MCQ for Biotechnology with Answers Pdf

MCQ on Biotechnology for NEET with Answers

  1. Biotechnology is a science that is responsible for using living organisms to create or modify products for various purposes. Biotechnology has a wide field of use, so its use is expanding rapidly. And it is that through it, areas such as medicine, pharmaceuticals, agriculture, industry, food, and even the environment, are being widely benefited.
  2. In medicine, this technology is used primarily to produce insulin, drugs, and certain vaccines. Produce antibodies for patients with a deficiency in their immune system. Gene therapy for the treatment of various diseases, especially those that are neurological, cardiovascular and oncological. Stem cell research for therapeutic purposes.
  3. Another use of biotechnology is in the area of ​​agriculture, since it is useful for:
  4. Produce inputs such as seeds and fertilizers. It Improve plant genetics, Create GM foods, Have healthier crops, being able to resist the various pests or diseases that may arise, Increase food production and Have more nutritious food with medicinal properties.
  5. Biotechnology has a very important use in the environment, since through its application the following can be achieved: Reduce or eliminate pollutants in the soil, water and air, Convert agricultural waste into usable products, Produce biofuels with living organisms or plant residues, Make biodegradable plastic with microalgae, Preserve species.
  6. The area of ​​the food industry also greatly benefits from the use of biotechnology, since thanks to it the following can be achieved: Improve the quality of raw materials of animal and vegetable origin, Process and preserve food  Get much healthier and more nutritious food and Reduce production costs.


Multiple Choice Questions on Biotechnology with Answers Pdf  : 

The biotechnology cover a wide range of applications in various fields. The elements of basic knowledge must consider, among others, the supports of genetic information and the mechanisms of its transmission. The exercises and MCQs allow you to test your knowledge in this area. Preparing for NEET, SET, CSIR NET entrance exams? There is a lot to study and revise. So, you must plan your study schedule and revisions systematically with the help of some good Multiple Choice Questions. With plenty MCQ available online these days, it is easy to plan your studies and aim your efforts towards scoring good marks in Biotechnology entrance exams MCQs.

To help you study, revise and practice well, we have a list of some of the most popular Multiple Choice Questions on Biotechnology with Answers Pdf. Go for the MCQ with your revision plan and subject needs and start preparing for your exams.

Here Below we provides a list of MCQ for Biotechnology outlined by experts who suggest the most important MCQ for various Biotechnology competitive exams. The below MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs is provided for a smooth, effortless searching experience. Before going ahead to solved Biotechnology MCQ question papers or taking up mock tests, make sure you cover the basic concepts of Biotechnology and solve some sample questions before appearing in Exam. MCQ on Biotechnology with Answers Pdf listed below range from the basic to the most advanced Questions, thereby having you covered. Have a look at the list of MCQ below:

MCQ for Biotechnology

MCQ for Biotechnology NEET Questions

1. Which of the following is commonly used as a vector for introducing a DNA fragment in human lymphocytes?

(a) X phage

(b) Retrovirus

(c) Ti plasmid

(d) PBR 322

Answer: B


2. Which kind of therapy was given in 1990 to a four year old girl with Adenosine Deaminase deficiency (ADA)?

(a) Gene therapy

(b) Chemo therapy

(c) Immunotherapy

(d) Radiation therapy

Answer: A


3. The two polypeptides of human insulin are linked together by________

(a) Phosphodiester bond

(b) Covalent bond

(c) Disulphide bridges

(d) Hydrogen bonds

Answer: C


4. Which part of the tobacco plant is infected bycMeloidogyne incognitia?

(a) Leaf

(b) Root

(c) Stem

(d) Flower

Answer: B


5. In Bt Cotton, the Bt toxin present in plant tissue as protoxin is converted into active toxin due to__________

(a) Alkaline PH of the insect gut

(b) Acidic pH of the insect gut

(c) Action of gut microorganism

(d) Presence of conversion factors in insect gut

Answer: A


6. The first human hormone produced by recombinant DNA technology is______

(a) Insulin

(b) Thyroxin

(c) Estrogen

(d) Progesterone

Answer:A


7. Which of the following Bt crops is being grown in India by the farmers?

(a) Brinjal

(b) Maize

(c) Soyabean

(d) Cotton

Answer: D


8. Tobacco plant resistant to a nematode have beencdeveloped by the introduction of DNA that produced in the host cells__________

(a) Both sense and anti-sense RNA

(b) A particular hormone

(c) An antifeedant

(d) A toxic protein

Answer: A


9. The first clinical gene therapy was given for treating__________

(a) Diabetes mellitus

(b) Chicken pox

(c) Rheumatoid arthritis 

(d) Adenosine Deaminase deficiency 

Answer: D


10. Which body of the Government of India regulates GM research and safety of introducing GM organisms for public services________

(a) Bio-safety committee

(b) Indian council for Agriculture Research

(c) Genetic engineering Approval Committee

(d) Research Committee on Genetic Manipulation.

