Class 8 Science Chapter 1 MCQs Questions with answers

Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management MCQ with Answer

When plants of the same kind are
cultivated at one place on a large scale,
it is called a crop. For example, crop of
wheat means that all the plants grown
in a field are that of wheat. Cultivation of crops involves several activities undertaken by farmers over a period of time. You may find that these activities are similar to those carried out by a gardener or even by you when you grow ornamental plants in your house.

Class 8 science chapter 1 mcq

Here Below we provide a list of  crop production and management MCQ outlined by experts who suggest the most important MCQ for various competitive exams. The below MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs is provided for a smooth, effortless searching experience. Before going ahead to solved  MCQ question for class 8 science chapter 1 papers or taking up mock tests, make sure you cover the basic concepts of crop production and management MCQ and solve some sample questions before appearing in Exam. MCQ on crop production and management with Answers Pdf listed below range from the basic to the most advanced Questions, thereby having you covered. Have a look at the list of MCQ below:


MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 :

1. Which Of The Following Condition Is Not Essential To Grow Maize?

(a) High temperature

(b) Humidity

(c) Low temperature

(d) Rainfall

Answer:  C


2. Which Of The Following Statements Is Not True For “Organic Manure”?

(a) Enhance water holding capacity of soil.

(b) It has a balance of all plant nutrients.

(c) It provides humus to soil.

(d) It improves texture of soil.

Answer: (b)


3. The Term Used For The Process Of Separation Of Grains From Chaff Is________

(a) Sieving

(b) Winnowing

(c) Threshing

(d) Hand picking

Answer: (c)


4. What Do You Mean By “Nitrification”?

(a) Conversion of air nitrogen into nitrites and nitrates by nitrogen microbes,

(b) Conversion of dead decaying matter into ammonia and then into nitrites and nitrates by nitrifying microbes,

(c) Conversion of nitrites and nitrates from decaying organic matter into gaseous nitrogen by denitrifying microbes,

(d)  All the above

Answer: (b)


5. Products obtained from the crops are called_____________

(a) yield

(b) produce

(c) crop

(d) fertilisers

Answer: (b) 


6. The unwanted plants that grow along with the crops are called_________-

(a) fertilisers

(b) manure

(c) weeds

(d) kharif crops

Answer: (c) 


7. The method of loosening the soil is called_____________

(a) harvesting

(b) ploughing

(c) levelling

(d) threshing

Answer: (b) 


8. Levelling of soil helps to prevent_________

(a) soil erosion

(b) cultivation

(c) sowing

(d) drought

Answer: (a)  


9. Which of the following are agricultural implements?

(a) Seed drills

(b) Silos

(c) Harrow

(d) All of these

Answer: (d)


10. Watering the crops is called____________

(a) sowing

(b) manuring

(c) tilling

(d) irrigation

Answer: (d) 


11. The chemical substances rich in nutrients are called____________

(a) fertilisers

(b) weedicides

(c) pesticides

(d) herbicides

Answer: (a) 


12. Compost is basically a_____________

(a) manure

(b) fertiliser

(c) pesticide

(d) weedicide

Answer: (a) 


13. Which of the following is an important factor for the growth of crops?

(a) Temperature

(b) Flumidity

(c) Rainfall

(d) All of the above

Answer: (d) 


14. Combines are used for______________

(a) sowing of seeds

(b) harvesting the crops

(c) threshing

(d) both harvesting and threshing

Answer: (d)


15. What is NPK?

(a) Fertiliser

(b) Manure

(c) Weedicide

(d) Weed

Answer: (a) 


16. Seed drill is used to____________

(a) sow the seeds

(b) remove the weeds

(c) remove the pest

(d) mix manure in the soil

Answer: (a)


17. Wheat and gram belong to____________

(a) rabi crops

(b) kharif crops

(c) both of these

(d) none of these

Answer: (a) 


18. 2,4-D is a________________

(a) pesticide

(b) insecticide

(c) fungicide

(d) weedicide

Answer: (d) 


19. The management of rearing of animals for food and other products is known as_______________

(a) granaries

(b) animal husbandry

(c) poultry

(d) warehouse

Answer: (b)


20. The agricultural instrument used for removal of weed is_____________

(a) sickle

(b) khurpi

(c) seed drill

(d) plough

Answer: (b) 


21. Before storing, the grains are properly dried in the_______________

(a) sun

(b) air

(c) fan

(d) none of these

Answer: (a)


22. Which of the following should be used by a farmer with a large farm to harvest his crops quickly and efficiently?

(a) Winnowing machine

(b) Combine

(c) Sickle

(d) Seed drill

Answer: (b) 


23. In today’s world, where water is a scarce resource, which among the following irrigation methods is most feasible and sustainable?

(a) Sprinkler system

(b) Drip system

(c) Tube well

(d) Chain pump

Answer: (b)  


24. What are the important steps in the preparation of soil?

(a) Loosening and sowing

(b) Loosening and weeding

(c) Turning and sowing

(d)Turning and loosening

Answer: (d) 


25. Which of the following is used to preserve food grains at home?

(a) Spinach leaves

(b) Curry leaves

(c) Neem leaves

(d) Tulsi leaves

Answer: (C) 


26. Which type of irrigation is similar to rainfall?

(a) Moat

(b) Sprinkler system

(c) Rahat

(d) Drip system

Answer: (b)  


27. Which of the following tool helps in uniform distribution of seeds while sowing?

(a) Thresher

(b) Seed drill

(c) Funnel connected to pipes

(d) Sprinkler

Answer: (b) 


28. Which of the following animal is taken care of in animal husbandry?

(a) Rhino

(b) Tiger

(c) Buffalo

(d) Lion

Answer: (C)


29. Rhizobium bacteria in the root nodules of leguminous plants help in fixing_______

(a) Sulphur

(b) Oxygen

(c) Nitrogen

(d) Hydrogen

Answer: (C) 


30. Growing different crops alternately on the same land is technically called________

(a) Crop Alternation

(b) Crop Rotation

(c) Crop Revolution

(d) Crop Change

Answer: (b) 


31. Moat, Dhekli and Rahat are different______________

(a) Traditional methods of cultivation

(b) Traditional methods of Weeding

(c) Traditional methods of Seed sowing

(d) Traditional methods of irrigation

Answer: (d) 


32. The farm appliance ‘Combine’ is a combined_________________

(a) Plough and Harvester

(b) Seed drill cum Thresher

(c) Harvester and Thresher

(d) Harvester cum Sprayer 

Answer: (c) 


33. Consider the following statements about weeding and identify the incorrect one.

(a) Weeding is best done during tilling itself.

(b) Weeding is the process of growing weed.

(c) Weeding is the process of removal of weeds.

(d) Weeding is usually done manually or by using weedicides.

Answer: (b)