Managerial Economics MCQ | Pdf

MCQ on Managerial Economics with Answers Pdf

Here below we provide you Managerial economics MCQs for your exam prepration. This Multiple Choice Questions will help you to track your exam preparation progress and boost your score in your examination. It helps to improve your score by providing practice on important questions (MCQ) which are frequently asked Commerce entrance examinations.

These MCQ on Managerial Economics are based on different concepts which is frequently asked topics in the exam from the Economics section. Get access to each topic and its MCQs with just one click. We have provided MCQs in a topic wise manner easily accessible by students for their convenience. The MCQs are provided by our experts. We hope that our attempt of making Managerial economics MCQ Questions and Answers Pdf available here may prove to be helpful for the students.


Managerial Economics MCQ Questions and Answers Pdf

1. Managerial economics generally refers to the integration of economic theory with business__________

(a) Ethics

(b) Management

(c) Practice

(d) All of the above

Answer: C

Read : MCQ on Economics 

2. Business Economics is also known as………….

(a) managerial economics

(b) economics for executives

(c) economic analysis for business decisions

(d) all the above

Answer: D


3. Managerial Economics is__________

(a) Dealing only micro aspects

(b) Only a normative science

(c) Deals with practical aspects

(d) All of the above

Answer: D


4. Which of the following is the best definition of managerial economics? Managerial economics is_____________

(a) a distinct field of economic theory.

(b) a field that applies economic theory and the tools of decision science.

(c) a field that combines economic theory and mathematics.

(d) none of the above.

Answer: B


5. Managerial economics is one of the traditional economics.

(a) Branch

(b) Practical branch

(c) Economic Branch

(d) None of these.

Answer: B


6. The field of managerial economics is _________

(a) Unlimited

(b) Limited.

(c) Narrow

(d) None of these.

Answer: B


7. The managerial economist is known as_________

(a) Financial Advisor

(b) Professional economist

(c) Professional person

(d) All these. 

Answer: D


8. Business economics is the study of the conduct of firms in both theory and practice. The definition is__________

(a) Spencer and Saligman

(b) Joildin

(c) Hans, Mate and Pal

(d) any of these

Answer: D


9. In managerial economics only firm problems are considered_____________

(a) Truth 

(b) False

(c) Suspicious

(d) None of these.

Answer: A


10. Managerial economics is of a prescriptive nature instead of a descriptive one. The statement is__________

(a) Truth

(b) False

(c) Suspicious

(d) None of these.

Answer: A

Also Read

  1. MCQ on Business Economics 
  2. MCQ on Database Management System
  3. Multiple Choice Questions on Computer Hardware and Software 
  4. MCQ on MS Word 
  5. Entrepreneurship Development MCQ questions and Answers 
  6. MCQ on Entrepreneurship 
  7. MCQ on Internet of Things ( IoT) 

11. Art is a system of rules for the fulfillment of a given goal. ” This definition is given by____________

(a) Prof. Keynes

(b) Prof. Marshall Key

(c) Key of WW Haynes

(d) The Hague.

Answer: A


12. The important specific functions of a managerial economist are___________

(a) Establishing sales forecasts

(b) Industrial market research

(c) Building in a capital project

(d) All these.

Answer: D


13. The principle reasons behind economic problems_________

(a) unlimited wants

(b) limited or scarce of means

(c) alternatives uses of means

(d) all of the above

Answer: D


14. The management of the _________ form of business organization is totalitarian in nature.

(a) Cooperative

(b) Partnership

(c) Individual proprietorship

(d) All of the above

Answer: A


15. Product differentiation is an important feature of_________

(a) perfect competition

(b) monopolistic competition

(c) monopoly

(d) none of these

Answer: B


16. Which of the following areas of economic theory is the single most important element of managerial economics?

(a) Mathematical economics

(b) Econometrics

(c) Macroeconomics

(d)  Microeconomics

Answer: D


17. Managerial utility function is expressed as:

(a) u = s (s, m, i)

(b) u = s (s, m)

(c) u = f (s, m, i)

(d) u = f (s, m, i)

Answer: C


18. Profit restriction is the maximum sales' ideology_________

(a) Marshall Key

(b) Bomol key

(c) Allen Key

(d) None of these

Answer: B


19. Disclaimer of options due to a decision is called___________

(a) Marginal cost

(b) Opportunity cost 

(c) Actual cost

(d) None of these.

Answer: B


20. At what point is the maximum profit of a firm________

(a) MR> MO

(b) MR <MC

(c) MR = MC 

(d) None of these.

Answer: C


21. The managerial economist has duties towards society and the nation_________

(a) To assist the government in curbing black market

(b) Assist in the implementation of incentive wage practices

(c) To assist the government in preventing tax evasion

(d) All of the above

Answer: D


22. Which firm values ​​liquidity of funds more than benefits_________

(a) Firms related to cement industry

(b) Banking firm 

(c) Partnership firm

(d) Public Services Firm

Answer: B


23. Includes in managerial economics___________

(a) Linear program

(b) Content pattern

(c) Game theory

(d) All of these. 

Answer: D


24. Managerial economics is the use of the theoretical method of economics to analyze business situations. " This definition is given by___________

(a) Joyldine Key

(b) McNair and Merriam's

(c) W. W. Haynes Key

(d) of Prof. Keynes.

Answer: B


25. "Management economics is the study of the theory and behavior of firms." This definition is given by____________

(a) Bates & Parkinson's 

(b) Joseph L. Massey

(c) Pro

(d) of Spencer and Siegelman.

Answer: A


26. ______ is economic theory used in business whereas ______ is economics theory used in business and non-business organization

(a) micro economics, macro economics

(b) business economics, managerial economics

(c) positive economics and normative economics

(d) none of these

Answer: B


27. The nature of managerial economics is_________

(a) Art

(b) Science

(c) Both arts and sciences

(d) None of these

Answer: C


28. What is the job of the managerial economist____________

(a) Doing short term planning

(b) Long term planning

(c) Both short term and long term planning 

(d) All of the above

Answer: C


29. The relation of managerial economics is____________

(a) From mathematics

(b) Statistically

(c) From economics

(d) From all these.

Answer: D


30. The major principles of managerial economics are________

(a) Opportunity cost theory

(b) incremental theory

(c) Depreciation theory

(d) All these.

Answer: D

We hope above Multiple Choice Questions regarding the Managerial Economics MCQ has helped you during your preparation. If you need any assistance, feel free to ask us and we will get back to you at the soonest. Stay connected with ybstudy.