MCQ on Cytoplasm | Pdf

MCQ Questions on Cytoplasm with Answers Pdf

MCQ on Cytoplasm is becoming the most common part of today’s competitive examinations. Without basic knowledge of Cytoplasm Aspirants lag behind in these examinations. It tests general knowledge on common terms and concept of Cytoplasm. Keeping in view of this, we have added some most frequently asked MCQ questions on Cytoplasm in MCQ format for your proper practice. Take this online practice tests / quiz and you will have an idea what kind of questions are expected on Cytoplasm in various competitive exam. All questions are selected in a manner so that it becomes easy to understand the topic. You will find these commonly asked solved questions (with answer) really helpful. Just practice.

Here you will find a list of Most important MCQ questions on Cytoplasm in MCQ quiz style with answer for competitive exams like NEET, CET, NET etc. These frequently asked sample questions on Cytoplasm are given with correct choice of answer that you can check instantly. Presently we have added more than 30 MCQ questions on Cytoplasm for your practice. We will keep adding more questions and provide this question bank in PDF format, so that you can download them instantly in E-book style.


Important Points to Remember about Cytoplasm

  1. The cytoplasm is the gelatinous fluid that fills the inside of a cell. It is made up of water, salts, and various organic molecules. Some intracellular organelles, such as the nucleus and mitochondria, are surrounded by membranes that separate them from the cytoplasm.
  2. It is located between the cytoplasmic membrane and the cell nucleus. The cytoplasm comprises the entire volume of the cell except for its nucleus. It is made up of the cytosol, the cytoskeleton, and the cellular organelles.
  3. All cells, prokaryotic and eukaryotic, contain DNA in their cells. In eukaryotic cells, DNA is contained within the cell nucleus, while in prokaryotic cells, which do not have a defined nucleus, the genetic material is dispersed in the cell cytoplasm.
  4. The cytoplasm is responsible for holding the components of the cell and protects them from damage. It stores the molecules required for cellular processes and is also responsible for giving the cell its shape.
  5. The cytoplasm provides support to the cell and suspend cell organelles and cellular molecules within it.
  6. The cytoplasm is the site for most of the metabolic reactions of the cells.
  7. Many metabolic processes occur in the cytoplasm like protein synthesis, the first stage of cellular respiration (known as glycolysis), mitosis, and meiosis etc.
  8. One of the important functions of cytoplasm is that it provides proper shape to cell. It fills the cells thus allowing the organelles to remain in place.


MCQ on Cytoplasm with Answers Pdf :

1. The term cytoplasm was coined by_________

(a) Sachs

(b) Strasburger

(c) Hanstein

(d) Flemming

Answer: B


2. Cytosomes are found in________

(a) Chloroplasts

(b) Bacteria

(c) Mitochondria

(d) All of the above

Answer : D


3. Cytoplasm without cell organelles is termed as_______

(a) Cytosol

(b) Cyclosis

(c) Lymph

(d) Blood

Answer: A


4. ___________ is a jellylike substance found floating inside the plasma membrane.

(a) Cell sap

(b) Cytoplasm

(c) Karyoplasm

(d) Mitochondria

Answer: B


5. Jelly-like semifluid complex of cytoplasm is called________

(a) Endoplast

(b) Cytosol

(c) Cytoplasmic matrix

(d) Both B and C

Answer : C


6. What is called cortex of cytoplasm?

(a) Ectoplasm

(b) Medulla

(c) Tonoplasm

(d) Protoplasm

Answer: A


7. The translucent fluid part of cytoplasm is called___________

(a) Cytosol

(b) Matrix

(c) Organelles

(d) Cell protein

Answer: D


8. Animal cytoplasm is composed of_______________

A. Proteins

B. Salt

C. Nucleotides

D. All of the above

Answer: D


9. Which is NOT a function of the cytoplasm?

(a) Provide support

(b) Proteins synthesis 

(c) Provide protection

(d) Stores molecules

Answer: B


10. The fusion of cytoplasm is known as________

(a) plasmogamy

(b) karyogamy

(c) progamy

(d) microgamy

Answer: A


11. Cytoplasmic streaming or cyclosis is absent in_________

(a) Plant cells

(b) Animal cells

(c) Protozoan protists

(d) Prokaryotes

Answer: D


12. In rotation type of cyclosis, the cytoplasmic matrix flows in_________

(a) One direction

(b) Two opposite direction

(c) Different direction

(d) Side ways

Answer: A


13.The transfer of a genetic message from the nucleus to the ribosome in the cytoplasm is done by______

(a) mRNA

(b) tRNA

(c) rRNA

(d) nRNA

Answer: A


14. The phenomenon where cytoplasms shrink in a hypertonic medium is called____________

(a) Frontolysis

(b) Plasmolysis

(c) Acidolysis

(d) Allolysis

Answer: B


15. Cytoplasm of ovum does not possess____________-

(a) Golgi Apparatus.

(b) Mitochondria

(c) Centrosome

(d) Ribosome

Answer : C


16. During deficiency of oxygen in tissues of human beings, pyruvic acid is converted into lactic acid in the__________

a) Cytoplasm

b) Chloroplast

c) Mitochondria

d) Golgi body

Answer: D


17. Cell organelles are embedded in_________

(a) Cytoplasmic membrane

(b) Protoplasm

(c) Cytoplasm

(d) None of the above

Answer: C


18. The exchange of materials takes place between nucleus and cytoplasm with the help of__________

(a) nuclear pores

(b) nuclear membrane

(c) nucleus

(d) chromatin network

Answer: A


19. During deficiency of oxygen in tissues of human beings, pyruvic acid is converted into lactic acid in the__________

(a) Cytoplasm

(b) Chloroplast

(c) Mitochondria

(d) Golgi body

Answer: A


20. Which among the following statements are incorrect?

(a) PH, temperature, viscosity, hormones and light are the factors effecting cyclosis

(b) Higher the viscosity more is the rate of cyclosis

(c) Cytoplasm plays the vital role in respiration and contains dissolved nutrients

(d) Cytoplasm controls the shape of the cell and dissolves waste product

Answer: B


21. Which of the following statements are incorrect? 

(a) Cytoplasm is also known as protoplasm

(b) Lysosomes are known as the suicide bags of the cell

(c) Mitochondria has its own DNA

(d) None of the above

Answer : D


22. Read the statement about cytoplasm below. Which of the following statements is correct about cytoplasm?

a) Cytoplasm fills the animal cell

b) Cytoplasm is a jelly like substance

c) Chlorophyll is found in the nucleus

d) Cytoplasm and protoplasm are the same

A) (a)&(b)

B) (a),(b)&(c)

C) (c)&(d)

D) (a),(b)&(d)

Answer A


23. Which of the following statements is true about the cell wall?

(a) The cell wall is mainly composed of lipid

(b) The cell wall is mainly composed of starch

(c) The cell wall is mainly composed of protein

(d) The cell wall is mainly composed of cellulose

Answer: D


24. Cytoplasm present in the axon is called_________

(a) neuroplasm

(b) protoplasm

(c) axoplasm

(d) dendroplasm

Answer: C


Biology Related Articles  :