MCQ on Animal Tissue with Answers Pdf for NEET

Multiple Choice Questions on Animal Tissue with Answers Pdf

MCQ on Animal Tissue are provided here with answers and detailed explanation. These MCQs are important from the NEET exam point of view. By practicing with these questions students will get acquainted with the key concepts which must be prepared to score high marks in the NEET and Board Exams.


Important Points to Remember about Animal Tissue  :

  1. Tissue: A group of cells in which cells are similar in structure, function and origin is called tissue. Group of similar cells along with intercellular substance perform a specific function such organization is called tissue. But in a tissue, cells may be dissimilar in structure and function but they are always similar in origin.
  2. Organ: Tissues are organized in specific proportion and pattern to form organ.
  3. Organ system: When two or more organs perform common functions by their physical & / or chemical interaction, they together form organ system.
  4. On the basis of functions & structure tissues are of four types: 1. Epithelium / Epithelial Tissue: Covering & protective tissue.
  5. 2. Connective Tissue - To connect structures, provide support to the body and transport substances in the body.
  6. 3. Muscular Tissue - Helps in contraction & locomotion.
  7. 4. Nervous tissue - To generate and conduct nerve impulses in the body


MCQ Questions on Animal Tissue

1. Epithelial tissues are arising from_________

(1) Ectoderm

(2) Endoderm

(3) Mesoderm

(4) All the aboves

Answer: 4


2. White adipose tissue contains___________

(1) Multilocular fat cells

(2) Bilocular fat cells

(3) Unilocular fat cells

(4) alocular fat cells

Answer: 3


3. Which exocrine glands are present in skin?

(1) only sweat gland (eccrine)

(2) only sweat gland (merocrine)

(3) only sweat gland (apocrine)

(4) both sweat gland, sebaceous gland

Answer: 4


4. Osteoblasts increase matrix in bones. This process is called__________

(1) metaphysis

(2) osteogenesis

(3) diaphysis

(4) osteoclasts

Answer: 2


5. Maximum amount of matrix is ​​present in_______

(1) connective tissue

(2) muscles

(3) epithelial tissue

(4) myeloid tissue

Answer: 1


6. Mast cells occur in________

(1) Connective tissue

(2) Epithelial tissue

(3) Skeletal tissue

(4) Nervous tissue.

Answer: 1


7. White fibrous tissue is___________

(1) Nervous

(2) Muscular

(3) Ligaments

(4) Tendons.

Answer: 4


8. Loose connective tissue is__________

(1) Areolar

(2) Bone

(3) Blood

(4) Cartilage.

Answer: 1


9. Ligament is___________

(1) Modified white fibrous tissue

(2) Solid white fibrous tissue

(3) Modified elastic connective tissue

(4) None of the above.

Answer: 3


10. Cartilage present in trachea, larynx and bronchi is___________

(1) Fibrous

(2) Elastic

(3) Hyaline

(4) Calcified.

Answer: 3


11. The kind of epithelium which forms the inner walls of blood vessels is_______

(1) squamous epithelium

(2) cuboidal epithelium

(3) columnar epithelium

(4) ciliated columnar epithelium

Answer: 1


12. What is the similarity between bronchi and fallopian tube?

(1) Pseudostratified epithelium

(2) Ciliated epithelium

(3) Cuboidal epithelium

(4) Columnar epithelium

Answer: 2


13. Tendon and ligaments are example of_________

(1) Dense regular connective tissue.

(2) Dense irregular connective tissue.

(3) Loose connective tissue.

(4) Specialized connective tissue

Answer: 1


14. Select the correct statement________

(1) Ducts of glands are lined by squamous epithelium

(2) inner wall of intestine is lined by ciliated epithelium

(3) stomach is internally lined by columnar epithelium

(4) fallopian tube is internally lined by cuboidal epithelium

Answer: 3


15. Blood and lymph are examples of________

(1) Epithelial tissue

(2) Connective tissue

(3) Nervous tissue

(4) Areolar tissue

Answer: 1


16. Choose the correctly matched pair_______

(1) Tendon – Specialized connective tissue

(2) Adipose tissue - Dense connective tissue

(3) Areolar tissue - Loose connective tissue

(4) Cartilage – Loose connective tissue

Answer: 3


17. Which of the following is incorrect?

(1) Areolar tissue - Mast cells - release histamine

(2) Areolar tissue - Macrophages - Cross the boundaries and phagocyte microbes

(3) Cuboidal epithelium - lining of intestine - secrete enzymes

(4) Compound epithelium - Multilayered, provide protection against chemicals & mechanical stress

