Indian Geography MCQ Pdf

Indian Geography MCQ Questions with Answers Pdf  : 

These Multiple Choice Questions on Indian geography With Answers for  Entrance Exam allow you to test your knowledge in this area. preparing for entrance exams? There is a lot of study and revise. So, you must plan your study schedule and revisions systematically with the help of some good Multiple Choice Questions. With plenty of indian geography MCQs available online these days, it is easy to plan your studies and aim your efforts towards scoring good marks in entrance exams.

To help you study, revise and practice well, we have a list of some of the most popular Multiple Choice Questions on Indian geography with Answers for Entrance Exam with Answers Pdf. Go for the MCQ with your revision plan and subject needs and start preparing for your exams.

Indian geography mcq

Here Below we provide a list of  indian geography MCQ outlined by experts who suggest the most important MCQ for various competitive exams. The below MCQ takes you directly to the corresponding topic where the detailed article along with MCQs is provided for a smooth, effortless searching experience. Before going ahead to solved indian geography MCQ question papers or taking up mock tests, make sure you cover the basic concepts of Indian geography and solve some sample questions before appearing in Exam. MCQ on Indian geography with Answers Pdf listed below range from the basic to the most advanced Questions, thereby having you covered. Have a look at the list of MCQ below:


Indian Geography MCQ Questions and Answers Pdf | Indian Geography MCQ

1. Which of the following is east of the Andaman and Nicobar Islands?

(a) Thailand

(b) Sri Lanka

(c) Indonesia

(d) All of them

Answer: (c)


2. The States of India having common border with Myanmar are____________

(a) Mizoram, Manipur, Nagaland, Arunachal Pradesh

(b) Mizoram, Tripura, Meghalaya, Assam

(c) Mizoram, Manipur, Tripura, Meghalaya

(d) Assam, Manipur, Tripura, Arunachal Pradesh

Answer: (a)


3. The State with the largest area under waste land is________

(a) Gujarat

(b) Madhya Pradesh

(c) Jammu and Kashmir

(d) Rajasthan

Answer: c


4. The Himalayan mountain system belongs to which one of the following? 

(a) Fold mountains

(b) Volcanic mountains

(c) Block mountains

(d) None of these

Answer: (a)


5. Arakan Yoma is the extension of the Himalayas located in ____________

(a) Kashmir

(b) Nepal

(c) Baluchistan

(d) Myanmar

Answer: (d)


6. Which one of the following is most prone to earthquakes? 

(a) Coastal plains

(b) Old shields

(c) Plateaus

(d) Young folded mountains

Answer: (d)


7. The State with the largest area under waste land is______________

(a) Gujarat

(b) Madhya Pradesh

(c) Jammu and Kashmir

(d) Rajasthan

Answer: (c)


8. The largest population of Scheduled Tribes is in_____________

(a) Himachal Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Arunachal Pradesh

(d) Sikkim

Answer: (b)


9. Match the following: 

A. Pir Panjal                1. Arunachal Pradesh

B. Dhauladhar            2. Uttaranchal

C. Nag Tibba.              3. Jammu and Kashmir

D. Mishimi Hills         4. Himachal Pradesh

A B C D

(a) 4 3 1 2

(b) 3 4 2 1

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 2 1

Answer: (b)


10. The Himalayan mountain system belongs to which one of the following

(a) Fold mountains

(b) Volcanic mountains

(c) Block mountains

(d) None of these

Answer: (a)


11. The transport route connecting the Kashmir from Leh crosses the high mountain ranges at the_____________

(a) Pir Panjal pass

(b) Karakoram pass

(c) Banihal pass

(d) Zoji La pass

Answer: (b)


12. Which one of the following statements is NOT correct? 

(a) Black cotton soil of north-west India was formed by the weathering of basaltic lava

rocks

(b) Sedimentary rocks are distinguished from other types of rocks by the presence of distinct layers

(c) Granite has large crystals of quartz, feldspar and mica in it

(d) A metamorphic rock is softer and less compact than its original type

Answer: (d)


13. The Vindhyas belong to which class of mountains?

(a) Block mountains

(b) Fold mountains

(c) Volcanic mountains

(d) Residual mountains

Answer: (a)


