MCQ Questions on Global Warming


MCQ Questions on Global Warming with Answers : 

We are providing here the important MCQ on Global warming. Students can practice these questions and answers to revise the key concepts. Students should do a lot of practice to score well in these questions. Get MCQ Questions on Greenhouse effect with Answers PDF Free Download of all subjects are prepared here according to the latest syllabus and curriculum. Students can practice Global warming Multiple Choice Questions with Answers to score good marks in the examination.


Mcq on global warming

Global Warming Multiple Choice Questions: 

1. Global warming is observed century-scale rise in the _______ of the Earth’s climate system.

A) Maximum temperature

B) Minimum temperature

C) Average temperature

D) Temperature

Answer: C


2. Ocean temperatures increase more slowly than land temperatures because of the larger effective _______ of the oceans.

(A)Heat capacity

(B) Heat balance

(C) Heat transfer

(D) Heat exchanger

Answer: A


3. UNFCCC stands for_____

(A) United Nations Framework Convention on Climate Change

(B) United Nations Federation Convention on Climate Change

(C) United Nations Framework Council on Climate Change

(D) United Nations Federation Council on Climate Change

Answer: A


4. Ozonosphere is depleted by__________

A) CFCs

B) excess CO2

C) ozone

D) excess CO

Answer: A


5. CFCs have a continuing effect on the ozone layer as__________

A) they are efficiently absorbed by atmospheric water vapours

B) they are being produced in increasing amounts all over the world

C) Cl atoms formed by them are used up in reactions causing degradation of the ozone

D) Cl atoms formed by them only act as catalysts in reactions causing degradation of the ozone

Answer: D


6. Ultraviolet radiations from sunlight cause a reaction producing______

A) carbon monoxide

B) ozone

C) fluorides

D) sulphur dioxide

Answer: B


7. Checking of re radiating heat by atmospheric carbon dioxide, dust, methane, ozone is known as__________

A) solar effect

B) radioactive effect

C) ozone layer

D) greenhouse effect

Answer: D


8. Greenhouse effect refers to___________

A) Ability of atmosphere to retain water vapor

B) Ability of certain atmospheric gases to trap heat and keep the planet relatively warm

C) Ability of cloud to scatter electromagnetic radiation

D)None of the above

Answer: B


9. Energy sources that do not increase carbon emissions include ________

A) Solar cells

B) Wind mills

C) Nuclear power plants

D) All of the above

Answer: C


10. Which is the artificial modification of Earth’s climate systems through two primary ideologies, Solar Radiation Management (SRM) and  Carbon Dioxide Removal (CDR).

A) Adaptation

B) Geo- engineering

C) Synchronization

D) Mitigation

Answer: B


11. Ultraviolet radiations from sunlight cause a reaction producing_______

A) carbon monoxide

B) ozone

C) fluorides

D) sulphur dioxide

Answer: A


12. Checking of re radiating heat by atmosphere carbon dioxide, dust, methane, ozone is known as___________

A) solar effect

B) radioactive effect

C) ozone layer

D) greenhouse effect

Answer: D


13. Which of the Following Have Higher Energy Levels and Shorter Wavelengths?

A) Infrared radiation

B) Ultraviolet radiation

C) Beta radiation

D) Alpha radiation 

Answer: B


14. Burning of Fossil Fuels Results In________

A) Increased oxygen level

B) Decreases greenhouse gases

C) Increased greenhouse gases

D) Increased ethane level

Answer: C


15. Incorrect statement about  Relative Contribution of Various Greenhouse Gases to Total Global Warming?

A) CFCs – 14%

B) Carbon dioxide – 60%

C) N2O – 12%

D) Methane – 20%

Answer: C


16. Which of the Following Has the Highest Radiative Efficiency?

A) Sulphur hexafluoride

B) Carbon tetrachloride

C) CFC

D) PFTBA

Answer: D


17. Carbon Sequestration is _________

A) Removal of CO2 from the atmosphere

B) Storage of CO2 by depositing in reservoir

C) Removal of CO2 from the atmosphere & Storing it by depositing in reservoir

S) None of the above

Answer: C


18. Cattle Farming Results in Which of the Following Greenhouse Gases?

A) Nitrous oxide

B) Carbon monoxide

C) Methane

D) All of the above

Answer: C


19. Which country meets the 90% of its need from Geothermal and Hydro energy?

A) Iceland

B) Antarctica

C) Australia

D) Germany

Answer: A


20. CFCs remain in the atmosphere for how many years?

A) More than 1000 years

B) less than 1000 years

C) 60 years

D) 100 years

Answer: A


21. Which one of the following result takes place due to global warming?

A) Maintaining steady temperature

B) Changes in the rainfall

C) Pleasant environment

D) Causing less pollution

Answer: B


22. Which one of the following is the effect of global warming?

A) Maintaining sea level

B) Proper rainfall

C) Desertification

D) Afforestation

Answer: C


23. Which one of the following land use causes global warming?

A) Increase in the fertility of soil

B) Surface reflectance

C) Forestation

D) Adopting organic farming

Answer: B


24. How human activity has influenced global warming?

A) By planting more trees

B) By causing changing in gravitational force

C) By changing the radiative balance governing the Earth

D) By protecting environment

Answer: C


25. Loss of sea ice by melting in the Arctic Ocean_________

A) Will result in sea-level rise

B) May result in positive feedback that amplifies global warming

C) Will result in cooler temperature in the Arctic

D) None of the above

Answer: B


26. Energy sources that do not increase carbon emissions include ____________

A) Solar cells

B) Wind mills

C) Nuclear power plants

D) All of the above

Answer: C


27. ______________is the artificial modification of Earth’s climate systems through two primary ideologies, Solar Radiation Management (SRM) and  Carbon Dioxide Removal (CDR).

A) Adaptation

B) Geo- engineering

C) Synchronization

D) Mitigation

Answer: B


28. Normal Greenhouse Effect Is Important for the Sustenance of Life on Earth as it Has Increased the Earth’s Surface Temperature By__________

A) 15 ℃

B) 50 ℃

C) – 18 ℃

D) 33 ℃

Answer: D


29. Which of the Following Has the Highest Radiative Efficiency?

A) Sulphur hexafluoride

B) Carbon tetrachloride

C) CFC

D) PFTBA

Answer: D


30. Which is Not True for the Relative Contribution of Various Greenhouse Gases to Total Global Warming?

A) CFCs – 14%

B) Carbon dioxide – 60%

C) N2O – 12%

D) Methane – 20%

Answer: C