MCQ on Column Chromatography with Answers

MCQ on Column Chromatography 

Here below we provide MCQ on Column Chromatography MCQ with answers. This also covers multiple choice questions Chromatography Techniques. Hope these solved Column chromatography MCQs Questions will help, Engineering, Biotechnology and Ph D students for UPSC, UGC NET, SET competitive entrance and University exam preparation.


Important Points to Remember about Column Chromatography

  1. Column chromatography is a chromatography method which is used to isolate a single chemical compound from a mixture and this process is used to separate substances on the basis of differential adsorption of compounds to the adsorbent.
  2. Column chromatography is a solid-liquid technique in which the stationary phase is a solid and the mobile phase is a liquid.
  3. Column chromatography is used for the separation and purification of both solids and liquids.
  4. The usual adsorbents employed in column chromatography are silica, alumina, calcium carbonate, calcium phosphate, magnesia, starch etc.
  5. This technique is widely applicable, as many different adsorbents in normal phase, reversed phase, or otherwise can be used with a wide range of solvents.
  6. The technique can be used on scales from micrograms up to kilograms.
  7. The main advantage of column chromatography is the low cost over others and disposability of the stationary phase used in the process.
  8. Using column chromatography all kinds of complex mixtures can be separated, Any amount of mixture can be separated by column chromatography.

Read

  1. MCQ on Chromatography 
  2. MCQ on Paper Chromatography 

Column Chromatography MCQ Questions and Answers Pdf

1. Column chromatography is based on the principle of_______________

a) Ion-exchange

b) Exclusion principle

c) Differential adsorption

d) None of the above

Answer: C


2. Chromatography is a physical method that is used to separate__________

a) Simple mixtures

b) Complex mixtures

c) Viscous mixtures

d) Metals

Answer: B


3. Which force is involved in the Chromatography?

a) Hydrogen bonding

b) London force

c) Electric static force

d) All of the above

Answer: D


4. In which type of chromatography, the stationary phase is held in a narrow tube and the mobile phase is forced through it under pressure?

a) Column chromatography

b) Planar chromatography

c) Liquid chromatography

d) Gas chromatography

Answer: A


5. In Column chromatography, the stationary phase is made of _________ and the mobile phase is made of _________

a) Solid, liquid

b) Liquid, liquid

c) Liquid, gas

d) Solid, gas

Answer: A


6. What is the factor responsible for the separation in column chromatography?

a) Polarity differences between the solvent

b) Polarity differences between the solute

c) Polarity indifference between the solvent

d) Polarity indifference between the solute

Answer: B


7. What is Eluent?

a) is a liquid solution

b) is a liquid solution that is a result from Elution.

c) It is a solvent used for separation of absorbed material from stationary phase.

d) None of the above

Answer: C


8. Which of the following is not a Column-type Liquid chromatography?

a) Gel permeation

b) Ion exchange

c) Liquid-solid

d) Paper

Answer: D


9. Which of the following is separated through column chromatography?

a) Chlorophyll and carotenoids

b) Inorganic cations or complexes

c) Sugar derivatives

d) Amino acids formed by hydrolysis of a protein molecule

Answer: A


10. Which of the following are the practical problems that arise due to the decrease in column diameter?

a) Requirement of large particle size and high pressure drop

b) Requirement of large particle size and low pressure drop

c) Requirement of small particle size and high pressure drop

d) Requirement of small particle size and low pressure drop

Answer: C


11. Which of the following statements about column chromatography is correct?

a) Resolution increases as the length of the column increases

b) Mobile phase is a porous solid material with appropriate chemical properties held in the column

c) Stationary phase is a buffered solution that percolates through mobile phase

d) Large proteins emerge from the column sooner than smaller ones

Answer: A


12. Which of the following cannot be used as adsorbent in Column adsorption chromatography?

a) Magnesium oxide

b) Silica gel

c) Activated alumina

d) Potassium permanganate

Answer: D


13. a______________ not done using column chromatography

a) Separation of inorganic cations or complexes

b) The identification of unknown compounds

c) Determination of the homogeneity of a chemical substances

d) Separation of geometric isomers

Answer: A


14. The substance used as an adsorbent in the column chromatography is_________

a) Na²O

b) Na²SO⁴

c) Al²O³

d) alum

Answer: C


15. The principle of column chromatography is_________

a) Capillary action

b) Gravitational force

c) Differential absorption of the substance on the solid phase

d) Differential absorption of the substance on the phase

Answer: C


16. Column chromatography involves separation of a mixture over a column of adsorbent (stationary phase) packed in a glass tube. Depending upon the degree of absorption complete separation takes place. In the given column, three colored bands x, y, z are formed. 

MCQ on Column chromatography

17. Identify the correct statement.

a) X, y and z are absorbed to the same extent.

b) The most readily adsorbed component is retained near the top (x).

c) The most readily absorbed component comes down (z).

d) x, y, z layers are formed according to the wavelengths of the colors not on the basis of adsorption.

Answer: B


18. Two compounds I and II eluted by column chromatography (adsorption of I> II). Which one of the following is a correct statement?

a) II moves slower and has higher Rf value than I.

b) II moves faster and has higher Rf value than I.

c) I move faster and have a higher Rf value than II.

d) I moves slower and has a higher Rf value than II.

Answer: B