MCQs Questions on cell structure and function class 8


MCQs Questions For Class 8 science Chapter 8 : Cell Structure And Function pdf

Get Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 science with Answers PDF Free Download prepared according to the latest CBSE syllabus. Science MCQs for Class 8 science chapter 8 cell structure and function pdf for all competitive exam. It covers all the important topics of Class 8 science chapter 8 MCQs for Preparation of CBSE class 8 Board Exam. so that students can just click on the desired Chapter and get number of MCQs which has already appeared in the CBSE board  examination and are most likely to appear in the Next Examination. 


MCQs On cell structure and function class 8

Here below we listed of the best NCERT MCQs for Class 8 science chapter 8 Cell structure and function with answers pdf Exam preparation. Gear up for Board Exam Preparation with top and good Multiple Choice Questions that are also recommended by toppers, making it easier for you to score more in Exam


Multiple Choice Questions On Cell Structure And Function For Class 8


1. Cell Membrane is composed of_____________

 a) Proteins and cellulose

 b) Proteins and Phospholipid

 c) Proteins and carbohydrates

 d) Proteins, Phospholipid and some 

 carbohydrates

Answer: D


2. Cell Wall is present in_____________

 a) Plant cell 

 b) Prokaryotic cell

 c) Algal cell

 d) All of the above

Answer: D


3. Plasma membrane is_______________

 a) Selectively permeable

 b) Permeable

 c) Impermeable

 d) Semipermeable

Answer: A


4. Mitochondria DNA is______________

 a) Naked

 b) Circular

 c) Double stranded

 d) All of the above

Answer: D


5. Which of the following set of organelles contain DNA_______________

 a) Mitochondria, Peroxysome

 b) Plasma membrane, ribosome

 c) Mitochondria, chloroplast 

 d) Chloroplast, dictyosome

Answer: C


6. Golgi body is absent in______________

a) Prokaryotes

b) Mature mammalian RBC

c) Alkaryotes

d) All of the above

Answer: D


7. Who discovered cell in 1665?

a) Robert Hook

b) Robert Crook

c) David Thomson

d) Marie Francois

Answer: A


8. Name the outermost boundary of the cell?

a) Plasma membrane

b) Cytoplasm

c) Nuclear membrane

d) None of the above

Answer: A


9. _____________ is involved in the synthesis of phospholipids.

a) Mitochondria

b) Cytoplasm

c) Endoplasmic Reticulum

d) Smooth Endoplasmic Reticulum

Answer: D


10.  Which among the following sentence is not correct about the organelles?

a) They are found in all Eukaryotic cells.

b) They are found in multicellular organisms.

c) They coordinate to produce the cell.

d) They are small sized and mostly internal.

Answer: A


11. Which of the following cell organelles is called the powerhouse of the cell?

a) Nucleus

b) Lysosomes

c) Chloroplast

d) Mitochondria

Answer: D


12. The jelly-like substance present inside the cell is known as________

a) Cytoplasm

b) Ectoplasm

c) Nucleoplasm

d) None of the above

Answer: A


13. Which of the following statements is true about the Nucleus?

a) It is absent in prokaryotes

b) It is called the brain of the cell

c) It contains DNA and other genetic materials.

d) All of the above

Answer: D


14. The membrane around the vacuole is known as__________

a) Tonoplast

b) Elaioplast

c) Cytoplast

d) Amyloplast

Answer: A


15._____________is the study of the cell, its types, structure, functions and its organelles.

a) Cell Biology

b) Biology

c) Microbiology

d) Biotechnology

Answer: A


16. Microfilaments are composed of a protein called____________

a) Tubulin

b) Actin

c) Myosin

d) Chitin

Answer: B


17. Which one of the following is not a constituent of cell membrane?

a) Glycolipids

b) Phospholipids

C) Proline

d) Cholesterol

Answer: B


18.  The main organelle involved in modification andcrouting of newly synthesised proteins to their destination is_________

a) Mitochondria

b) Endoplasmic reticulum

c) Lysosome

d) Chloroplast

Answer: B


19. Microtubules are constituents of_________

a) Centrosome, nucleosome and centrioles

b) Cilia, flagella and peroxisomes

c) Spindle fibres, centrioles and cilia

d) Centrioles, spindle fibres and chromatin

Answer: C


20. A cell organelle containing hydrolytic enzynme________

a) Lysosome

b) Ribosome

c) Mesosome

d) Microsome

Answer: A


21. The main arena of various types of activities of a cells is__________

a) Plasma membrane

b) Nucleus

c) Cytoplasm

d) Mitochondrion

Answer: C


22. Select the mismatch:

a) Gas vacuoles - Green bacteria

b) Large central vacuoles - Animal cells

c) Protists - Eukaryotes

d) Methanogens - Prokaryotes

Answer: B


23. Water soluble pigments found in plant cell_________

a) Anthocyanins

b) Chlorophylls

c) Xanthophylls

d) Carotenoids

Answer: A


24. Mitochondria and chloropast are________

a) Semi-autonomous organelles

b) Formed by division of pre-existing orgnelles and they contain DNA but lack protein synthesizing machinery

Which one of the following options is correct?

a) Both (a) and (b) are false

b) Both (a) and (b) are correct

c) (b) is true but (a) is false

d) (a) is true but (b) is false

Answer: D


25. The Golgi complexj participates in_________

a) Respiration in bacteria

b) Formation of secretory vesicles

c) Fatty acid breakdown

d) Activation of amino acid

Answer : B


26. Which of this is/are examples of an organ containing a smooth muscle?

a) Iris of eye

b) Bronchi only

c) Uterus only

d) All of the above

Answer: D


27. The main difference between human cheek cells and onion peel cells is_______

a) Presence of cell wall in onion peel cells

b) Presence of mitochondria in onion peel cells

c) Absence of endoplasmic reticulum in cheek cells

d) Absence of the plasma membrane in cheek cells

Answer: A


28. Animal cells are interconnected by____________

a) Plasma membrane

b) Cell wall

c) Desmosomes

d) Plasmodesmata

Answer: C


29. . The Cell theory is not applicable to______________

a) Fungi

b) Algae

c) Virus

d) Microbes

Answer: C


30. The rRNA is Synthesized by _________

a) Golgi body

b) Nucleus

c) Nucleolus

d) Cytoplasm

Answer: C


31. The Histone Octamer Contains _______?

a) 5 types of histones

b) 6 types of histones

c) 8 types of histones

d) 8 histones of four different types

Answer: D


32. Identify the Longest Cell in the Human Body From the List Given Below

a) Nerve cells

b) Gland cells

c) Bone cells

d) Muscle cells

Answer: A


33. On the Below-Given List, which One Includes the Blood Tissue?

a) Muscle tissue

b) Connective tissue

c) Epithelial tissue

d) Nervous tissue

Answer: B