states of matter mcq with answers

 

Multiple Choice questions on States Of Matter class 11 Pdf

Hello Students, how are you all hope you all will be good, in this Page we have shared with you more than 20 Important MCQ on States Of Matter class 11 with answers which is helpful for various entrance exams preparation. This States Of Matter Mcq pdf will help you enhance your performance in entrance exams like NEET and JEE. mcq on States Of Matter Chemistry is important chapter for Class 10, 11 and class 12 Students.

 States Of Matter MCQs questions and answers are provided here with answers and detailed explanation each question. These States Of Matter MCQs are important from the NEET as well as various type of exam like UPSC, MPSC. By practicing our Mcq on States Of Matter class 12 pdf students will get acquainted with the key concepts which must be prepared to score high marks in the objective type questions in the any exam.

Mcqs on states of matter

Important Points About States Of Matter

  1. Chemical properties of a substance do not change with the change of its physical state; but rate of chemical reactions do depend upon the physical state. 
  2. Many times in calculations while dealing with data of experiments we require knowledge of the state of matter.
  3. Intermolecular forces are the forces of attraction and repulsion between interacting particles (atoms and molecules). 
  4. This term does not include the electrostatic forces that exist between the two oppositely charged ions and the forces that hold atoms of a molecule together i.e., covalent bonds. Attractive intermolecular forces are known as van der Waals forces.
  5. Dipole-dipole forces act between the molecules possessing permanent dipole. Ends of the dipoles possess “partial charges” and these charges are shown by Greek letter delta (δ).
  6. Partial charges are always less than the unit electronic charge .
  7. Thermal energy is the energy of a body arising from motion of its atoms or molecules. 
  8. Interdependence of some observable properties namely pressure, volume, temperature and mass leads to different gas laws obtained from experimental studies on gases. 
  9. Boyle’s law states that under isothermal condition, pressure of a fixed amount of a gas is inversely proportional to its volume. 
  10. Charles’ law is a relationship between volume and absolute temperature under isobaric condition.


mcq on states of matter

1. The value of universal gas constant R depends on_______

A) Temperature of Gas

B) Volume of Gas

C) Number of Moles of Gas

D) Units of Volume,Temperature and Pressure

Answer: D


2. The state of matter that shows the uniformity of behavior______

A) Solid Liquid

B) Liquid

C) Gas

D) None of the Above

Answer: C


3. Which of the following statement is wrong for gases?

A) Gases do not have definite shape and volume

B) Volume of the gas is equal to the volume of the container confining the gas

C) Confined gas exert uniform pressure on the wall of the container in all directions

D) Mass of the gas cannot be determined by weighing a container in which it is contained

Answer: D


4. What is the Joule-Thomson coefficient for an ideal gas?

A) 0

B) +ve

C) –ve

D) None of these.

Answer: A


5. Which of these is the reason why an ideal gas does not liquefy?

A) Its molecules are smaller in size.

B) There is a negligible force between its molecules.

C) It solidifies.

D) Its temperature is above 0°.

Answer: B


6. All gases except He and H2 exhibit __________ at a lower temperature.

A) Positive deviation

B) Positive deviation and negative deviation

C) negative deviation

D) None of these

Answer: C


7. What happens to the mean free path with an increase in pressure?

A) Increases.

B) Decreases.

C) Remains the same.

D) Becomes zero.

Answer: B


8. Which of these is the partial pressure of dry gas?

A) Equivalent to the partial pressure of the wet gas.

B) Lesser than the wet gas.

C) Greater than the wet gas.

D) None of these.

Answer: B


9. The law, which states that at constant temperature, the volume of a given mass of gas is inversely proportional is pressure, is known as________

A) Boyles law

B) Charles law

C) Combine gas law

D) Avogadros law

Answer: A


10. With regard to the gaseous state of matter which of the following statements are correct?

A) Complete disorder of molecules

B) Random motion of molecules

C) Both of these

D) None of these

Answer: C


11. How does the surface tension of a liquid vary with increase in temperature?

A) Remains same

B) Decreases

C) Increases

D) No regular pattern is followed

Answer: B


12. What is SI unit of viscosity coefficient (η)?

A) Pascal

B) Ns m–2

C) km–2s

D) N m–2

Answer: B


13. When you heat a sample of gas, what happens to the particles that make up the gas?

A) The particles move faster.

B) The particles break apart

C) The particles get smaller

D) The particles become more dense

Answer: A


14. The rates of diffusion of gases are inversely proportional to square root of their densities. This statement refers to__________

A) Daltons Law

B) Grahams Law

C) Avogadros Law

D) None of the Above

Answer: B


15. The theory which explains that gases consist of molecules, which are in rapid option is known as_____

A) Daltons Atomic Theory

B) Bohrs Theory

C) Rutherfords Atomic Theory

D) Kinetic Molecular Theory

Answer: D


16. Which of the following is not a type of van der Waal’s forces?

A) Dipole – dipole forces

B) Dipole – induced dipole forces

C) Ion – dipole forces

D) London forces

Answer: C


17. Who proposed the concept of dispersion force ?

A) Heitler and London 

B) van der Waal

C) Gay Lussac 

D) Fritz London

Answer: D


18. Dipole-induced dipole interactions are present in which of the following pairs ________

A) Cl2 and CCl4 

B) HCl and He atoms

C) SiF4 and He atoms

D) H2O and alcohol

Answer: B


19. Strength of the hydrogen bond is determined by interaction between the

1. lone pair of the electronegative atom and the hydrogen atom of other atom.

2. bond pair of the electronegative atom and the hydrogen atom of other atom.

Identify the correct option.

A) Only 1 is correct

B) Only 2 is correct

C) Both 1 and 2 are correct

D) Neither I nor II are correct

Answer: A


20. A gas deviates from ideal behavior at a high pressure because its molecules______

A) Attract one another

B) Show the Tyndall Effect

C) Have kinetic energy

D) Are bound by covalent bondsAnswer

Answer: A


21. Which of the following phenomena always results in the cooling effect?

A) Condensation

B) Evaporation

C) Sublimation

D) None of these

Answer: B


22. Which of the following statement is correct?

A) Materials existing as liquids at room temperature have their melting and  boiling points lower than that of room temperature.

B) The phenomenon  involving the transition of a substance from solid to liquid state is called sublimation.

C) To convert a temperature on the Celsius scale to Kelvin scale, subtract 273 from the given temperature

D) The density of ice is less than that of water.

Answer: D


23. If helium and methane are allowed to diffuse out of the container under the similar conditions of temperature and pressure, then the ratio of rate of diffusion of helium to methane is_______

A) 2 : 1

B) 1 : 2

C) 3 : 5

D) 4 : 1

Answer: A


24. When you heat a sample of gas, what happens to the particles that make up the gas?

A) The particles move faster.

B) The particles break apart

C) The particles get smaller

D) The particles become more dense

Answer: A


25. _________is the % of gas which remains in an open container when it is heated from 300 K to 400 K.

A) 100%

B) 75%

C) 50%

D) 20%

Answer: B