MCQ on Neural Control and Coordination

MCQ on Control and Coordination

As we know that preparing for NEET or any Life Science competitive exams is never an easy task. But you can reduce this difficulty by buying some good books and practice papers. Here we are providing MCQ on Neural Control and Coordination that will help you to understand the basic concepts of Neural Control and Coordination and even help you get a good score with sufficient practice questions on each topic.

Here, we tried to simplify the complexities of some of the important topics in the form of Neural Control and Coordination MCQ questions and answers so that preparation becomes easy for you. Nowadays varieties of conceptual questions have been asked in the examinations based on basic concepts of Neural Control and Coordination phenomena are more important for all competitive exams.

MCQ on Neural Control and Coordination


Neural Control and Coordination MCQ Questions and Answers Pdf

1. Which of the following is not at autoimmune disease?

(1) Psoriasis

(2) Rheumatoid arthritis

(3) Alzheimer's disease

(4) Vitiligo

Answer: 3

Read : MCQ on Cell Biology 

2. Which statement is correct about nerve fibers?

(1) All nerve fibers of CNS are enclosed by Schwann cells.

(2) Only myelinated nerve fibers of PNS are enclosed by Schwann cells.

(3) All nerve fibers of PNS are enclosed by Schwann cells.

(4) Only myelinated fibers of CNS are enclosed by schwann cells.

Answer: 3


3. Which statement is false regarding nerve impulse?

(1) After applying a stimulus on polarized membrane, that site become freely permeable to Na+ and leads to rapid eflux of Na+.

(2) The rise in the stimulus induced permeability to Na+ is extremely short lived.

(3) After depolarization K+ diffuses outside the membrane and restores the resting potential.

(4) Ionic gradients across the resting membrane are maintained by the Na+ - K+ ATPase pump.

Answer: 1

Read : MCQ on Plant tissue Culture 

4. Resting membrane potential is achievied by_______

(1) Passive diffusion by ion channels / Leaky channels

(2) Na+ - K+ ATPase pump.

(3) Negatively charged proteins in the axoplasm.

(4) All of the above

Answer: 4


5. Number of spinal nerves in human______

(1) 31 pairs

(2) 32 pairs

(3) 12 pairs

(4) 37 pairs

Answer: 1

Read : MCQ on Environment 

6. Which nerve originates from medulla______

(1) Optic

(2) Occulomotor

(3) Vagus

(4) Trigeminal

Answer: 3


7. In human, autonomic nervous system is composed of_______

(1) Sympathetic and parasympathetic nerves

(2) Cranial and spinal nerves

(3) Brain and spinal nerves

(4) Medullated and non-medullated nerves

Answer: 1

Read : MCQ on Gymnosperms 

8. Which of the following is not correctly matched_________

(1) Cerebrum - Olfaction

(2) Hypothalamus - Pituitary

(3) Cerebellum - Balance

(4) Mid brain - Temperature regulation

Answer: 4


9. The thermoregulatory center in the body of man is found in_________

(1) Diencephalon

(2) Hypothalamus

(3) Pituitary

(4) Skin

Answer: 2

Read : MCQ on Algae 

10. How many pairs of cranial nerves are purely sensory______

(1) Two

(2) Three

(3) Four

(4) Five

Answer: 2


11. Optic nerve is the______

(1) Fifth cranial nerves

(2) Second cranial nerve

(3) Seventh cranial nerve

(4) Ninth cranial nerve

Answer: 2

Read : MCQ on Cell Nucleus 

12. All spinal nerves are________

(1) Motor

(2) Sensory

(3) Mixed

(4) None of the above

Answer: 3


13. Myelin sheath is produced by________

(1) Astrocytes and Schwann cells

(2) Oligodendrocytes and Osteoclasts

(3) Osteoclasts and Astrocytes

(4) Schwann cells and oligodendrocytes

Answer: 4

Read : MCQ on Cell Organelles 

14. Which of the following nerve helps in maintaining the equilibrium of body________

(1) Trochlear

(2) Abducens

(3) Auditory

(4) Facial

Answer: 3


15. Autonomic nervous system controls________

(1) Conditioned reflexes

(2) Functioning of spinal cord

(3) Functioning of visceral organs

(4) Reflex actions

Answer: 3


16. Stimulation of sympathetic nervous system causes________

(1) Contriction of blood vessels and high blood pressure

(2) Dilation of bronchi & pupil

(3) Erection of hair

(4) All of the above

Answer: 4


17. Which statement is correct regarding nerve impulse conduction?

(1) The membrane potential changes from positive to negative and then back again.

(2) Sodium ions flow out through ion channels and potassium ions flow in.

(3) Potassium channels close as the membrane potential becomes positive.

(4) The membrane potential becomes less negative due to opening of Na+ VGC.

Answer: 4


18. A nerve impulse is transmitted from one neuron to another neuron through junction called as________

(1) Neuro muscular junction

(2) Synapse

(3) 1 & 2 both

(4) Node of Ranvier

Answer: 2


19. Reflex action is controlled by______

(1) Muscles

(2) Limbs

(3) Central nervous system

(4) Autonomic nervous system

Answer: 3


20. Which of the following pair is mismatched________

(1) Cerebrum - voluntary activities

(2) Cerebellum - body balance

(3) M. O. - Pneumotaxic center

(4) Spinal cord - reflex action

Answer: 3


21. Which of the following is responsible for control of reflex actions?

(1) Motor nerves

(2) Sensory nerves

(3) Central nervous system

(4) Sympathetic nervous system

Answer: 3


22. Find out the correct sequence of a simple reflex are_______

(1) Brain-spinal cord - nerves - effector

(2) Effector - CNS - sensory nerves - receptor

(3) Muscles - spinal cord - brain - receptor

(4) Receptor - sensory nerves - CNS - effector

Answer: 4


23. Which of the following two systems are opposite in action to each other?

(1) Nervous - Sensory

(2) Nervous - Endocrine

(3) Sensory - Endocrine

(4) Parasympathetic - Sympathetic

Answer: 4


24. Which one of the following statements is correct?

(1) Neither hormones control neural activity nor The neuron controls endocrine activity

