Multiple Choice Questions on Computer Hardware and Software Pdf

MCQ on computer hardware and software pdf

Nowadays MCQ questions related to computer Hardware  and Software are asked in many competitive examinations. Here we Collected all important MCQ on Software and Hardware with Answers related to computer come in Exams. If a candidate is preparing for any exam, then he must have knowledge related to computer. Knowledge Questions Computer Important Questions Answers Some important questions related to computer language questions have been answered, remember them well, it will be beneficial for your examinations.


What is Computer  ? 

A computer is a machine that processes instructions to calculate data, store and manage information. Computers are made up of two parts hardware and software. The word computer is derived from the Latin word "computare". It means to calculate or to calculate. It  has mainly three functions. Taking the first data which we also call Input. The second task is to process that data and then the task is to show that processed data which is also called Output.

Charles Babbage is the father of the modern computer. Because he was the first to design the mechanical computer, which is also known as the Analytical Engine. In this, data was inserted with the help of punch card. So we can call a computer such an advanced electronic device that takes raw data from the user as input. Then processes that data through a program (set of instruction) and publishes the final result as Output. It processes both numerical and non numerical (arithmetic and logical) calculations.

Computer hardware is physical device that we use in our computer, whereas computer software means the collection of codes that we install in the hard drive of our machine to run the hardware. For example, the computer monitor that we use to navigate, these are all computer hardware. At the same time the Internet Browser from which we visit the website, and the Operating System in which that Internet Browser runs. We call such things software. So We can say computer is a combination of software and hardware, both have similar roles in a computer.


