MCQ for Nursing Entrance Exam Pdf (B.sc / M.Sc)

MCQ on Nursing Entrance Exams BSc and MSc Nursing :

These MCQ for Nursing Entrance Exam allow you to test your knowledge in this area. Preparing for medical entrance exams? There is a lot to study and revise. So, you must plan your study schedule and revisions systematically with the help of some good Multiple Choice Questions. With plenty Nursing MCQ available online these days, it is easy to plan your studies and aim your efforts towards scoring good marks in Nursing entrance exams MCQs.

To help you study, revise and practice well, we have a list of some of the most popular Multiple Choice Questions on B.Sc Nursing Entrance Exam MCQ with Answers Pdf. Go for the MCQ with your revision plan and subject needs and start preparing for your exams.

Here Below we provides a list of M.Sc Nursing Entrance Exam MCQ outlined by experts who suggest the most important MCQ for various medical competitive exams. The below MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs is provided for a smooth, effortless searching experience. Before going ahead to solved Nursing MCQ question papers or taking up mock tests, make sure you cover the basic concepts of Nursing and solve some sample questions before appearing in Exam. MCQ on Nursing with Answers Pdf listed below range from the basic to the most advanced Questions, thereby having you covered. Have a look at the list of MCQ below:

MCQ for nursing entrance exam


MCQ for Nursing Entrance Exam with Answers

1. Which gas saturation is of great importance in clinical practice?

a) oxygen

b) carbon dioxide

c) hydrogen

d) nitrogen

Answer: A


2. How much blood is present in an average adult?

a) 10-12 L

b) 2-3 L

c) 5-6 L

d) 20-25 L

Answer: C


3. Which of the following instrument is used for recording the chest-wall movements over the apex of heart?

a) Apexcardiograph

b) Ballistocardiograph

c) Electro-oculograph

d) Electro-retinograph

Answer : A


4. In the case of ERG, what types of electrodes used to pickup signals?

a) Disc electrodes

b) Retinal electrodes

c) Vacuum type electrodes

d) pH electrodes

Answer: B


5. Liquid part of blood is__________

a) Platelets

b) Red Blood Cells

c) White Blood Cells

d) Plasma

Answer: D


6. What is the blood percentage of total body weight?

a) 5-10 %

b) 20-30 %

c) 2-3 %

d) 10-15 %

Answer: A


7. After the chest operation , the patient feels difficult to breathe. Then the patient is connected to a____________

a) Pacemaker

b) defibrillator

c) ventilator

d) heart lung machine

Answer: C


8. The ideal membrane should possess ___________ to water.

a) low permeability to water

b) high permeability to water

c) medium permeability to water

d) high permeability to waste

Answer: B


9. For biomedical applications, the mostly used amplifier is___________

a) Single ended amplifier

b) differential amplifier

c) Inverting operational amplifier

d) Chopper amplifier

Answer: B


10. What is the frequency range of Chest-wall movements?

a) 0.025 to 0.05 Hz

b) 0.05 to 0.1 Hz

c) 0.1 to 20 Hz

d) 20 to 100 Hz

Answer: C


11. The branch of medicine that deals with the provision and use of artificial devices such as splints and braces is _________

a) prosthetics

b) orthotics

c) laproscopic

d) augmentative communication

Answer: c


12. The percentage of cells in the blood is called____________

a) haematocrit value

b) packet corpuscles value

c) packed haematocrit value

d) corpuscles value

Answer: A


13. What does red blood cells contain for combining with a large volume of oxygen?

a) Proteins

b) Haemoglobin

c) Lipids

d) Platelets

Answer: B


14. The volume of blood within the dialyzer is known as ___________

a) secondary volume

b) quarterly volume

c) priming volume

d) residual volume

Answer: c


15. How much quantity of oxygen bound with haemoglobin in the normal arterial blood?

a) 20.3ml %

b) 21.5ml %

c) 19.4ml %

d) 20.1ml %

Answer: C


16. Which principle is used by ear oximeter usually?

a) in vivo

b) transmission

c) reflection

d) in vitro

Answer: B


17. What is time taken for the ear to become fully dilated after ear unit has been placed?

a) 5-10 min

b) 10-15 min

c) 15-20 min

d) 20-25 min

Answer: A


18. How many steps are there in QRS detection?

a) Three steps

b) Two steps

c) Four steps

d) One step

Answer: B


19. Light passing through finger will be adsorbed by___________

(i) Skin Pigments

(ii) Tissue

(iii) Arteries

(iv) Veins

a) (i) & (iii)

b) (ii) & (iv)

c) (i) & (ii)

d) (iii) & (iv)

Answer: C


20. Which of the following instrument is used to measure the oxygen saturation level of blood in localized areas of oxygen?

a) Ear Oximeter

b) Pulse Oximeter

c) Skin reflectance Oximeter

d) Intravascular Oximeter

Answer: C


21. What is incorporated in sensor to warm the tissue so as to increase local blood flow?

a) heater

b) heating plate

c) thermostat

d) thermometer

Answer: A


22. Anaemia is reduction/increase _________

a) in the carbon dioxide carrying capacity of blood

b) in the oxygen carrying capacity of blood

c) in the oxygen carrying capacity of blood

d) in the carbon dioxide carrying capacity of blood

Answer: B


23. Which of the following option is correct in terms of size?

a) Monocytes > Neutrophils > RBC > lymphocytes

b) Monocytes > Neutrophils > RBC >= lymphocytes

c) Monocytes < Neutrophils < RBC < lymphocytes

d) Monocytes =< Neutrophils < RBC < lymphocytes

Answer: B


24. Mingographs are connected with_____________

a) EEG

b) ECG

c) ERG

d) EMG

Answer: B


25. The heart sounds are recorded by__________

a) Electro cardiography

b) Endoscope

c) Phono cardiography

d) Angio cardiography

Answer: C


26. The conduction velocity in a motor nerve is normally__________

a) 100 m/s

b) 50m/s

c) 40 m/s

d) 80 m/s

Answer: B


27. Recording of the peripheral nerves action potentials is called___________

a) Electromyography

b) Electro cortincography

c) Electro neurography

d) Electro nervegraphy

Answer: C


28. During Myocardial Infarction, one can use_____________

a) Pacemaker

b) Heart lung machine

c) Nerve stimulator

d) Kidney Machine

Answer: A


29. Inflammation of the kidneys is called____________

a) otitis

b) hepatitis

c) rephritis

d) Toxemia

Answer: C


30. The commonest source of energy for pacemaker is the____________

a)mercury battery

b) the ordinary dry cell

c) nuclear battery

d) low pressure

Answer: A


31. During open heart surgery, the operation time can be increased by__________

a) giving more anesthesia

b) connecting a pacemaker

c) connecting a ventilator

d) inducing hypothermia

Answer: D