Force and Pressure Class 8 MCQs Questions with Answers

MCQs Questions For class 8 science chapter 11 Force and Pressure pdf

Force and Pressure is important Chapter for class 8 students appearing for CBSE board exam as well as NEET Aspirants also. Below we are provided MCQ on Force and Pressure Prepared by subject experts and students can refer these Force and Pressure MCQ Questions for their CBSE board exam preparation. Below MCQ questions and answer are prepare for class 8 students. These fully solved MCQ questions are applicable to all college students, freshers or experienced as well as various tests & contests in colleges. CBSE board Aspirants can enhance their knowledge by regular practice which will help them crack any exam. These MCQs provided here help students to understand each Concept of the chapter in the easy and interesting way. Students can practice these MCQ thoroughly in order to score maximum marks in the CBSE board exam.

MCQs On Force and Pressure


Multiple Choice Questions On Force and Pressure Class 8


1. Force acting on per unit area is called__________

(a) non-contact forces

(b) contact forces

(c) force

(d) pressure

Answer: D


2. The force exerted by the earth to pull the object towards itself is called____________

(a) electrostatic force

(b) gravitational force

(c) muscular force

(d) contact force

Answer:B


3. Force changes the______________

(a) motion of body

(b) speed of body

(c) shape of body

(d) all of these

Answer: D


4. A spring balance is used for measuring______________

(a) mass

(b) weight

(c) pressure

(d) speed

Answer: B


5. When two forces act in opposite directions, then net force acting is the____________

(a) sum of two forces

(b) difference between two forces

(c) both of these

(d) none of these

Answer: B


6. The pressure exerted by a liquid_________

(a) decreases with depth

(b) does not change with depth 

(c) increases with depth 

(d) is different in different directions at he same depth

Answer : C


7.  A force can_____________

(a) change the state of motion 

(b) change the shape of an object

(c) change the direction of motion of an object 

(d) all of these

Answer : D


8. The force exerted on a normal human being due to atmospheric pressure is_______

(a) 2 x 104N 

(b) 2 x 105N 

(c) 2 x 106N 

(d) none of these

Answer : A


9.The weight of air that every square centimetre of any surface carries is____________

(a) 1 kg 

(b) 10 kg

(c) 1 gm 

(d) 100 kg

 Answer: A


10.  The pressure exerted by the air is known as______

(a) air pressure

(b) gas pressure

(c) atmospheric pressure

(d) none of these

Answer:  C


11. The non-contact force is_____________-

 (a) force of gravity 

(b) muscular force

(c) force of friction

(d) none of these

Answer : A


12.  Pressure =____________

(a) force/area

(b) force x area 

(c) area/force

(d) none of these

Answer: A 


13. The unit of pressure is___________ 

(a) Newton

(b) Newton/metres 

(c) Newton metres 

(d) Newton/metre

Answer :  B 


14. The  instrument used to measure pressure of liquids is___________

(a) barometer 

(b) manometer

(c) pressure meter 

(d) none of these

Answer: B


15. Pushing a rock from a hill top is an example of____________

(a) muscular force

(b) magnetic force

(c) frictional force 

(d) electrostatic force

Answer : A 


16. Under which condition can a moving object charge its direction_____________

(a) by reducing friction 

(b) by increasing friction

(c) by applying force

(d) by not applying force

Answer : C


17. The force exerted by a charged body on another charged or uncharged body is known as _____ force ?

(a) Electrostatic force

(b) Gravitational force

(c)  Friction force

(d) all

Answer: A


18. Water in rivers flows downwards due to the _____ force ?

(a) Electrostatic force

(b) Gravitational force

(c) friction force

(d) Muscular force

Answer: B


19. Which of the following is not an example of the force of gravity?

(a) A leaf falling from a tree.

(b) A boy pushing a cart on a level plane.

(c) A diver jumping into a swimming pool.

(d) A stone falling from the top of a cliff.

Answer: B


20. Which of the following force is utilized in reducing air pollution by removing dust, soot and fly-ash particles from the smoke coming out of factories?

(a)  Magnetic force

(b) Gravitational force

(c) Electrostatic force

(d) Frictional force

Answer: D


21. The Magnitude Of Force Is Expressed In The Unit Of Force Called______________

(a) Pascal

(b)  Kelvin

(c) Newton

(d) Magdeburg

Answer:  C



22.Otto von Guericke was a scientist of_______________

(a) Italy

(b) Russia

(c) Germany

(d) America

Answer: C


23. If no force acts on a body at rest, then what effect can be observed?

(a) The body changes shape.

(b) The body moves with increased speed.

(c) The body remains at rest.

(d) The body breaks up.

Answer: C


24. Gravitational force is acting on__________

(a) Only on moon

(b) Only on other planets

(c) Only on earth

(d) All bodies

Answer: D


25. Leaves or fruits fall on the ground due to_________________

(a) Magnetic force

(b) Gravitational force

(c) Electrostatic force

(d) Muscular force

Answer: B


26.  What is thrust equal to?

(a) Force × area

(b) Force / area

(c) Pressure

(d) Pressure × area

Answer: D


27.  The net force on an object is __________ if the two forces acting on it in opposite directions are equal.

(a) Always more

(b) Towards left

(c) Zero

(d) Towards right

Answer: C


28. Like poles of magnet___________

(a) Repels each other

(b) Attach with each other

(c) Either attract or repels

(d) Attract each other

Answer: A


29. A deep sea diver's ears get hurt when he is inside the water. What is the cause for it?

(a) Lack of oxygen

(b) Decrease in atmospheric pressure

(c) Increase in water pressure

(d) All of the above

Answer: C


30. Force of friction always acts on moving objects and its direction shall be ____

(a) On any direction

(b) Along the direction of motion

(c) Perpendicular to the direction of motion

(d) Opposite to the direction of motion

Answer: C


31. Two objects repel each other. This repulsion could be due to_____________

(a) frictional force only

(b) electrostatic force only

(c) magnetic force only

(d) either a magnetic or an electrostatic force

Answer: D


32. State of motion is described by__________

(a) Position of rest

(b) Position of motion

(c) Both by the state of rest or motion

(d) None of these

Answer: C