MCQs Questions For Class 8 science chapter 7

MCQs Questions For Class 8 science Chapter 7 : Conservation Of Plant And Animal with Answers pdf

Get Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 science with Answers PDF Free Download prepared according to the latest CBSE syllabus. Science MCQs for Class 8 chapter 7 Conservation of plant and animal pdf for all competitive exam. It covers all the important topics of Class 8 science chapter 7 MCQs for Preparation of CBSE class 8 Board Exam. so that students can just click on the desired Chapter and get number of MCQs which has already appeared in the CBSE board  examination and are most likely to appear in the Next Examination. 


MCQs On Conservation Of Plant And Animals

Here below we listed of the best NCERT MCQs for Class 8 science chapter 7 Conservation of plant and animal with answers pdf Exam preparation. Gear up for Board Exam Preparation with top and good Multiple Choice Questions that are also recommended by toppers, making it easier for you to score more in Exam.


NCERT Class 8 Science Chapter 7 MCQs

1. Creation of wildlife reserves and endorsement of laws are conservation measures that promote increased_________

A) exploitation of species

B) use of biological control

C) preservation of species

D) use of biological fertilisers

Answer: C


2. What is the main reason that many species are becoming endangered?

A) Habitat Destruction

B) Disease

C) Natural Selection

D) Acid rain

Answer: A


3. Re-establishment of forest on a land that was cleared for commercial or personal purpose is__________

A) Reforestation

B) Deforestation

C) Forestation

D) Bi-forestation

Answer: A


4. Which amongst the following is not the consequence of deforestation?

A) Biodiversity equilibrium

B) Flash floods

C) Droughts

D) Soil erosion

Answer: A


5. Which Statement Is Incorrect About Endangered Species?

A) Their number has decreased drastically.

B) They might become extinct in the near future.

C) They pose a danger to other animals.

D) Their natural habitat needs to be protected.

Answer: C


6. Deforestation takes place__________

A) Only by human activities

B) Only by natural reasons.

C) Both of the above

D) None of the above

Answer: C


7. Our biosphere is made up of various ecosystems. All ecosystems are___________

A) inter related

B) inter connected

C) intraspecific

D) both inter connected and inter related

Answer: D


8. Which of the following is caused by deforestation?

A) Rainfall

B) Soil erosion

C) Weed control

D) Dim sunlight

Answer: B


9. Which of the following is/are caused due to uncontrolled deforestation?

A) The destruction of habitats

B) Landslides

C) Floods

D) All of the above

Answer: D


10. Cutting of a forest at a large scale is called____________

A) Deforestation

B) Reforestation

C) Afforestation

D) All of the above

Answer: D


11. Project tiger was launched by Indian government on___________

A) 5th July, 1980

B) 1st April,1973

C) 5th June, 1975

D) 1st May, 1970

Answer: B


12. Red data book provides information about_____________

A) exotic species

B) threatened species

C) endemic species

D) extinct species

Answer: B


13. Which of the following shows a modern technology measure that helps preserve and conserve the environment?

A) The practising crop rotation

B) The recycling of paper, plastics and metal cans

C) Using machines in agricultural industry

D) Converting industrial wastes into biogas

Answer: B


14. Grazing of animals and crop cultivation is prohibited in_____________

A) biosphere reserve

B) sanctuaries

C) national park

D) all of the above

Answer: C


15. Biotic components of an ecosystem does not include__________

A) Minerals

B) Mammals

C) Mosses

D) Microbes

Answer: A


16. The most important human activity, leading to the extinction of wildlife, is

A) Pollution Of Wildlife, Is

B) Hunting For Valuable Wildlife Products

C) Alternation And Destruction Of The Natural Habitats

D) Introduction Of Alien Species

Answer: C


17. Which Of the following is mainly responsible for the extinction of wild life

A) Destruction Of Habitats

B) Hunting Of Flesh

C) Pollution Of Air And Water

D) All Of These

Answer: D


18. Which of the following animal is endemic to pachmarhi biosphere reserve?

A) Elephant

B) Bengal Tiger

C) Flying Squirrel

D) Gharial

Answer: C


19. The animals found in particular area are termed as____________

A) Kingdom

B) Flora

C) Species

D) Fauna

Answer: D


20. Deforestation does not cause_________

A) Decertification

B) Cyclone

C) Global Warming

D) Drought

Answer: A