MCQ on Nutrition with Answers Pdf

Nutrition MCQ Questions and Answers Pdf Download

Get here the Multiple Choice Questions (MCQs) on Nutrition. All the MCQs are prepared by the subject experts and are based on the important concepts of Nutrition. These questions are extremely helpful to prepare for the upcoming MCQ based competitive Exams and Board exams also.

Important Points to Remember about Nutrition

  1. The process of taking in food and using it for growth, metabolism, and repair is called Nutrition. Nutrition is nourishment or energy that is obtained from food consumed or the process of consuming the proper amount of nourishment and energy. An example of nutrition is the nutrients found in fruits and vegetables. An example of nutrition is eating a healthy diet.
  2. Nutrients are chemical compounds in food that are used by the body to function properly and maintain health.
  3. These are carbohydrates, proteins, fats, vitamins, minerals, fiber and water. It is important that everyone consumes these seven nutrients on a daily basis to help them build their bodies and maintain their health.
  4. Nutrients can be divided into two categories: macronutrients, and micronutrients. Macronutrients are those nutrients that the body needs in large amounts. These provide the body with energy (calories). Micronutrients are those nutrients that the body needs in smaller amounts.
  5. Nutrition is a critical part of health and development. Better nutrition is related to improved infant, child and maternal health, stronger immune systems, safer pregnancy and childbirth, lower risk of non-communicable diseases (such as diabetes and cardiovascular disease), and longevity. Healthy children learn better.
  6. The different modes of nutrition include: Autotrophic nutrition, Heterotrophic nutrition


MCQ on Nutrition in Animals

1. Which of the following statements is incorrect regarding micronutrients?

(1) they are below 10 m mole / kg of dry weight in plants

(2) below critical concentration they cause deficiency symptoms

(3) moderate increase from critical concentration may cause toxicity

(4) examples are N, P, Zn, Mn, Mo.

Answer: 4


2. Which of the following is true about micronutrients?

(1) their concentration is below 25 millimole in dry weight

(2) their concentration is below 30 millimole in dry weight

(3) their concentration is below 10 millimole in dry weight

(4) their concentration is below 20 millimole in dry weight

Answer: 3


3. About 98 percent of the mass of every living organism is composed of just six elements including carbon, hydrogen, nitrogen, oxygen and_____

(1) Calcium and phosphorus

(2) Phosphorus and sulfur

(3) Sulfur and magnesium

(4) Magnesium and sodium

Answer: 1


4. Which is not digested by human?

(1) Protein

(2) Fats

(3) Glucose

(4) Cellulose

Answer: 4


5. A person deficient in the visual pigment rhodopsin should be advised to take more of_________

(1) radish and potato

(2) Carrot and ripe papaya

(3) Guava and ripe banana

(4) apple and grapes

Answer: 2


6. Which of the following is not a function of vitamins?

(1) digestion

(2) metabolism

(3) growth

(4) none of the above

Answer: 1


7. In which of the following, proteins are absent?

(1) pancreatic juice

(2) saliva

(3) bile

(4) intestinal juice

Answer: 3


8. Which one of the following is a nutritionally essential amino acid for human?

(1) glycine

(2) phenylalanine

(3) serine

(4) aspartic acid

Answer: 2


9. Vitamin K is required for____________

(a) synthesis of prothrombin

(b) conversion of prothrombin to thrombin

(c) formation of thromboplastin

(d) Formation of prothrombinase

Answer: 1


10. Formation of glucose from protein is_________

(1) gluconeogenesis

(2) glyconeolysis

(3) glycogenesis

(4) glycolysis

Answer: 1


Nutrition in Plants MCQ Questions and Answers  : 

1. A plant requires magnesium for_____

(1) Cell wall development

(2) Holding cells together

(3) Protein synthesis

(4) Chlorophyll synthesis

Answer: 4


2. Which of the following is a flowering plant with nodules containing filamentous nitrogen-fixing microorganism?

(1) Cicer arietinum

(2) Casuarina equisetifolia

(3) Crotalaria juncea

(4) Cycas revoluta

Answer: 2


3. Which one of the following elements is not an essential micronutrient for plant growth?

(1) Ca

(2) Mn

(3 Zn

(4) Cu

Answer: 1


4. Which of the following are free living and symbiotic nitrogen (N2) fixers?

(1) Beijernickia and Azotobacter

(2) Azotobacter and Rhizobium

(3) Glomus and Azolla

(4) Glomus and Azotobacter

Answer: 2


5. Free living N2 fixers are_____________

(1) Rhizobium, Beijernickia, Azotobacter

(2) Rhizobium, Frankia, Anabaena

(3) Azotobacter, Nostoc, Glomus

(4) Azotobacter, Nostoc, Beijernickia

Answer: 4


6. Denitrification process is carried by______

(1) Nitrosomonas

(2) Nitrobacter

(3) Pseudomonas, Thiobacillus

(4) Bacillus

Answer: 3


7. Which of the following set contains macro nutrients?

(1) P, N, K and Mg

(2) K, Mn, Fe and Co

(3) P, Fe, Mn and K.

