Class 11 Redox Reaction MCQ for NEET Pdf Download

Redox Reaction MCQ for NEET Pdf Download

Practicing these Redox Reaction MCQ Questions for class 11 will help you to answer every question that is being asked in the board exams as well as in NEET Exam also. Students can solve these Redox Reaction MCQ for NEET Pdf Download to know their preparation level. Redox reactions Objective type Questions help the students to understand the concepts thoroughly and to score good marks in NEET.  The MCQ on Redox Reaction class 11 with answers Pdf have been prepared as per the latest syllabus. Practice it now and score high in NEET exam.


Important Points to Remember about Redox Reactions

  1. Many chemical reactions involve transfer of electrons from one chemical substance to another. These electrontransfer reactions are termed as oxidation-reduction or redox reactions. Or
  2. Those reactions which involve oxidation and reduction both simultaneously are known as oxidation reduction or redox reactions.
  3. Redox reactions shows vital role in non renewable energy sources. In cell reactions where oxidation and reduction both occurs simultaneously will have redox reaction for interconversion of energy.
  4. Oxidation state of an element in a compound represents the number of electrons lost or gained during its change from free state into that compound.
  5.  Law of equivalence:  The law states that one equivalent of an element combine with one equivalent of the other, and in a chemical reaction equal number of equivalents or milli equivalents of reactants react to give equal number of equivalents or milli equivalents of products separately.

There are four types of Redox Reaction

  1. Intermolecular redox reaction : When oxidation and reduction takes place separately in different compounds, then the reaction is called intermolecular redox reaction.
  2. Intramolecular redox reaction : During the chemical reaction, if oxidation and reduction takes place in single compound then the reaction is called intramolecular redox reaction
  3. Disproportionation reaction : When reduction and oxidation takes place in the same element of the same compound then the reaction is called disproportionation reaction.
  4. Comproportionation reaction: Reverse of disproportionation reaction known as comproportionation reaction.


MCQ on Redox Reaction Class 11 Pdf  : 

1. Oxidation is defined as________

(1) Gain of electrons

(2) Decrease in positive valency

(3) Loss of electrons

(4) Addition of electropositive element

Answer: 3


2. Reduction is defined as_________

(1) Increase in positive valency

(2) Gain of electrons

(3) Loss of protons

(4) Decrease in negative valency

Answer: 2


3. A reducing agent is a substance which can________

(1) Accept electrons 

(2) Donate electrons

(3) Accept protons 

(4) Donate protons

Answer: 2


4. In the course of a chemical reaction an oxidant________

(1) Loses electron

(2) Gains electron

(3) Both loses and gain electrons

(4) Electron change does not occur

Answer: 2


5. When H2 reacts with Na, it acts as_________

(1) Oxidising agent 

(2) Reducing agent

(3) Both

(4) Cannot be predicted

Answer: 1


6. Phosphorous has the oxidation state of +3 in________

(1) Phosphorus acid

(2) Orthophosphoric acid

(3) Meta phosphoric acid

(4) Pyro phosphoric acid

Answer: 1


7. Which of the following shows highest oxidation number in combined state________

(1) Os

(2) Ru

(3) Both (1) and (2)

(4) None

Answer: 3


8. Oxidation number of sodium in sodium amalgam is_________

(1) +2 

(2) +1 

(3) –3 

(4) Zero

Answer: 4


9. Oxidation number of C in HNC is________

(1) +2 

(2) –3 

(3) +3 

(4) Zero

Answer: 1


10. Of the following elements, which one has the same oxidation state in all of its compounds ?

(1) Hydrogen

(2) Fluorine

(3) Carbon

(4) Oxygen

Answer: 2


11. If an element is in its lowest oxidation state, under proper conditions it can act as________

(1) Reducing agent

(2) An oxidising agent

(3) Oxidising as well as reducing agent

(4) Neither oxidising nor reducing agent

Answer: 1

 

12. In which of the following reaction hydrogen is acting as an oxidising agent__________

(1) With iodine to give hydrogen iodide

(2) With lithium to give lithium hydride

(3) With nitrogen to give ammonia

(4) With sulphur to give hydrogen sulphide

Answer: 2


13. When Cl2 gas reacts with hot and concentrated sodium hydroxide solution, the oxidation number of chlorine changes from_______

(1) Zero to –1 and zero to +3

(2) Zero to +1 and zero to –3

(3) Zero to +1 and zero to –5

(4) Zero to –1 and zero to +5

Answer: 4


14. In which of the following compounds, nitrogen exhibits highest oxidation state?

(1) N3H

(2) NH2OH

(3) N2H4

(4) NH3

Answer: 1


15. Which is the best description of the behaviour of bromine in the reaction given below________

H2O + Br2 ---------> HOBr + HBr

(1) Both oxidized and reduced

(2) Oxidized only

(3) Reduced only

(4) Proton acceptor only

Answer: 1


16. I2 + KI -------> KI3

In the above reaction_________

(1) Only oxidation taken place

(2) Only reduction takes place

(3) Both the above

(4) Neither oxidation nor reduction

Answer: 3


17. Molecular weight of KMnO4 in acidic medium and neutral medium will be respecitvely________

(1) 7 × equivalent weight and 2 × equivalent weight

(2) 5 × equivalent weight and 3 × equivalent weight

(3) 4 × equivalent weight and 5 × equivalent weight

(4) 2 × equivalent weight and 4 × equivalent weight

Answer: 2


18. The decomposition of KClO3 to KCl and O2 on heating is an example of____________

(1) Intermolecular redox change

(2) Intramolecular redox change

(3) Disproportionation or auto redox change

(4) Comproportionation

Answer: 2


19. The oxidation process involves____________

(1) Increase in oxidation number

(2) Decrease in oxidation number

(3) No change in oxidation number

(4) none of the above

Answer: 1


20. What is n-factor?

(1) Equal to product of Number of moles of electrons when Lost or gained by one mole of reductant or oxidant

(2) When Number of moles of electrons Lost or gained by one mole of reductant or oxidant is not same.

(3) Equal to Number of moles of electrons Lost or gained by one mole of reductant or oxidant

(4) None of the above

Answer: 3


21. Find the redox reaction_______

(1) In the atmosphere, O3 from O2 by lighting

(2) The reaction of H2SO4 with NaOH

(3) Both oxidation and reduction reaction

(4) Evaporation of water

Answer: 3


22. Which of the following processes does not involve either oxidation or reduction?

(1) Formation of slaked lime from quick lime

(2) Heating Mercuric Oxide

(3) Formation of Manganese Chloride from Manganese oxide

(4) Formation of Zinc from Zinc blende

Answer: 1


23. The relationship between electrode potentials and concentrations of the substances involved in half cell reaction is given by_______

(1) Habers process

(2) Hess Law

(3) Nernst Equation

(4) None of the Above

Answer: 3