MCQ on Cell with Answers Pdf

MCQ on Cell Structure and Functions with Answers

How small do you imagine an organism can be? Before the invention of the microscope, the answer to this question was a well-kept secret. Today we know that the cell is the smallest unit of life that can feed, breathe, reproduce, etc. For this reason the cell is characterized as the basic structural and functional unit of life. Just as a building is made up of many bricks, so a plant or animal is made up of many tiny cells. This is why organisms such as plants and animals are called multicellular . But there are also single-celled organisms called Prokaryotes, such as the amoeba, that consist of a single cell. These organisms are visible only with the help of a microscope.

Here below we have provided MCQ on Cell with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Cell Structure and Functions with Answers were prepared based on the latest exam pattern of various competitive examinations . These MCQs Questions on cell with Answers to help students understand the concept very well


MCQ on Cell


MCQ Questions on Cell / Cell Structure and Functions

1. Who discovered cell in 1665?

(a) Robert Hook

(b) Robert Crook

(c) David Thomson

(d) Marie Francois

Answer : A

ReadNEET Biology Chapterwise MCQ

2. Who proposed the cell theory?

(a) Singer and Nicholsen

(b) Schwann and Schleiden

(c) Hook and Brown

(d) Robertson

Answer: B


3. Who proposed that new cells arise through cell division of pre-existing cells

(a) Robert Hook

(b) Rudolf Virchow

(c) Robert Brown

(d) Singer

Answer: B

ReadMCQ on Biotechnology

4. Which of the following cell organelles is absent in animal cells and present in a plant cell?

(a) Cell wall

(b) Cytoplasm

(c) Vacuoles

(d) Mitochondria

Answer : A


5. Which of the following cell organelles is called the powerhouse of the cell?

(a) Nucleus

(b) Lysosomes

(c) Chloroplast

(d) Mitochondria

Answer : D

Also Read : MCQ on Plant Transport 

6. Name the outermost boundary of the cell?

(a) Plasma membrane

(b) Cytoplasm

(c) Nuclear membrane

(d) None of the above

Answer : A


7. Which of the following cell organelles regulates the entry and exit of molecules to and from the cell?

(a) Lysosomes

(b) Golgi bodies

(c) Cell membrane

(d) Mitochondria

Answer : C


8. Animal Cells are Interconnected by _______

(a) Desmosomes

(b) Cell wall

(c) Plasmodesmata

(d) Plasma membrane

Answer: A

Read : MCQ on Transport 

9. Which of the Following is Known as Mitoplast?

(a) Mitochondria without outer membrane

(b) Another name for mitochondria

(c) Mitochondria without membranes

(d) Mitochondria without inner membrane

Answer: A


10. The rRNA is Synthesized by_________

(a) Golgi body

(b) Nucleus

(c) Nucleolus

(d) Cytoplasm

Answer: C

You may like: MCQ on Human Reproductive Health 

11. Which of the following cell organelles is present in animal cells and absent in plant cells?

(a) Nucleus

(b) Centrosome

(c) Golgi bodies

(d) All of the above

Answer : B


12. Which of the following is not a double membrane-bound organelle?

(a) Chloroplast

(b) Mitochondria

(c) Endoplasmic Reticulum

(d) All of the above

Answer : C


13. The study of the structure and composition of cells is called______________

(a) Cytology

(b) Anthology

(c) Ecology

(d) Phenology

Answer : A

Read : MCQ on Reproduction in Flowering Plants 

14. Who discovered Nucleus in 1831?

(a) Robert Hooke

(b) Robert Brown

(c) Rudolf Virchow

(d) T. Schwann

Answer: B


15. Which among the following sentence is not correct about the organelles?

(a) They are found in all Eukaryotic cells.

(b) They are found in multicellular organisms.

(c) They coordinate to produce the cell.

(d) All of the above 

Answer: B


16. _____________is the study of the cell, its types, structure, functions and its organelles.

