MCQ on Micro and Macro Nutrients

Multiple Choice Questions on Micronutrients/ Macronutrients :

As we know Elements are further divided into two broad categories based on their quantitative requirements.

(i) Macronutrients

(ii) Micronutrients

(i) Macronutrients: They are generally required in plant tissues in large amounts i.e. excess of 10 m mole kg – 1 of dry matter. They are nine in number eg. carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen, phosphorus, sulfur, potassium, calcium and magnesium. Out of these carbon, hydrogen and oxygen are mainly obtained from CO2 and H2O, while the others are absorbed from the soil as mineral nutrition.

(ii) Micronutrients or trace elements: They are needed in very small amounts i.e. less than 10m mole Kg – 1 of dry matter. They are eight in number. These include iron, manganese, copper, molybdenum, zinc, boron, chlorine and nickel. Fe is required in large amounts in comparision to other micronutrients, while Mo is required in minimum quantity.

Given below are a few MCQs on Nutrients (Macro and Micro) which will help the students analyze their conceptual knowledge. The answers are also provided for your reference.

Read : MCQ on Mineral Nutrition for NEET 

MCQ on Micronutrients / MCQ on Micronutrients

1. The carbohydrates, proteins, fats are the nutrients which are needed by the body in large amount and this is called as__________

(1) Micronutrients

(2) Macronutrients

(3) Artificial nutrients

(4) None of them

Answer: 2


2. Which of the following are called macronutrients?

(1) Carbohydrates, Proteins, and Vitamins

(2) Minerals, Proteins, and Vitamins

(3) Carbohydrates, Proteins, and Fats

(4) Proteins, Fats, and Minerals.

Answer: 3

Read : Transport in Plants MCQ 

3. Which one of the following elements is not an essential micronutrient for plant growth?

(1) Ca

(2) Mn

(3 Zn

(4) Cu

Answer: 1


4. Which of the following set contains macro nutrients?

(1) P, N, K and Mg

(2) K, Mn, Fe and Co

(3) P, Fe, Mn and K.

(4) Fe, Co, Si and N

Answer: 1

Read : MCQ on Animal Tissue 

5. Which of the following set represents micronutrients?

(1) B, Ni, Mo, Mn, Fe

(2) B, N, Mo, Mn, P

(3) S, Ca, B, Mo, Fe

(4) N, Mo, Mn, K, Mg

Answer: 1


6. Which of the following are the micronutrients?

(1) Vitamins and Minerals

(2) Proteins and Vitamins

(3) Carbohydrates and Fats

(4) Proteins and Minerals

Answer : 1

Read : MCQ on Cell Cycle and Cell Division 

7. Which is not a micronutrient?

(1) Boron

(2) Zinc

(3) Magnesium

(4) Molybdenum

Answer: C


8. Which element is not considered as macronutrient?

(1) Mg

(2) Ca

(3) Mn

(4) P

Answer: 3

Read : MCQ on Plant Tissue Culture 

9. The element which cannot be placed along with micronutrients________

(1) Mn

(2) Mo.

(3) Cu

(4) Ca

Answer: 4


10. Which of the following statements is incorrect regarding micronutrients?

(1) they are below 10 m mole / kg of dry weight in plants

(2) below critical concentration they cause deficiency symptoms

(3) moderate increase from critical concentration may cause toxicity

(4) examples are N, P, Zn, Mn, Mo.

Answer: 4

Read : MCQ on Cell Biology 

11. This is a major macronutrient, component of vitamins and enzymes.

(1) sea salt

(2) sulfur

(3) carbon dioxide

(4) calcium phosphate

Answer: 2


12. Which of the following macronutrients is a structural component of a cell wall activating the enzymes__________

(1) Nitrogen dioxide

(2) boron dioxide

(3) carbon monoxide

(4) calcium

Answer: 4


13. Minerals known to be required in large amounts for plant growth include________

(1) calcium, magnesium, manganese, copper

(2) potassium, phosphorus, selenium, boron

(3) magnesium, sulfur, iron, zinc

(4) phosphorus, potassium, sulfur, calcium

Answer: 4


14. Which of the following is true about micronutrients?

(1) their concentration is below 25 millimole in dry weight

(2) their concentration is below 30 millimole in dry weight

(3) their concentration is below 10 millimole in dry weight

(4) their concentration is below 20 millimole in dry weight

Answer: 3


15. Which of the following macronutrient checks the opening and closing of the stomata and decreases the water loss from leaves_________

(1) Nitrogen

(2) methane

(3) urea

(4) potassium

Answer: 4

You May Like

  1. MCQ on Research Methodology 
  2. Solved MCQ on Algae 
  3. MCQ on Cell Nucleus