(2) Endocrine glands regulate neural activity, but not vice versa

(3) Neurons regulate endocrine activity, but not vice versa

(4) Endocrine glands regulate neural activity, and The nervous system regulates the endocrine glands

Answer: 4


25. Which one of the following does not act as a neurotransmitter?

(1) Norepinephrine 

(2) Cortisone

(3) Acetylcholine

(4) Epinephrine

Answer: 2


26. Which stereotype reflex is fast?

(1) Conditioned reflex

(2) Withdrawl reflex

(3) Monosynaptic reflex

(4) Polysynaptic reflex

Answer: 3


27. Which neuroglial cell helps in formation of blood brain barrier?

(1) Capillary endothelial cells

(2) Astrocyte

(3) Both (1) and (2)

(4) Oligodendrocyte

Answer: 2


28. Mid brain has center for reflex action of_______

(1) Visual and tactile

(2) Visual, tactile, and auditory

(3) Auditory and tactile

(4) Visual and auditory

Answer: 2


29. Parkinson's disease is a neurodegenerative disease, caused by deterioration of neurons. It is due to deficiency of which neurotransmitter?

(1) Acetyl choline

(2) Dopamine

(3) GABA

(4) Nor-epinephrine

Answer: 2


30. Which statement is true?

(1) In PNS, only non-myelinated neuron are found.

(2) In CNS, myelinated and non-myelinated neurons are found.

(3) In PNS, myelinated and non-myelinated neurons are found.

(4) Both (2) and (3)

Answer: 4


31. Receptor sites for neurotransmitters are present on_________

(1) Pre-synaptic membrane

(2) Tips of axons

(3) Post-synaptic membrane

(4) Membrane of synaptic vesicles

Answer: 3


32. Which structure is not found in white matter?

(1) Telodendria

(2) Cell body

(3) Dendrons and non-myelinated axons

(4) All of the above

Answer: 4


33. Nissl's granules are made up of?

(1) Endoplasmic reticulum and mitochondria

(2) Ribosome and Mitochondria

(3) Ribosome and Endoplasmic Reticulum

(4) Golgi body and ribosome

Answer: 3


34. Which of the following is true for Neurilemma?

(1) Discontinuous at nodes of Ranvier

(2) Continuous at nodes of Ranvier and made by schwann cells

(3) Discontinuous at nodes of Ranvier and made by schwann cells

(4) Continuous at nodes of Ranvier and made by oligodendrocytes

Answer: 2


35. Fibers which transmit impulses towards the cell body called as_________

(1) Axon terminal

(2) Axon

(3) Dendrites

(4) Axon hillock

Answer: 3


36. Which of the following regions of the brain is incorrectly paired with its function?

(1) Cerebellum-language comprehension

(2) Corpus callosum-communication between the left and right cerebral cortices

(3) Cerebrum- calculation and contemplation

(4) Medulla oblongata - homeostatic contro

Answer: 1


37. The axonal membrane is ____ to negatively charged proteins present in the axoplasm_________

(1) Selectively permeable

(2) Permeable

(3) Semipermeable

(4) Impermeable

Answer: 3


38. How do parasympathetic neural signals affect the working of the heart?

(1) Reduce both heart rate and cardiac output.

(2) Heart rate is increased without affecting the cardiac output.

(3) Both heart rate and cardiac output increase.

(4) Heart rate decreases but cardiac output increases

Answer: 1


39. Which statement is wrong about the function of brain?

(1) Hypothalamus mainly controls A.N.S.

(2) Voluntary muscle activity is started by cerebellum

(3) Medulla oblongata regulates involuntary activity of our body

(4) Thalamus acts as major co-dinating center for sensory and motor signaling.

Answer: 2


40. A person entering an empty room suddenly finds a snake right in front on opening the door. Which One of the following is likely to happen in his neurohormonal control system?

(1) Hypothalamus activates the parasympathetic division of brain

(2) Sympathetic nervous system is activated

releasing epinephrin and norepinephrin from adrenal cortex

(3) Sympathetic nervous system is activated

releasing epinephrin and norepinephrin from adrenal medulla

(4) Neurotransmitters diffuse rapidly across the cleft and transmit a nerve impulse

Answer: 3


41. Which statement is incorrect regarding spinal reflex?

(1) These are polysynaptic or monosynaptic reflex.

(2) Urgency is required.

(3) Response is only given by spinal cord.

(4) There is no involvement of brain in sensory perception.

Answer: 4


Biology Related Articles  : 


MCQ on Enzymes
MCQ on Chloroplast
MCQ on Life ProcessesMCQ for Biotechnology
MCQ on MycoplasmaMCQ on DNA Replication
Ecosystem MCQ Questions and AnswersMCQ on Biotechnology and Its Applications
Biofertilizer MCQ Questions and AnswersMCQ on Microbes in Human Welfare
Pollution MCQ Questions and AnswersMCQ on Phylum Platyhelminthes
MCQ on Phylum CoelenterataMCQ on Phylum Annelida
MCQ on Phylum PoriferaMCQ on Phylum Chordata