MCQs On Introduction To Analytical Chemistry With Answer pdf


Multiple Choice Questions On Introduction To Analytical Chemistry For Class 12 

Hello Students, how are you all hope you all will be good, in this Page we have shared with you more than 20 Important MCQ on     Introduction to anaylytical chemistry class 12 with answers which is helpful for various entrance exams preparation. This Introduction to anaylytical chemistry class 12 Mcq pdf will help you enhance your performance in entrance exams like NEET and JEE. mcq on Introduction to anaylytical chemistry in chemistry is important chapter for Class 10, 11 and class 12 Students.

Introduction to anaylytical chemistry MCQs questions and answers are provided here with answers and detailed explanation each question. These Introduction to anaylytical chemistry MCQs are important from the NEET as well as various type of exam. By practicing our Mcq on Introduction to anaylytical chemistry class 12 pdf students will get acquainted with the key concepts which must be prepared to score high marks in the objective type questions in the any exam

Introduction to analytical chemistry mcq

Important points about introduction of analytical chemistry

  1. The branch of chemistry which deals with the study of separation, identification, qualitative and quantitative determination of the compositions of different substances, is called analytical chemistry.
  2. Quantitative analysis of organic compounds involves methods such as determination of percentage ofconstituent elements, concentrations of a known compound in the given sample, etc.
  3. Quantitative analysis of simple inorganic compounds involves methods such as gravimetric analysis (i.e., decomposition, precipitation, etc.) and the titrimetric or volumetric analysis (i.e., progress of reaction between two solutions till its completion).Absolute error is calculated by subtracting true value from observed value.
  4. Absolute error = Observed value – True value. The percentage composition of a compound is the percentage by weight of each element present in the compound. 
  5. Quantitative determination of the constituent elements by suitable methods provides the percent elemental composition of a compound.


Multiple Choice Questions On Introduction To Analytical Chemistry

1. How many ml. of 1 M H SO solution is required to neutralize 10ml. of 1M NaOH solution?

A) 2.5 ml

B) 5.0 ml

C) 10 ml

D) 20 ml

Answer - B


2. Aniline is separated from a mixture by_____

A) Fractional crystallization

B) Fractional distillation

C) Steam distillation

D) Vacuum distillation

Answer : C


3. Spectroscopy deals with interaction of electromagnetic radiation with matter. What is the speed of this radiation in vacuum in m/s?

A) 6 x 108

B) 5 x 108

C) 7 x 108

D) 3 x 108

Answer: D


4. Which of the following is not a property or parameter of electromagnetic radiation?

A) Wavelength

B) Voltage

C) Wave number

D) Amplitude

Answer: B


5. Which of the following is not a type of Spectroscopy?

A) Gamma ray

B) X ray

C) Nuclear magnetic resonance

D) Sound

Answer: D


6. Which of the following is the wavenumber of UV and Visible radiation?

A) 1 x 106 to 1.3 x 104 m-1

B) 1 x 106 to 1.3 x 104 m

C) 13 – 27 m-1

D) 1 x 106 to 1.3 x 104 m2

Answer: A


7. Chromatography is a physical method that is used to separate and analyse __________

A) Simple mixtures

B) Complex mixtures

C) Viscous mixtures

D) Metals

Answer: B


8. In chromatography, the stationary phase can be ___________ supported on a solid.

A) Solid or liquid

B) Liquid or gas

C) Solid only

D) Liquid only

Answer: A


9. In chromatography, which of the following can the mobile phase be made of?

A) Solid or liquid

B) Liquid or gas

C) Gas only

D) Liquid only

Answer: B


10. In Thin layer chromatography, the stationary phase is made of _________ and the mobile phase is made of _________

A) Solid, liquid

B) Liquid, liquid

C) Liquid, gas

D) Solid, gas

Answer: A


11. Which of the following is not correct about High pressure liquid chromatography (HPLC)?

A) It requires high pressure for the separation of the specious

B) There is no need to vaporize the samples

C) It is performed in columns

D) It has high sensitivity

Answer: A


12. Quantum dots is widely used in the following research field_______

A) Crystallography 

B) Mechanics

C) Optoelectronics 

D) Quantum physics

Answer: C


13. Mark the compound which turn black with Ammonium Hydroxide.

A) Lead chloride

B) Mercurous chloride

C) Mercuric chloride

D) Silver chloride

Answer :B


14.All of the following methods are used for the analysis of precipitate, EXCEPT?

A) Volhard's method

B) Haber's method

C) Fajan's method

D) Mohr's method

Answer: B


15. What is the cell voltage at reaction equilibrium?

A) Zero

B) It is reduced

C) It is oxidized

D) None of the above

Answer: A


16. Which of the following substances CANNOT be separated by distillation?

A) A mixture of proteins

B) Crude oil fractions

C) Oxygen and nitrogen in air

D) Water in salt solution

Answer: A


17.Which of the following sulphides is not soluble in hot dil Nitric acid ?

A) CuS

B) ZnS

C) NiS

D) CdS

Answer : C


18. Aniline is separated from a mixture by_____

A) Fractional crystallization

B) Fractional distillation

C) Steam distillation

D) Vacuum distillation

Answer: C


19.Pure water is known to be which of the following?

A) Weak electrolyte

A) Strong electrolyte

C) Neither weak nor strong

D) Not an electrolyte

Answer: A


20. Which of the following is the relation between the concentration of hydrogen and hydroxyl ions in an acidic solution?

A) Value of hydrogen ion concentration is greater

B) Value of hydroxyl ion concentration is greater

C) They are both always the same

D) The concentrations keep changing

Answer: A