(a) Biology

(b) Cell Biology

(c) Microbiology

(d) Biotechnology

Answer : B

Read : MCQ on Biodiversity and Conservation 

17. Identify the Longest Cell in the Human Body From the List Given Below.

(a) Nerve cells

(b) Gland cells

(c) Bone cells

(d) Muscle cells

Answer: A


18. Which of the Below Option is / are Examples of an Organ that Contain a Smooth Muscle?

(a) Uterus only

(b) Iris of eye

(c) Bronchi only

(d) All of the above

Answer: D


19. Which of the following cell organelles does not contain DNA?

(a) Nucleus

(b) Lysosomes

(c) Chloroplast

(d) Mitochondria

Answer : B

Read : MCQ on DNA Replication 

20. Which of the following statements is true about cell theory?

(a) The Cell theory does not apply to fungi

(b) The Cell theory does not apply to virus

(c) The Cell theory does not apply to algae

(d) The Cell theory does not apply to microbes

Answer : B


21. The fluidity of the plasma membrane increases with________

(a) Increase in unsaturated fatty acids in the membrane

(b) Increase in saturated fatty acids in the membrane

(c) Increase in glycolipid content in the membrane

(d) 8Increase in phospholipid content in the membrane

Answer: A


22. ___________ is a jellylike substance found floating inside the plasma membrane.

(a) Cell sap

(b) Cytoplasm

(c) Karyoplasm

(d) Mitochondria

Answer : B


23. Which of the following statements is true about the cell wall?

(a) The cell wall is mainly composed of lipid

(b) The cell wall is mainly composed of starch

(c) The cell wall is mainly composed of protein

(d) The cell wall is mainly composed of cellulose

Answer : D


24. Which of the following statements is true about the Golgi bodies?

(a) It is a sac-like organelle

(b) It is located near the nucleus

(c) It helps in transporting the particles throughout the cell.

(d) All of the above

Answer : D


25. Which of the following statements is true about the Nucleus?

(a) It is absent in prokaryotes

(b) It is called the brain of the cell

(c) It contains DNA and other genetic materials.

(d) All of the above

Answer : D


26. A cell without a cell wall is termed as__________

(a) Tonoplast

(b) Protoplast

(c) Symplast

(d) Apoplast

Answer: B


27. Which is not an example of transmembrane transport between different subcellular compartments?

(a) Transport from the stroma into thylakoid space

(b) Transport from the cytoplasm into the lumen of the endoplasmic reticulum

(c) Transport from the endoplasmic reticulum into the Golgi complex

(d) Transport from mitochondrial intermembrane space into the mitochondrial matrix

Answer : C


28. Which is correct regarding the peptides in the Ramachandran Plot?

(a) The sequence of the peptide can be deduced

(b) It is not possible to conclude whether a peptide adopts entirely helix or entirely beta-sheet conformation

(c) Peptides that are unstructured will have all the backbone dihedral angles in the disallowed regions

(d) The occurrence of a beta-turn conformation in a peptide can be deduced.

Answer: D


29. Which of the following statements is true about chromosomes?

(a) Chromosomes are present within the nucleus.

(b) It contains genes and helps in inheritance or transfer of characters from the parents to the next generation.

(c) It is made up of DNA in the form of Chromatin material and protein.

(d) All of the above

Answer : D


30. Which of the following is a single membrane-bound cell organelle?

(a) Vacuole

(b) Golgi Apparatus

(c) Endoplasmic Reticulum

(d) All of these

Answer : D


31. It is the smallest cell________

(a) Bacteria

(b) Mycoplasma

(c) Yeast

(d) Blue-green algae

Answer: B


32. Who mentioned that the presence of a cell wall is a unique character of the plant cell?

(a) Schwann

(b) Virchow

(c) Schleiden

(d) Robert Brown

Answer: A


33. Which structure possesses flagellin protein?

(a) Muscles fiber

(b) Flagellum

(c) Pilli

(d) all of the above

Answer: B


34. In humans, which cell lacks a nucleus?

(a) Lymphocyte

(b) RBC

(c) Monocytes

(d) Neutrophils

Answer: B


35. Which is the biggest animal cell?

(a) Ostrich’s egg

(b) Hen’s egg

(c) PPLO

(d) Mycoplasma

Answer: A


36. Like a zygote any cell of the body is capable of producing a new individual is known as_________

(a) Totipotency

(b) Differentiation

(c) Growth

(d) Reproduction

Answer: A


37. What is the function of SER?

(a) Synthesis of steroid hormone

(b) Synthesis of protein

(c) Synthesis of enzyme

(d) all

Answer: A


38. This organelle possesses 9 + 0 structure__________

(a) Centriole

(b) Cillia

(c) Flagella

(d) all

Answer: C


39. Which organelle possesses circular DNA?

(a) Chloroplast

(b) Lysosome

(c) Ribosome

(d) Golgi apparatus

Answer: A


40. What is the main difference between active and passive transport?

(a) Active transport occurs by ATP

(b) Active transport occurs fast.

(c) Energy is necessary for passive transport

(d) Passive transport is a non-selective transport

Answer: A


Biology Related Articles  :