Answer: C


11. Maximum number of existing transgenic animalsis of_________

(a) Fish

(b) Cow

(c) Pig

(d) Mice

Answer: D


12. Genetic engineering has been successfully used for producing:

(a) Transgenic mice for testing safety of polio vaccine before use in humans________

(b) Transgenic models for studying new treatments for certain cardiac diseases

(c) Transgenic cow - Rosie which produces high fat milk for making ghee

(d) Animals like bulls for farm work as they have super power

Answer: A


13. Transgenic animals are those which have________

(a) Foreign DNA in some of its cells

(b) Foreign DNA in all its cells

(c) Foreign RNA in all its cells 

(d) DNA and RNA both in the cells

Answer: B


14. Use of bioresources by multinational companies and organisations without authorisation from the concerned country and its people is called_______

(a) Biodegradation

(b) Bio-infringement

(c) Biopiracy

(d) Bioexploitation

Answer: C


15. The silencing of mRNA has been used in producing transgenic plants resistant to:

(a) Boll worms

(b) White rusts

(c) Nematodes

(d) Bacterial blights

Answer: C


16. What is the criterion for DNA fragments movement on agarose gel during gel electrophoresis?

(a) The larger the fragment size, the farther it moves

(b) The smaller the fragment size, the farther it moves

(c) Positively charged fragments move to farther end

(d) Negatively charged fragments do not move

Answer: B


17. A gene whose expression helps to identify transformed cell is known as___________

(a) Selectable marker

(b) Vector

(c) Plasmid

(d) Structural gene

Answer: A


18. Which one of the given options correctly identifies its certain component(s)?

(a) Ori - original restriction enzyme

(b) Rop - Reduced osmotic pressure

(c) Hind I, EcoR I - selectable markers

(d) AmpR, tetR - antibiotic resistance genes

Answer: D


19. There is a restriction endonuclease called EcoRI. What does 'co part in it stand for?

(a) Coelom

(b) Coli

(c) Colon

(d) Coenzyme

Answer: B


20. Given below is a sample of a portion of DNA strand giving the base sequence on the oppositevstrands?

5'____________GAATTC____________3'

5'____________CTTAAG____________3'

What is so special shown in it?

(a) Replication completed

(b) Deletion mutation

(c) Start codon at the 5' end

(d) Palindromic sequence of base pairs

Answer: D


21. The DNA fragments separated on an agarose gel can be visualised after staining with__________

(a) Bromophenol blue 

(b) Acetocarmine

(c) Aniline blue

(d) Ethidium bromide

Answer: D


22. Which of the following restriction enzymes produces blunt ends?

(a) Eco RV

(b) Sal I

(c) Hind III

(d) Xho I

Answer: A


23. A foreign DNA and plasmid cut by the me restriction endonuclease can be joined to forma recombinant plasmid using_____________

(a) Eco RI

(b) Taq polymerase

(c) Ligase

(d) Polymerase II

Answer: C


24. Which of the following is not a feature of the plasmid?

(a) Single stranded

(b) Independent replication

(c) Circular structure

(d) Small, circular double-stranded

Answer: A


25. Commonly used vectors for human genome sequencing are_____________

(a) T-DNA

(b) BAC vectors

(c) T/C cloning vector

(d) Expression vector

Answer: B


26. DNA fragments generated by the restriction endonucleases in a chemical reaction can be separated by_________

(a) Centrifugation

(b) Polymerase Chain Reaction

(c) Electrophoresis

(d) Restriction mapping

Answer: C



27. Biolistics (Gene gun) is suitable for_____________

(a) Disarming pathogen vectors

(b) Iransformation of plant cells

(c) Joining of DNA Vector

(d) DNA Fingerprinting 

Answer: B


28. The correct order of steps in Polymerase Chain Reaction (PCR) is____________

(a) Denaturation, Extension, Annealing

(b) Annealing, Extension, Denaturation

(c) Extension, Denaturation, Annealing

(d) Denaturation, Annealing, Extension

Answer: D


29. The process of separation and purification of expressed protein before marketing is called__________

(a) Upstream processing

(b) Downstream processing

(c) Bioprocessing

(d) Postproduction processing

Answer: B


30. Which of the following is not a component of downstream processing? 

(a) Separation

(b) Preservation

(c) Purification

(d) Expression

Answer: D


31. A foreign DNA and plasmid cut by the same restriction endonuclease can be joined to form a recombinant plasmid using________________

