              
(c) Database              
(d) Protection passwords            
Answer: D

25. The database stores information in?
(a) rows and columns                  
(b) blocks                     
(c) tracks and sectors                
(d) All of the above         
Answer: A

26. The particular field of a record that uniquely identifies each record is called the____________
(a) key field                   
(b) primary field                      
(c) master field                   
(d) order field
Answer: A

27. A program that generally has more user-friendly interface than a DBMS is called a?    
(a) front end                  
(b) repository               
(c) back end                    
(d) form              
Answer: D

28. The smallest unit of information about a record in a database is called a?    
(a) cell                   
(b) field                       
(c) record                   
(d) query                    
Answer: B

29. The database administrator’s function in an organization is___________
(a) to be responsible for the technical aspects of managing the information contained in organizational databases.
(b) to be responsible for the executive level aspects of decision regarding the information management.
(c) to show the relationship among entity classes in a data warehouse.
(d) to define which data mining tools must be used to extract data.
Answer: A


Introduction to DBMS ( Database Management System)

DBMS is a software system. Through which a user can create, defines, maintains and controls the database. Database Management System is a collection of programs that are used to maintain the database. Now understand the meaning of Maintain, in this you can do all these things like - Insert Data in DB, Edit, Delete, Access and Update. Data is stored as a file in DBMS.


Types of database management systems:
There are three types of databases:
Network database
Hierarchical Database
Relational database

Network Database: In this type of database, the data is represented as a record and the relationship between the data is represented as a link.
Hierarchical Database: In this type of database, the data is organized with Note’s as Three structure. Connected via Note’s Link.
Relational Database: This database is also known as Structural Database. In which the data is stored as Table’s. Where stored in columns and rows.


Examples of database management systems :
Below are some examples of DBMS Software.
MySQL : MySQL was started by Oracle in 1995. It is an open source relational database management system (RDBMS). This structure is based on query language (SQL): It supports almost all operating systems. MySQL is well known for its high efficiency, reliability and cost. It has LAMP technology along with Linux, PHP and Apache

MS Fox Pro : MS Fox Pro is a database management system. Which was started by fox software. But right now it's under Microsoft's protection. As well as being a database management system, it is also a text related oriented programming language. MS Fox Pro is a powerful database management system as well as Relational database management system (RDBMS). Because it broadly supports multiple relationships between multiple DBF files

Microsoft Access: MS Access is a database management system (DBMS) powered by Microsoft. Which connects the Relational microsoft jet database engine with a graphical user interface and software development tool. It is a member of the Microsoft Office suite of applications included in Business and higher versions. It is used for both small and large database development.

Oracle: Oracle database is a relational database management system. It is maintained by Oracle Corporation. This is the first database designed for enterprise grid computing. This is the fourth generation of RDBMS used by most large companies. Who need to manage large amounts of data.

SQL Server: SQL Server is an RDBMS server developed by Microsoft. Which is used to create a computer database for MS-Windows. It creates the MS SQL server database. Which can be accessed through workstation and internet. It was created to compete with oracle database and MySQL. This is a full-featured database


Functions of a database management system :
  1. Managing a database so that it can be easily accessed, managed and updated.
  2. Updating Data Date : Updating the database as needed.
  3. Data Modeling : Structured definition of data collection is known as data modeling.
  4. Processing query : It is a mechanism of manipulating data.
  5. Data Security : Security Database security is very important.
  6. Concurrency control system : A system of simultaneous access to a database by multiple users is called concurrency control.
  7. Crash Recovery Data : Data can be recovered after a system crash.


Advantages of Database :
  1. With the use of database any information can be stored.
  2. More information can be gathered in less space through the database.
  3. With the help of database, store information can be easily accessed in it.
  4. With the help of database we also get the option to add new data and edit old data in the database.
  5. Data can be filtered with the help of database.
  6. With the help of database, data can be divided into different types of sort.
  7. Multiple applications or users can access the same database at once.
  8. Information is kept safe with the help of database.
  9. Databases can be used to keep programs and data separate.
  10. Data can be backed up with the help of database.