Amines NEET Questions and Answers Pdf - YB Study -->

Amines NEET Questions and Answers Pdf

Amines NEET Questions

There is only a short time left for the exam. In such a situation, it is important that you revise the important topic Amines NEET Questions. Here our Experts is telling Amines NEET MCQs are most important in NEET. Which ones you should take a look and start your Amines MCQ Pdf Preparation.

Note : Students should keep studying the important topics continuously. For this the help of shorts notes should also be taken. With this, students can remain calm and stable even during the examination.


Important Points to Remember about Nitrogen Compounds  : 

  1. Amines are derivatives of ammonia in which one or more hydrogen atoms are replaced by alkyl group(s).
  2. Amines are classified as primary, secondary and tertiary depending on the number of alkyl groups attached to nitrogen atom.
  3. Nitrosoamines are carcinogens (Cancer causing agents)
  4. Amines can have chiral N-atom but cannot be resolved into enantiomeric forms because of rapid inversion of one enantiomeric form into the other. The Schiff's bases formed by reaction of 1°-amines and aldehyde/ketones are also called anils.
  5. The mixture of 1°, 2°, 3° amines can be distinguished by Hofmann's test or Hinsberg's reagent or nitrous acid test.
  6. The compounds in which both proton donating & proton accepting groups present are called ampholite (dipolar ion).
  7. Aniline reacts with acid chlorides or anhydrides to form corresponding amides called anilides.
  8. Low molecular weight amines are soluble in water. The water solubility of amines decreases with increasing size of alkyl group.
  9. Due to weak intermolecular H-bonding the B.P. of 1° and 2° amines are lower than those.of alcohols of comparable molecular weight. The boiling point of 3° amines which form no H–bonds are near to those of alkanes of comparable molecular weight.


Amines MCQ for NEET 

1. Which of the following statements about primary amines is 'False' ?

(1) Alkyl amines are stronger bases than ammonia

(2) Alkyl amines are stronger bases than aryl amines

(3) Alkyl amines react with nitrous acid to produce alcohols

(4) Aryl amines react with nitrous acid to produce phenols

Answer: 4


2. Which of the following is used as a solvent in the Friedel–Crafts reaction________

(1) Toluene

(2) Nitrobenzene

(3) Benzene

(4) Aniline

Answer : 2


3. Which of the following reactions is appropriate for converting acetamide to methanamine ?

(1) Hoffmarnn hypobromamide reaction

(2) Stephens reaction

(3) Gabriels phthalimide synthesis

(4) Carbylamine reaction

Answer: 1


4. Acetamide is treated with the following reagents separately. Which one of these would yield methyl amine ?

(1) PCl5

(2) NaOH/Br2

(3) Sodalime

(4) Hot conc. H2SO4

Answer: 2


5. Method by  which Aniline cannot be prepared is__________

(1) reduction of nitrobenzene with H2/Pd in ethanol

(2) potassium salt of phthalimide treated with chlorobenzene followed by hydrolysis with aqueous NaOH solution

(3) hydrolysis of phenylisocyanide with acidic solution

(4) degradation of benzamide with bromine in alkaline solution

Answer : 2


6. The electrolytic reduction of nitrobenzene in strongly acidic medium produces________

(1) Azoxybenzene 

(2) Azobenzene

(3) Aniline

(4) p-Aminophenol

Answer: 4


7. Nitrobenzene on reaction with conc. HNO³/H²SO⁴ at 80-100°C forms which one of the following products ?

(1) 1, 2, 4-Trinitrobenzene

(2) 1, 2-Dinitrobenzene

(3) 1, 3-Dinitrobenzene

(4) 1, 4-Dinitrobenzene

Answer: 3


8. Reaction of aniline with HNO² followed by treatment of dilute acid gives________

(1) C⁶H⁵NHOH

(2) C⁶H⁵OH

(3) C⁶H⁵NHNH²

(4) C⁶H⁶

Answer: 2


9. A compound of mol. wt. 180 gm is acetylated to give a compound of mol. wt. 390. The number of amino groups in the compound are___________