(a) Eco RI

(b) Polymerase III

(c) Taq polymerase

(d) Ligase

Answer: D


32. Stirred-tank bioreactors have been designed for_________

(a) Purification of product

(b) Addition of preservatives to the product

(c) Availability of oxygen throughout the Process 

(d) Ensures aerobic conditions in the culture vessels

Answer: C


33. The Taq polymerase enzyme is obtained from_______

(a) Thiobacillus ferroxidans

(b) Bacillus subtilis

(c) Pseudomonas putida

(d) Thermus aquaticus

Answer: D


34. Which of the following is a restriction endonuclease?

(a) DNase I

(b) Hind II

(c) Protease

(d) RNase

Answer: B


35. The cutting of DNA at specific locations became possible with the discovery of____________

(a) Restriction enzymes 

(b) Probes

(c) Selectable markers

(d) Ligases

Answer: A


36. Which one is true statement regarding DNA polymerase used in PCR?

(a) It is used to ligate introduced DNA in recipient

(b) It serves as a selectable marker

(c) It is isolated from a virus

(d) It remains active at high temperature

Answer: D


37. Which one of the following is a case of wrong matching?

(a) Somatic hybridization - Fusion of two diverse cells

(b) Vector DNA - Site for tRNA synthesis

(c) Micro propagation-In vitro production of plants in large numbers

(d) Callus - Unorganized mass of cells

Answer : B


38. Agarose extracted from seaweeds is used in_________

(a) Spectrophotometry

(b) Tissue culture

(c) PCR

(d) Gel electrophoresis

Answer: D


39. Bacillus thuringiensis forms protein crystals which contain insecticidal protein. This protein__________

(a) Binds with epithelial cells of midgut of the insect pest ultimately killing it

(b) Is coded by several genes including the gene cry

(c) Is activated by acid pH of the foregut of the insect pest

(d) Does not kill the carrier bacterium, which is itself resistance to its toxin

Answer: A


40. Which one of the following is now being commercially produced by biotechnological procedures_________

(a) Nicotine

(b) Quinine

(c) Morphine

(d) Insulin

Answer: D


41. Some of the characteristics of Bt cotton are_________

(a) Long fibre and resistance to aphids

(b) Medium yield, long fibre and resistance to beetle pests

(c) High yield and production of toxic protein crystals which kill dipteran pests

(d) High yield and resistance to bollworms

Answer: C


42. A new variety of rice was patented by a foreign company, though such varieties have been present in India for a long time. This is related to_________

(a) Lerma Rajo

(b) Co-667

(c) Sharbati sonora

(d) Basmati

Answer: D


43. Who gave the definition of Biotechnology?

(a) The European Federation of Biotechnology (EFB)

(b) National Center for Biotechnology Information (NCBI)

(c) National Institutes of Health (NIH)

(d) National Centre for Cell Science (NCCS)

Answer : A


44. The first transgenic plant to be produced is__________

(a) Brinjal

(b) Tobacco

(c) Rice

(d) Cotton

Answer : B


45. _____ is a product of biotechnology.

(a) Bacteria

(b) Skin

(c) Vaccine

(d) Plants

Answer: C


46. Which bacterium is used in the production of insulin by genetic engineering?

(a) Saccharomyces

(b) Rhizobium

(c) Escherichia

(d) Mycobacterium

Answer: C


47. Bacteria protect themselves from viruses by fragmenting viral DNA with______________

(a) Ligase

(b) Endonuclease

(c) Exonuclease

(d) Gyrase

Answer : B


48. Klenow fragment is derived from___________

(a) DNA Ligase

(b) DNA Pol-I

(c) DNA Pol-II

(d) Reverse Transcriptase

Answer : B


49. Making multiple copies of the desired DNA template is called____________

(a) cloning

(b) transferring

(c) r-DNA technology

(d) genetic engineering

Answer: A


50. Southern blotting is____________

(a) Attachment of probes to DNA fragments

(b) Transfer of DNA fragments from electrophoretic gel to a nitrocellulose sheet

(c) Comparison of DNA fragments to two sources

(d) Transfer of DNA fragments to electrophoretic gel from cellulose membrane

Answer: B


51. PCR technique was invented by______________

(a) Karry Mullis

(b) Boyer

(c) Sanger

(d) Cohn

Answer : A


52. Plasmids are used as cloning vectors for which of the following reasons?

(a) Can be multiplied in culture

(b) Self-replication in bacterial cells

(c) Can be multiplied in laboratories with the help of enzymes

(d) Replicate freely outside bacterial cells

Answer: B


53. RNA interference helps in

(a) Cell proliferation

(b) Micropropagation

(c) Cell defence

(d) Cell differentiation

Answer : C


54. ELISA is___________

(a) Using radiolabelled second antibody

(b) Usage of RBCs

(c) Using complement-mediated cell lysis

(d) Addition of substrate that is converted into a coloured end product

Answer: D


55. ______ organism’s plasmid was used for the construction of first recombinant DNA.

