Agriculture MCQ Class 10


MCQ questions for class 10 Agriculture

Here Below we provide a list of  Agriculture Class 10 MCQ outlined by experts who suggest the most important MCQ for various competitive exams. The below MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs is provided for a smooth, effortless searching experience. Before going ahead to solved  MCQ question for class 10 Agriculture papers or taking up mock tests, make sure you cover the basic concepts of Class 10 Agriculture MCQ and solve some sample questions before appearing in Exam. MCQ on Agriculture with Answers Pdf listed below range from the basic to the most advanced Questions, thereby having you covered. Have a look at the list of MCQ below:

MCQs Questions On Agriculture

Multiple Choice Questions On Agriculture Class 10

1. Muskmelon grows in____________

(a) rabi season

(b) kharif season

(c) zaid season

(d) all the three seasons

Answer: (c) 


2. The second largest producer of groundnut is___________

(a) Gujarat

(b) Andhra Pradesh

(c) Tamil Nadu

(d) Kerala

Answer: (b)  


3. Rearing of silk worms for the production of silk fibre is known as____________

(a) Sericulture

(b) Aquaculture

(c) Apeculture

(d) Pisciculture

Answer: (a) 


4. Coffee cultivation was first introduced in______________

(a) Himalayas

(b) Aravalli Hills

(c) Garo Hills

(d) Baba Budan Hills

Answer: (d)  


5. Which of the following is the example of kharif crops?

(a) Rice

(b) Wheat

(c) Gram

(d) Peas

Answer: (a) 


6. Which one of the following is not a cropping season?

(a) Winter

(b) Kharif

(c) Rabi

(d) Zaid

Answer: (a) 


7. Which one of the following crops is a beverage crop?

(a) Tea

(b) Cotton

(c) Wheat

(d) Bajra

Answer: (a) 


8. Arabica variety of coffee was initially brought to India from which of the following countries?

(a) Yemen

(b) Vietnam

(c) Japan

(d) Korea

Answer: (a) 


9. Which country is the largest producer of oilseeds in the world?

(a) China

(b) India

(c) USA

(d) Pakistan

Answer: (b) 


10. Which of the following crops is not a millet?

(a) Jowar

(b) Maize

(c) Ragi

(d) Bajra

Answer: (b) 


11. Which one is an important rabi crop?

(a) Paddy

(b) Watermelon

(c) Wheat

(d) Maize

Answer: (c) 


12. Which crop needs manual labour from sowing to harvesting?

(a) Watermelon

(b) Sugarcane

(C) Maize

(d) Bajra

Answer: (b)


13. Name a major Banana producing state of India?

(a) Andhra Pradesh

(b) Telangana

(c) Meghalaya

(d) Kerala

Answer: (a)


14. Where is rubber mainly grown?

(a) Andhra Pradesh

(b) Karnataka

(c) Andaman and Nicobar

(d) Madhya Pradesh

Answer: (b)


15.  Name a state which is a major producer of Jute?

(a) Andhra pradesh

(b) Maharashtra

(c) Madhya Pradesh

(d) West Bengal

Answer: (d)


16.  In 2016, India was the largest producer of fruits and vegetables in the world.

(a) First

(b) Second

(c) Third

(d) Fourth

Answer: (b)


17. What is the rearing of silkworms for the production of silk called?

(a) Horticulture

(b) Pisciculture

(c) Sericulture

(d) Agriculture

Answer: (c) 


18. In which type of soil does maize grow well?

(a) Black

(b) Light domat

(c) Old alluvial

(d) None of these

Answer: (d) 


19. Cultivation of coffee is confined to which of the following hills?

(a) Nilgiri

(b) Aravali

(c) Shivalik

(d) None of these

Answer: (a) 


20. Which one of the following is not a fibre crop?

(a) Cotton

(b) Rubber

(c) Jute

(d) Hemp

Answer: (b) 


21. Cultivation of fruits and vegetables is called_____________

(a) Floriculture

(b) Sericulture

(c) Horticulture

(d) Agriculture

Answer: (c) 


22. Slash and burn agriculture’ is a__________

(a) shifting agriculture

(b) intensive agriculture

(c) commercial agriculture

(d) none of these

Answer: (a)  


23. What is Primitive Subsistence Farming known as in north-eastern states like Assam, Meghalaya, Mizoram and Nagaland?

(a) Horticulture

(b) Penda

(c) Jhumming

(d) Milpa

Answer: (c) 


24. India is the largest producer as well as the consumer of which of the following crops?

(a) Rice

(b) Millets

(c) Pulses

(d) Oilseeds

Answer: (c) 


25. Which of the following types of economic activity is agriculture?

(a) Primary activity

(b) Secondary activity

(c) Tertiary activity

(d) All the above

Answer: (a)  


26. Which of the following crops is produced during zaid cropping season?

(a) Sugarcane

(b) Muskmelon

(c) Groundnut

(d) Moong

Answer: (b) 


27. Which of the following are known as coarse grains?

(a) Wheat and Rice

(b) Millets—Jowar, bajra and ragi

(c) Pulses—urad, arhar, gram

(d) Oilseeds

Answer: (b) 


28. Which of the following is the primary objective of India’s food security policy?

(a) To ensure availability of foodgrains to the common people at an affordable price.

(b) To diversify crop production to increase income of the farmers.

(c) To provide insurance against crop failures.

(d) To shift from foodgrain production to commercial crops.

Answer: (a)


29. Which one of the following is the feature of plantation agriculture?

(a) Single crop

(b) Large area

(c) Produce raw material for industries

(d) All of the above

Answer: (d) 


30. In which type of soil does maize grow well?

(a) Black

(b) Light domat

(c) Old alluvial

(d) None of these

Answer: (d) 


31. India produces about___________ percent of the world’s coffee production

(a) Five

(b) Four

(c) Three

(d) Two

 Answer:(b) 


32. The rainfall and temperature required for the cultivation of rubber is_________

(a) 100 cm-25°C

(6) 150cm-30°C

(c) 200 cm-25°C

(d) 300cm-40°C

Answer: (c)