(1) 2

(2) 4

(3) 5

(4) 6

Answer: 3


10. Which one of the following tests can be used to identify primary amino group in a given organic compound____________

(1) Iodoform test

(2) Victor Meyer's test

(3) Carbylamine reaction 

(4) Libermann's reaction

Answer: 3


11. Nitration of which of the following compound is difficult__________

(1) Benzene

(2) Nitrobenzene

(3) Toluene

(4) Phenol

Answer: 2


12. Which one of following reaction is Schotten–Baumann reaction____________

(1) Acetylation of RNH2

(2) Acylation of RNH2

(3) Benzoylation of RNH2

(4) All of them

Answer: 4


13. Nitration of nitrobenzene in presence of fuming nitric acid will generate a_________

(1) Solid product

(2) Gaseous product 

(3) Semi–solid product 

(4) Liquid product

Answer: 1


14. Before proceeding for the nitration of aminobenzene, the NH2 group is first protected by________

(1) Alkylation

(2) Acetylation

(3) Formylation

(4) Chloromethylation

Answer: 2


15. Gabriel reaction for the synthesis of amines, involves the use of___________

(1) 1° amide

(2) 2° amide

(3) Imides

(4) Aliphatic amide

Answer: 3


16. Gabriel phthalimide reaction is used in the synthesis of_________

(1) Primary aromatic amines

(2) Secondary amines

(3) Primary aliphatic amines

(4) Tertiary amines

Answer: 3


17. Aniline is purified by_________

(1) Azeotropic distillation

(2) Steam distillation

(3) distillation in presence of magnesium

(4) Fractional distillation

Answer: 2


18. N, N–dimethyl acetamide is obtained in the reaction____________

(1) Acetyl chloride and methanamine

(2) Acetyl chloride and ethanamine

(3) Acetyl chloride and dimethylamine

(4) Acetyl chloride and diethylamine

Answer: 3


19. Melting points are normally the highest for__________

(1) Tertiary amides 

(2) Secondary amides

(3) Primary amides 

(4) Amines

Answer: 3


20. Solubility of ethylamine in water is due to__________

(1) Low molecular weight

(2) Ethyl group is present in ethyl alcohol

(3) Formation of H–bonding with water

(4) Being a derivative of ammonia

Answer: 3


21. At 0°C temperature reaction of aniline with HNO2 and subsequent treatment with alkaline beta–naphthol solution produces a precipitate whose colour would be________

(1) Black

(2) Purple

(3) White

(4) Orange

Answer: 4


22. An aromatic compound A on treatment with Zn/NH⁴Cl, and subsequent filtration in ammonical silver nitrate solution gives a black precipitate. Hence compound A bears the group________

(1) –COOH

(2) –NO²

(3) –CHO

(4) –NH²

Answer: 2


23. Chloroform and ethanolic KOH is used as a reagent in the following reaction__________

(a) Hoffmann carbylamine reaction

(b) Hoffmann degradation reaction

(c) Reimer–Tiemann reaction

(d) Hoffmann mustard oil reaction Code is

(1) Only for a 

(2) Only for a and b

(3) Only for b and d 

(4) Only for a and c

Answer: 4


24. Acetanilide when treated with bromine in acetic acid mainly gives________

(1) o–Bromoacetanilide

(2) N–Bromoacetanilide

(3) p–Bromoacetanilide

(4) m–Bromoacetanilide

Answer: 3


25. Which of the following compound gives an explosive on decarboxylation____________

(1) 2,4, 6–Trinitrobenzoicacid

(2) 2, 4–Dinitrobenzoicacid

(3) o–Aminobenzoicacid

(4) o–Hydroxybenzoicacid

Answer: 1


26. The gas leaked from a storage tank of the Union Carbide plant in Bhopal gas tragedy was___________

(1) Methylisocyanate 

(2) Methylamine

(3) Ammonia

(4) Phosgene

Answer: 1

Related Posts