Answer: 3


18. Areolar connective tissue joins________

(1) Fat body with muscles

(2) Integument with muscles

(3) Bones with muscles

(4) Bones with bones

Answer: 2


19. Mast cells secrete______

(1) Hippurin

(2) Myoglobin

(3) Histamine

(4) Hemoglobin

Answer: 3


20. The type of epithelial cells which line the inner surface of fallopian tubes, bronchioles and small bronchi are known as________

(1) Squamous epithelium

(2) Columnar epithelium

(3) Ciliated epithelium

(4) Cubical epithelium

Answer: 3


21. In which one of the following preparations are you likely to come across cell junctions most frequently?

(1) Hyaline cartilage

(2) Ciliated epithelium

(3) Thrombocytes

(4) Tendon

Answer: 2


22. The cell junctions called tight, adhering and gap junctions are found in________

(1) Neural tissue

(2) Muscular tissue

(3) Connective tissue

(4) Epithelial tissue

Answer: 4


23. The kind of tissue that forms the supportive structure in our pinna (external ears) is also found in________

(1) Tip of the nose

(2) Vertebrae

(3) Nails

(4) Ear ossicles

Answer: 1


24. The epithelial tissue present on the inner surface of bronchioles and fallopian tubes is________

(1) Squamous

(2) Cuboidal

(3) Glandular

(4) Ciliated

Answer: 4


25. Which connective tissues are present beneath the skin________

A. Areolar tissue

B. adipose tissue

C. Dense irregular connective tissue

(1) Only B

(2) Only A

(3) Only A and B

(4) All A, B and C

Answer: 3


Biology Related MCQ  : 

MCQ on CellMultiple Choice Questions on Photosynthesis
MCQ Questions on Cell: The Unit of Life with AnswersMCQ Questions on Vitamins
Multiple Choice Questions on Nucleus with Answers PdfMultiple Choice Questions on Lysosomes with Answers
MCQ Questions on VacuolesMCQ on Ribosomes with Answers
MCQ Questions on Cell WallCell organelles MCQ Questions and Answers
Cytoplasm MCQ Questions and AnswersMitochondria Multiple Choice Questions with Answers
MCQ on AlgaeMCQ on Red Algae with Answers


Animal Tissue MCQ Questions and Answers Pdf

1. Which one of the following mammalian cells is not capable of metabolizing glucose to carbondioxide aerobically?

(1) Red blood cells

(2) White blood cells

(3) Unstriated muscle cells

(4) Liver cells

Answer: 1


2. Abnormal increase in number of RBC in blood is called__________

(1) Anemia

(2) Polycythemia

(3) Leukemia

(4) Sarcoma

Answer: 2


3. An anticoagulant is_________

(1) Heparin

(2) Hirudin

(3) EDTA

(4) All the above

Answer: 4


4. Collagen and elastin are formed by___________

(1) Macrophages

(2) Fibroblasts

(3) Mast cells

(4) Chondrocytes

(5) Adipocytes.

Answer: 2


5. The ratest leucocyte of human blood is______

(1) Basophil

(2) Monocyte

(3) Neutrophil

(4) Eosinophil

Answer: 1


6. Blood plasma has a pH of__________

(1) 7.4

(2) 7.8

(3) 6.9

(4) 6.3

(5) 5.8

Answer: 1


7. In Camel, the RBCs are_________

(1) Oval and nucleated

(2) Circular, biconcave and nucleated

(3) Circular, biconcave and nonnucleated

(4) Oval and nonnucleated.

Answer: 1


8. Bilirubin and biliverdin are derived from__________

(1) Globin

(2) Heam

(3) Iron

(4) Fat

Answer: 2


9. Which one of the following contains the largest quantity of extracellular material__________

(1) Striated muscle

(2) Areolar tissue

(3) Stratified epithelium

(4) Myelinated nerve fibers

Answer: 2


10. Liquid which remain after clotting of blood is called as_________

(1) Serum

(2) Plasma

(3) Lymph

(4) Blood

Answer: 1


11. Four healthy people in their twenties got involved in injuries resulting in damage and death of a few cells of the following. Which of the cells are least likely to be replaced by new cells________

(1) Osteocytes

(2) Liver cells

(3) Neurons

(4) malpighian layer of the skin

Answer: 3


12. Which of the following substances, if introduced into the blood stream, would cause coagulation of blood at the site of its introduction________

(1) Tromboplastin

(2) Fibrinogen

(3) Heparin

(4) Prothrombin

Answer: 1


13. Examination of blood of a person suspected of having anemia, shows large, immature, nucleated erythrocytes without hemoglobin, supplementing his diet with which of the following is likely to alleviate his symptoms?

