Class 8 science chapter 15 MCQs

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 : Some Natural Phenomena with Answers

Here Below we provide a list of  Some Natural Phenomena MCQ outlined by experts who suggest the most important MCQ for various competitive exams. The below MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs is provided for a smooth, effortless searching experience. Before going ahead to solved  MCQ question for class 8 science chapter 15 papers or taking up mock tests, make sure you cover the basic concepts of some natural phenomenon MCQ and solve some sample questions before appearing in Exam. MCQ on some natural phenomenon with Answers Pdf listed below range from the basic to the most advanced Questions, thereby having you covered. Have a look at the list of MCQ below:

MCQs Questions On. Some natural phenomenon


Multiple Choice Questions On Some Natural Phenomena

1.The power of an earthquake is expressed on a scale called_________

(a) seismic scale

(b) iron scale

(c) richter scale

(d) large scale

Answer: C


2. Which is not a natural phenomena?

(a) Earthquakes

(b) Cyclones

(c) Lightning

(d) Earthing

Answer: D


3. Where is the lightning rod attached to protect the building from lightning?

(a) On the top of the building

(b) On the bottom of the building

(c) In the middle of the building

(d) All of these

Answer: A


4. Tsunami means___________

(a) earthquake

(b) floods

(c) earthquake under the sea

(d) eruption of volcano in a sea

Answer: C


5. Which is the surest test of charge on a body?

(a) Repulsion

(b) Lightning

(c) Combustion

(d) Insulation

Answer: A


6. Which of the following occurs during lightning?

(a) Acid rain

(b) Nitrogen fixation

(c) Greenhouse effect

(d) Earthing

Answer: B


7. Which of the following can be charged by rubbing?

(a) Ebonite

(b) Plastic

(c) Amber

(d) All of these

Answer: D


8. A device used to test whether an object is carrying charge or not is called ______

(a) Electrometer

(b) Charge meter

(c) Electroscope

(d) Chargoscope

Answer: C


9. During a thunderstorm which action may be done?

(a) Using Telephone having cord

(b) Switching on / off electric lights

(c) Using a mobile phone

(d) None of the above

Answer: C


10. Electric current is to be passed from one body to another. For this purpose, the two bodies must be joined by______________

(a) cotton thread

(b) plastic string

(c) copper wire

(d) rubber band

Answer : C


11. Two charged objects are brought close to each other. Choose the most appropriate statement from the following options:

(a) they may attract

(b) they may repel

(c) they may attract or repel depending on the type of charges they carry

(d) there will be no effect

Answer : C


12. The earth’s plate responsible for causing earthquakes is______________

(a) the crust of the earth

(b) the mantle of the earth

(c) the inner core of the earth

(d) the outer core of the earth

Answer : A


13. The outermost layer of earth is called___________

(a) mantle

(b) outer core

(c) crust

(d) inner core

Answer : C


14. The magnitude of an earthquake is measured in____________

(a) Kelvin scale

(b) Celsius scale

(c) Decibel scale

(d) Richter scale

Answer: D


15. Major earthquakes are less likely to occur in____________

(a) North-East India

(b) Rajasthan

(c) Rann of Kutch

(d) Odisha

Answer: D


16. Types of charges gained by rubbing objects are______________

(a) 3

(b) 2

(c) 4

(d) 1

Answer: B


17. The point from where the shock waves of an earthquake originate is called________________

(a) epicentre

(b) seismic focus

(c) focal depth

(d) none of these

Answer: B


18. Which state of India was hit by a powerful earthquake on 26th January, 2001?

(a) Jammu and Kashmir

(b) Assam

(c) Maharashtra

(d) Gujarat

Answer: D


19. Sparks can be seen on an electric pole when wires become______________

(a) loose

(b) tight

(c) wrinkled

(d) none

Answer: A


20. The SI unit of electric charge is_______

(a) watt

(b) joule

(c) coulomb

(d) ampere

Answer: C