(a) Cyanobacteria

(b) Bacillus subtilis

(c) Saccharomyces cerevisiae

(d) Salmonella typhimurium

Answer: B


56. A transgenic plant is a__________

(a) Plant with a gene from other plants

(b) Improved plant for a precise agronomic trait

(c) Mutated plant

(d) None of the above 

Answer: A


57. Biotechnologies consisting of the use of biological systems (bacteria) for the manufacture, transformation or degradation of molecules through enzymatic or fermentation processes for industrial purposes, are called___________

(a) Yellow biotechnologies

(b) Blue biotechnologies

(c) Green biotechnologies

(d) White biotechnologies

Answer : D


58. Choose the wrong statement____________

(a) The time required to obtain a plant genetically is about 1 year.

(b) The Bt toxin kills maize larvae and their relatives.

(c) The first transgenic plant was produced in the laboratory in 1984.

(d) In transgenesis, the place of insertion of the transgene on the chromosome cannot be predicted in advance.

Answer : A


59. Choose the wrong statement_________

(a) Hybridization of DNA by a probe requires sequence similarity between the two components.

(b) The circular and linear DNAs, containing N restriction sites for a restriction enzyme, give, respectively, N and N + 1 fragments, once cut by this enzyme.

(c) Cloning of a recombinant DNA means the isolation of cell colonies containing the construct of the specific recombinant DNA.

(d) The EcoRI endonuclease, the cut of which on a circular DNA gives 4 fragments, is in favor of the presence of 4 restriction sites.

Answer: A


60. The first step in cloning a gene is___________

(a) Isolation of DNA from an organism carrying the gene of interest.

(b) Cell culture on agarInsertion of a plasmid into a bacterium.

(c) Treatment of plasmids with restriction enzymes.

(d) All of these 

Answer: A


61. In biological macromolecules, the term 'domain' describes___________

(a) an RNA region located between 5 'and 3' regions untranslated into proteins.

(b) structurally and functionally distinct regions of a protein.

(c) particular regions in the intracellular environment.

(d) a region of DNA located between two exons.

(d) Non of these 

Answer: B


62. The primary sequence of a protein cannot contain information concerning____________

(a) its post-translational modifications and cell addressing

(b) its membrane topology

(c) its three-dimensional folding

(d) its transcription rate

Answer: D


63. Mitochondrial proteins__________

(a) are all synthesized in the cytoplasm and then imported into the mitochondria by crossing the pores of the outer membrane.

(b) exhibit an N-terminal sequence constituting the targeting signal to mitochondria and which is cleaved in the matrix by a peptidase signal.

(c) Both a and b

(d) None of the above 

Answer: B


64. Choose the wrong proposition concerning proteins and endoplasmic reticulum____________

(a) the GPI anchor is added in the ER to proteins going to the plasma membrane

(b) during protein glycosylation, mannoses are added exclusively to the RE

(c) the addition of galactose to proteins is never done in the ER

(d) the secreted proteins pass through the lumen of the ER co-translatively

(e) the glycosylation of proteins on serine and threonine is initiated in the ER

Answer: E


65. Choose the wrong proposition concerning the glycosylation of proteins_____________

(a) during N-glycosylation, N-acetylglucosamine is the sugar that immediately attaches to asparagine

(b) O-glycosylation of proteins is characterized by the direct addition of activated carbohydrate residues-linked to nucleotides

(c) the carbohydrate units involved in the glycosylation of proteins are associated with 4 amino acids of the protein; Asparagine, Serine, Threonine and Hydroxylysine

(d) glycosylation decreases protein solubility

Answer: D

Above MCQ for Biotechnology will help you to prepare NEET, CET, SET and CSIR NET entrance Exams. With over 60 Biotechnology MCQ questions covering important topics of Biotechnology this will help you with your understanding and revision. These Biotechnology MCQ questions in are categorized into three difficulty levels to let you practice systematically. Once you are done with easy questions, you can move to the difficult ones to test the depth of your studies during your revision phase. Since this is an Free MCQ, you need not think too much before practicing it online. We wish the information prevailing above regarding the  MCQ on Biotechnology with Answers Pdf Questions has helped you during your preparation. If you need any assistance, feel free to ask us and we will get back to you at the soonest. Stay connected with our site for info on Multiple Choice Type Questions.