(1) Thiamine

(2) folic acid and cobalamine

(3) Riboflavin

(4) Iron compounds

Answer: 2


14. Areolar connective tissue joins________

(1) Fat body with muscles

(2) Integument with muscles

(3) Bones with muscles

(4) Bones with bones

Answer: 2


15. Mast cells secrete_______

(1) Hippurin

(2) Myoglobin

(3) Histamine

(4) Hemoglobin

Answer: 3


16. In which one of the following preparations are you likely to come across cell junctions most frequently?

(1) Hyaline cartilage

(2) Ciliated eethelium

(3) Thrombocytes

(4) Tendon

Answer: 2


17. A drop of each of the following, is placed separately on four slides. Which of them will not coagulate?

(1) Whole blood from pulmonary vein

(2) Blood plasma

(3) Blood serum

(4) Sample from the thoracic duct of lymphatic system

Answer: 3


18. Nasal septum gets damaged. Its recovery requires cartilage called_______

(1) Fibrous cartilage

(2) Elastic cartilage

(3) Hyaline cartilage

(4) Calcified cartilage

Answer: 3


19. Which cartilage is present on the end of long bones__________

(1) Calcified

(2) Hyaline cartilage

(3) Elastic cartilage

(4) Fibrous cartilage

Answer: 2


20. Continuous bleeding from an injured part of the body is due to deficiency of________

(1) Vitamin - A

(2) Vitamin - B

(3) Vitamin - K.

(4) Vitamin-E

Answer: 3


21. What will happen if ligaments are cut or broken________

(1) Bones will move freely at joints

(2) No movement at joint

(3) Bone will become unfix

(4) Bone will become fixed

Answer: 3


22. Protein required for coagulation of blood is_______

(1) Hemoglobin

(2) Globulin

(3) Fibrinogen

(4) Albumin

Answer: 3


23. Globulin is______

(1) Plasma protein

(2) Antigen

(3) Serum

(4) Found in lymphatic tissue.

Answer: 1


24. Which is not a component of areolar tissue__________

(1) Macrophage

(2) Plasma cell

(3) Schwann cell

(4) Adipose cell

Answer: 3


25. Structure absent from fresh frozen blood plasma is________

(1) Immunoglobulin

(2) Plasma

(3) Albumin

(4) Platelets

Answer: 4


26. Loose conective tissue is________

(1) Areolar

(2) Adipose

(3) Blood

(4) Cartilage.

Answer: 1


27. Ligament is__________

(1) Modified white fibrous tissue

(2) Inelastic white fibrous tissue

(3) Modified elastic connective tissue

(4) None of the above

Answer: 3


28. Plasma cell is_________

(1) Modified B-lumphocyted of blood

(2) Antigen products

(3) Produce heparin, histamine, serotonin

(4) Produces Matrix & Fibers

 Answer: 1


29. White fibrous tissue is_________

(1) Nervous

(2) Muscular

(3) Ligaments

(4) Tendons.

Answer: 4


30. Mast cell secret________

(1) Anticoagulan: Heparin

(2) Vasodilator: Histamine

(3) Vaso constrictor: Serotonin

(4) All of the above

Answer: 4


31. Cell of connective tissue produces by_______

(1) Fiboblast

(2) Mast cell

(3) Plasma cell

(4) Mesenchymal cells

Answer: 4


32. Neuroglis is________

(1) Connective tissue of liver

(2) Connective tissue of spleen ’

(3) Connective tissue of brain

(4) Connective tissue of thyroid

Answer: 3


33. To prevent clotting, donor’s blood is treated with_______

(1) Sodium glycocholate

(2) Sodium citrate

(3) Heparin

(4) Sodium taurocholate

Answer: 2


34. Bones are mainly, formed of_______.

(1) Calcium and Magnesium

(2) Calcium and Phosphors

(3) Calcium and Sulfur

(4) Calcium and Iron.

Answer: 2


Biology Related Articles  : 

MCQ on MycoplasmaMCQ on DNA Replication
Ecosystem MCQ Questions and AnswersMCQ on Biotechnology and Its Applications
Biofertilizer MCQ Questions and AnswersMCQ on Microbes in Human Welfare
Pollution MCQ Questions and AnswersMCQ on Phylum Platyhelminthes
MCQ on Phylum CoelenterataMCQ on Phylum Annelida