multiple choice questions on minerals

Minerals MCQ Online Test Pdf :

Hello Students, how are you all, hope you all will be good, in this Page we have shared with you more than 100 Important MCQ on Minerals with answers which is helpful for various entrance exams preparation. This Minerals MCQ Pdf will help you enhance your performance in entrance exams.

Minerals MCQ Questions and Answers are provided here with detailed explanation of each question. These life Minerals MCQs are important from the NEET as well as various type of exam like NTSE, By practicing our MCQ on Minerals pdf students will get acquainted with the key concepts which must be prepared to score high marks in the objective type questions in the any exam.

Mcqs on minerals

MCQ on Minerals Pdf Download:

1. Which of the following is representative of the formula for quartz? 

A) SiO2 

B) CaCO3 

C) NaCl 

D)NaAlSi3O8

Answer: A


2. Which of the following mineral deficiency may result into impaired growth and development, skin lesions and loss of appetite?

A) Zinc

B) Cobalt

C) Iron

D) Magnesium

Answer:  A


3. Consumption of which nutrient leads to the multiplication of oral bacteria?

A) Fat

B) Carbohydrate

C)  Protein

D) Fluoride

Answer:  B


4. Which of the following carbohydrate is effective in promoting the calcium absorption?

A) Lactose

B) Maltose

C) Sucrose

D) Xylose

Answer:  A


5. Iodine is a part of thyroid hormone and is essential for the prevention of_________

A) goiter

B) osteoporosis

C) muscle weakness

D) diarrhea

Answer:  A


6. Which group is most often affected with copper deficiency?

A) Elderly woman

B) Alcoholics

C) Active toddlers with limited

D) Preterm infants food variety

Answer:  A


7. Which of the following is correct?

A) Cobalt is part of vitamin B12.

B) Cobalt will not replace the need for vitamin B12 in humans

C) Both (a) and (b)

D) Cobalt will replace the need for vitamin B12 in humans

Answer:  C


8. Adding __________ to a breakfast of cereal will help your body absorb iron.

A) milk

B) orange juice

C) coffee

D) water

Answer:  B


9. Which of the following two beverages contribute 20 to 30 percent of our daily manganese intake?

A) Milk or tea

B) Cola or coffee

C) Tea or orange juice

D) Milk or orange juice

Answer: A


10. Which of the following vitamin is essential for the absorption of calcium from the intestinal tract?

A) Vitamin D

B) Vitamin E

C) Vitamin B12

D) Vitamin B6

Answer: A


11. Which of the following is not among the eight elements?

A) Oxygen and Silicon

B) Aluminium and Iron

C) Calcium and Sodium

D) Mica and Granite

Answer: D


12. Which one of the following are the hardest minerals?

A) Topaz

B) Diamond

C) Quartz

D) Feldspar

Answer: B


13. Igneous rocks are___________

A) primary rocks

B) secondary rocks

C) tertiary rocks

D) soft rocks

Answer: A


14. Rocks that were originally either sedimentary, igneous, or metamorphic and have been changed further by heat and pressure are called_____________

A) Volcanic

B) Sedimented

C) Metamorphic

D) None of the above

Answer: C


15. Iron is a__________

A) ferrous metal

B) non-ferrous metal

C) precious metal

D) non-precious metal

Answer:A


16. The parent material of soils is derived from__________

A) Igneous rocks

B) Metamorphic rocks

C) Sedimentary rocks

D) Biological action

Answer: C


17. The most common classification of minerals is based on_________

A) physical composition

B) chemical composition

C) biological composition

D) physical properties

Answer: B


18. Minerals that contain a combination of silicon and oxygen are known as______________

A) Silicate minerals

B) Nonsilicate minerals

C) Organic minerals

D) Inorganic minerals

Answer: A


19. To determine the hardness of a mineral, scientists use________

A) Perl's scale

B) Richter scale

C) Mohs hardness scale

D) Andy's proficient hardness testing scale

Answer: C


20. Minerals contain maximum of____________

A) 90 naturally occurring elements

B) 92 naturally occurring elements

C) 94 naturally occurring elements

D) 96 naturally occurring elements

Answer: B


21. The number of types of lusters minerals have is___________

A) two

B) three

C) four

D) five

Answer: B


22.The mineral's resistance to being scratched is called_________

A) Fracture

B) Cleavage

C) Hardness

D) Streak

Answer: C