14. Maharashtrian Plateau is made up of_______________

(a) alluvial soil

(b) coral reef

(c) sandstone

(d) lava

Answer: (d)


15. The highest peak in South India is_________________

(a) Doda Betta

(b) Makurti

(c) Analmudi

(d) None of these

Answer: (c)


16. Aravalli ranges are an example of_________

(a) straight mountains

(b) block mountains

(c) residual mountains

(d) volcanic mountains

Answer: (c)


17. In which one of the following is the Himalayan pass Shipki La located? 

(a) Chandra valley

(b) Hunza valley

(c) Nubra valley

(d) Sutlej valley

Answer: (d)


18. Consider the following

1. Mahadeo Hills

2. Sahyadri Parvat

3. Satpura Range

What is the correct sequence of the above from the north of the south ?

(a) 1, 2, 3

(b) 2, 1, 3

(c) 1, 3, 2

(d) 2, 3, 1

Answer: (c)


19. Consider the following mountain ranges:

1. Ladakh Range

2. Karakoram

3. Greater Himalayas

4. Zanskar Range

What is the correct sequence of these from south to north?

(a) 3, 4, 1, 2

(b) 3, 1, 4, 2

(c) 4, 2, 3, 1

(d) 4, 3, 2, 1

Answer: (a)


20. Which of the following are true regarding Chhota Nagpur? 

1. It is one of the former princely states.

2. It is a plateau area in Jharkhand inhabited mainly by the tribals.

3. It is a name given to the contiguous tribal areas in Bihar, West Bengal. Orissa and M.P.

(a) 1 and 3

(b) 2 and 3

(c) 1 and 2

(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)


21. The correct order of the given hills from west to east is ________________

(a) Garo-Jaintia-Naga-Khasi

(b) Khasi-Naga-Jaintia-Garo

(c) Khasi-Garo- Jaintia-Naga

(d) Garo-Khasi- Jaintia-Naga

Answer: (d)


22. Match the following: 

Valley                                         State

A. Dzukou Valley            1. Himachal Pradesh

B. Yumthang Valley.       2. Sikkim

C. Neora Valley.               3. Nagaland

D. Sangla Valley.             4. West Bengal

A B C D

(a) 1 2 4 3

(b) 1 4 2 3

(c) 3 2 4 1

(d) 3 4 2 1

Answer: (c)


23. Palghat joins which of the following states? 

(a) Sikkim and West Bengal

(b) Maharashtra and Gujarat

(c) Kerala and Tamil Nadu

(d) Arunachal Pradesh and Sikkim

Answer: (c)


24. Consider the following statements:

1. Cherrapunji is located on the south side of Garo hills.

2. Cherrapunji is about 1700 m above mean sea level.

Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)


25. _______ forms the western boundary of the Indian sub-continent.

(a) Aravalli

(b) Pirpanjal

(c) Karakoram

(d) Hindukush

Answer: (d)


26. The highest peak of the Himalayas in India is in ______________

(a) Uttar Pradesh

(b) Kashmir

(c) Sikkim

(d) Himachal Pradesh

Answer: (c)


27. Match the following: 

Peaks                                  Mountain range

A. Gurushikhar.                  1. Zanskar

B. Dhupgarh.                       2. Satpura

C. Doda Betta.                      3. Nilgiri

D. Nanga Parbat.                4. Vindhya

                                               5. Aravalli

A B C D

(a) 4 2 5 1

(b) 3 4 1 5

(c) 4 5 2 1

(d) 5 2 3 1

Answer: (d)


28. In which State is the Guru Shikhar Peak located? 

(a) Rajasthan

(b) Gujarat

(c) Madhya Pradesh

(d) Maharashtra

Answer: (a)


29. The hill range that separates the state of Manipur from the state of Nagaland is known as__________________

(a) Arakan hills

(b) Patkai hills

(c) Barail hills

(d) Manipur

Answer: (c)


30. Which one of the following does NOT lie in Maharashtra? 

(a) Balaghat Range

(b) Harishchandra Range

(c) Mandav Hills

(d) Satmala Hills

Answer: (c)


31. Arrange the following hills of southern India from north to south:

1. Nilgiri

2. Cardamom

3. Nallamala

4. Anaimalai

Select the correct answer using the code given below: 

(a) 3-1-4-2

(b) 4-3-1-2

(c) 1-3-4-2

(d) 1-2-3-4

Answer: (a)


32. Which of the following latitudes passes through India? 

(a) Equator

(b) Arctic Circle

(c) Tropic of Capricorn

(d) Tropic of Cancer

Answer: (d)


33. Which one of the following countries has the longest international boundary with India?

(a) Bangladesh

(b) Bhutan

(c) China

(d) Pakistan

Answer: (a)


34. Consider the following statements:

1. The continental shelves of Lakshadweep are originated due to coral reefs.

2. The continental shelves of western coast are due to faulting and submergence.

Which of the statement(s) given above is/are correct? 