Multiple Choice Questions on Computer Hardware and Software Pdf

1. Hardware is the_____________

(a) Parts of the computer that can’t be seen

(b) Parts of the computer that can be seen  

(c) Both A and B 

(d) None of these

Answer: B


2. Software is the_____________

(a) parts of the computer that can’t be seen  

(b) parts of the computer that can be seen 

(c) none of these

(d) All of these 

Answer: A


3. Which one of the following is not an example of Software?

(a) MS Word

(b) Windows

(c) Monitor  

(d) MS Paint

Answer: C


4. Which of the following is a hardware and not a software?

(a) PowerPoint

(b) Printer driver

(c) Operating System

(d) ALU

Answer: D


5. A microprocessor is____________

(a) A combined unit of monitor and keyboard

(b) A combined unit of ALU and CU 

(c) A combined unit of CPU and UPS 

(d) None of these

Answer: B


6. ALU stands for ______________

(a) Algorithm logical unit

(b) Automatic logical unit

(c) Arithmetic logic unit  

(d) None of these

Answer: C


7. CU stands for_____________

(a) Compressed unit

(b) Computer unit

(c) Control unit 

(d) None of these

Answer: C


8. CPU stands for _____________

(a) Control processing unit

(b) Central processing unit  

(c) Computer processing unit

(d) Computer program unit

Answer: B


9. BCC stands for___________

(a) Binary Common Copy

(b) Basic Carbon Copy

(c) Blind Carbon Copy

(d) Business Common Copy

Answer: C


10. DHCP stands for_____________

(a) Dynamic Host Control Protocol

(b) Dynamic Host Configuration Protocol

(c) Digital Host Configuration Protocol

(d) Digital Host Control Protocol

Answer: B


11. DSL stands for___________

(a) Disc Super Line

(b) Digital Subscriber Line

(c) Digital Super Line

(d) Disc Subscriber Line

Answer: B


12. MICR stands for ______________

(a) Magnetic indicator camera recorder

(b) Memory induced card recognition

(c) Magnetic ink chips recognition

(d) Magnetic ink character recognition  

Answer: D


13. What does the COMPUTER stand for?

(a) Commonly Operated Machines Used in Technical and Educational Research

(b) Commonly Occupied Machines Used in Technical and Educational Research

(c) Commonly Operated Machines Used in Technical and Environmental Research

(d) Commonly Oriented Machines Used in Technical and Educational Research

Answer: A


14. Computer Moniter is also known as___________

(a) DVU

(b) UVD

(c) VDU

(d) CCTV

Answer: C


15. Arrange in ascending order the units of memory TB, KB, GB, MB___________

(a) TB>MB>GB>KB

(b) MB>GB>TB>KB

(c) TB>GB>MB>KB

(d) GB>MB>KB>TB

Answer: C


16. Which one of these stores more data than a DVD ?

(a) CD Rom

(b) Floppy

(c) Blue Ray Disk

(d) Red Ray Disk

Answer: C


17. The output shown on the computer monitor is called____________

(a) VDU

(b)Hard Copy

(c) Soft Copy

(d) Screen Copy

Answer : C


18. The chip/chips present on the motherboard is/are:

(a) RAM

(b) ROM

(c) MICR

(d) Both a and b  

Answer: D


19. RAM stands for___________

(a) Read access memory

(b) Random access memory  

(c) Read access modem

(d) None of these

Answer: B


20. ROM stands for _____________

(a) Read only memory 

(b) Reusable only memory 

(c) Read only modem

(d) None of these

Answer: A


21. Which of the following is a data storage device?

(a) RAM

(b) ROM

(c) Hard disk   

(d) None of these

Answer: C


22. OS stands for______________

(a) Output system

(b) Operating system   

(c) Output software

(d) Operating Software

Answer : B


23. DMS stands for_____________

(a) Database mouse system

(b) Database mounted software

(c) Database management system  

(d) Database management software

Answer: C


24. What does ASCII stand for? '

(a) Array of Simple Character Iteration Indices

(b) Another Stupid Character Identification Idea

(c) Alternate Source Code Image Improvement 

(d) American Standard Code for Information Interchange

Answer: D


25. Which one of the following is the Software?

(a) Monitor

(b) Keyboard

(c) Hard Disk

(d) MS Paint  

Answer: D


26. What does SSE stand for in Intel's SSE Technology?

(a) Sophisticated Software Enhancer

(b) Streaming Simmd Extensions

(c) Some Stupid Enhancer

(d) Simplistic Software Extensions

Answer: B


27. The Binary system has base____________

(a) 2

(b) 8

(c) 10

(d) 16

Answer: A


28. Which part is known as Backbone of the Computer?

(a) CPU

(b) Hardware

(c) Software  

(d) Keyboard

Answer: C


29. In a computer keyboard the Alt, Ctrl, Shift, Del & Insert keys are known as___________ 

(a) Standard keys

(b) Function keys 

(c) Navigation keys

(d) Special purpose keys 

Answer: D


30. Computers process data under the control of sets of instructions termed as_____________ 

(a) computer programs 

(b) computer data 

(c) computer buses 

(d) computer instructions 

Answer: A


31. A computer’s type, processor, and operating system define its____________

(a) brand

(b) size

(c) platform

(d) speed

Answer: D


32. Which of the following is required to run MS Paint?

(a) Application software  

(b) System software

(c) Multimedia software

(d) None of these

Answer: A


33. When you save the following the data would remain intact even after turning off computer?

(a) RAM

(b) Motherboard

(c) Secondary and Storage Device

(d) Primary Storage Device

Answer: C


34. Devices which are used to receive data from central processing unit are classified as________ 

(a) output/input device

(b) digital devices 

(c) signaled devices

(d) output devices 

Answer: D


35. Memories which can be read only are called.............. memories

(a) ROM

(b) RAM

(c) PROM

(d) EPROM

Answer: A


36. ____ is the brain of the computer.

(a) Monitor

(b) Software

(c) CPU  

(d) Keyboard

Answer : C


37. A computer’s hard disk is__________

(a) an arithmetic and logical unit

(b) computer software

(c) operating system

(d) computer hardware

Answer: D


38. Teletypewriter terminal is an example of__________ 

(a) input devices 

(b) output devices 

(c) input/output devices 

(d) storage devices 

Answer: C


39. The part of machine level instruction, which tells the central processor what was to be Done is___________

(a) Operation code

(b) Address

(c) All of the above

(d) Operand

Answer: D