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)


35.  Which of the following is the correct chronological order of the formation of thef following states in India?

1. Sikkim

2. Mizoram

3. Goa

4. Arunachal Pradesh

(a) 3, 1, 2, 4

(b) 1, 2, 3, 4

(c) 1, 2, 4, 3

(d) 1, 4, 2, 3

Answer: (c)


36. The largest southernmost single island in India is_______________

(a) Rameswaram Island

(b) Minicoy Island

(c) Car Nicobar Island

(d) Great Nicobar Island

Answer: (d)


37. Which state amongst the following has the highest percentage of the Scheduled Caste population of State's population? 

(a) Jharkhand

(b) Madhya Pradesh

(c) Punjab

(d) Uttar Pradesh

Answer: (a)


38. The Tropic of Cancer does not pass through_______________

(a) Madhya Pradesh

(b) West Bengal

(c) Rajasthan

(d) Orissa

Answer: (d)


39 The Tropic of Cancer passes through the States of____________

1. Gujarat

2. Jharkhand

3. Assam

4. Mizoram

(a) 1, 2 and 4

(b) 1 and 2

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (a)


40. Which states of India have a common border with Pakistan?

1. Jammu and Kashmir

2. Himachal Pradesh

3. Punjab

4. Gujarat

5. Rajasthan

(a) I, II, III, V

(b) I, II, III, IV

(c) I, III, IV

(d) I, III, IV, V

Answer: (d)


41. Which of the following sets of cities is located on the reference longitude for Indian standard time?

(a) Bangalore-Varanasi

(b) Chennai-Varanasi

(c) Kakinanda-Pondicherry

(d) Pondicherry-Varanasi

Answers: (c)


42. Mac Mohan Line demarcates the boundary between___________

(a) India and Pakistan

(b) India and China

(c) India and Nepal

(d) India and Bangladesh

Answer: (b)


43. The northern part of the west coast is known as:

(a) Konkan coast

(b) Coromandal coast

(c) Malabar coast

(d) None of these

Answer: (a)


44. The Konkan Coast stretches between___________

(a) Goa and Cochin

(b) Goa and Mumbai

(c) Goa and Daman

(d) Goa and Diu

Answer: (a)


45. Kanchipuram is in which of the following states? 

(a) Kerala

(b) Andhra Pradesh

(c) Tamil Nadu

(d) Karnataka

Answer: (c)


46. Nine Degree Channel separates_______

(a) Car Nicobar and Great Nicobar

(b) Lakshadweep and Minicoy

(c) Little Andaman and Car Nicobar

(d) North Andaman and South Andaman

Answer: (b)


47. Which one of the following groups of Indian states has a common frontier with Bhutan?

(a) Assam, Bihar, Sikkim and West Bengal

(b) Bihar, Meghalaya, Sikkim and West Bengal

(c) Arunachal Pradesh, Assam, Sikkim and West Bengal

(d) Arunachal Pradesh, Assam, Sikkim and West Bengal

Answer: (c)


48. Consider the following statements:

1. Longitude of Jabalpur's location is between those of Indore and Bhopal

2. Latitude of Aurangabad's location is between those of Vadodara and Pune.

3. Bangalore is situated more southward than Chennai.

Which of these statements is/are ? 

(a) 1 and 3

(b) Only 2

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)


49. India lies in the hemisphere_________

(a) Northern and eastern

(b) Southern and eastern

(c) Northern and western

(d) Northern and southern

Answer: (a)


50. Which of the following cities lies to the western-most longitude? 

(a) Jaipur

(b) Nagpur

(c) Bhopal

(d) Hyderabad

Answer: (a)