(4) Fe, Co, Si and N

Answer: 1


8. Which of the following set represents micronutrients ?

(1) B, Ni, Mo, Mn, Fe

(2) B, N, Mo, Mn, P

(3) S, Ca, B, Mo, Fe

(4) N, Mo, Mn, K, Mg

Answer: 1


9. Which of the following pair is an example of nitrifying bacteria?

(1) Pseudomonas and BGA

(2) Nitrobacter and E.coli

(3) Nitrosomonas and Nitrococcus

(4) Pseudomonas and Klebsiella

Answer: 3


10. Minerals known to be required in large amounts for plant growth include________

(1) calcium, magnesium, manganese, copper

(2) potassium, phosphorus, selenium, boron

(3) magnesium, sulfur, iron, zinc

(4) phosphorus, potassium, sulfur, calcium

Answer: 4


11. During biological nitrogen fixation, inactivation of nitrogenase by oxygen poisoning is prevented by________

(1) Cytochrome

(2) Leghaemoglobin

(3) Xanthophyll

(4) Carotene

Answer: 2


12. The oxygen evolved during photosynthesis comes from water molecules. Which one of the following pairs of elements is involved in this reaction?

(1) Magnesium and Chlorine

(2) Manganese and Chlorine

(3) Manganese and Potassium

(4) Magnesium and Molybdenum

Answer: 2


13. Leguminous plants are able to fix atmospheric nitrogen through the process of symbiotic nitrogen fixation. Which one of the following statements is not correct during this process of nitrogen fixation?

(1) Nodules act as sites for nitrogen fixation

(2) The enzyme nitrogenase catalyses the

Converison of atmospheric N2 to NH3

(3) Nitrogenase is insensitive to oxygen

(4) Leghaemoglobin scavenges oxygen and is pinkish in color

Answer: 3


14. A prokaryotic autotrophic nitrogen fixing symbiont is found in__________

(1) Alnus

(2) Cycas

(3) Cicer

(4) Pisum

Answer: 2


15. Which one of the following elements in plants is notremobilised?

(1) Phosphorus

(2) Calcium

(3) Potassium

(4) Sulfur

Answer: 2


16. An organism used as a biofertilizer for raising soyabean crop is______

(1) Azotobacter

(2) Azospirillum

(3) Rhizobium

(4) Nostoc

Answer: 3


17. Nitrifying bacteria________

(1) Oxidize ammonia to nitrates

(2) Convert free nitrogen to nitrogen compounds

(3) Convert proteins into ammonia

(4) Reduce nitrates to free nitrogen

Answer: 1


18. The function of leghaemoglobin in the root nodules of legumes is__________

(1) Inhibition of nitrogenase activity

(2) Oxygen removal

(3) Nodule differentiation

(4) Expression of nif gene

Answer: 2


19. Which one of the following is not an essential mineral element for plants while the remaining three are?

(1) Phosphorus

(2) Iron

(3) Manganese

(4) Cadmium

Answer: 4


20. Which one of the following is wrong statement?

(1) Phosphorus is a constituent of cell membranes, certain nucleic acids and all proteins

(2) Nitrosomonas and Nitrobacter are chemoautotrophs

(3) Anabaena and Nostoc are capable of fixing nitrogen in free-living state also

(4) Root nodule forming nitrogen fixers live as aerobes under free-living conditions

Answer: 1


21. In root nodules of legumes, leghaemoglobin is important because it_______

(1) acts as a catalyst in transamination

(2) transports oxygen to the root nodule

(3) provide energy to the nitrogen fixing bacteria

(4) acts as an oxygen scavenger

Answer: 4


22. Which of the following processes are responsible for the release of nitrate (NO3–) in soil during nitrogen cycle?

(1) Biological nitrogen fixation and denitrification

(2) Nitrification and industrial nitrogen fixation

(3) Electrical nitrogen fixation and nitrification

(4) Ammonification and Denitrification

Answer: 3


23. Mineral absorption is______

(1) Mostly passive with water absorption

(2) Mostly passive without water absorption

(3) Mostly active

(4) Always active

Answer: 3


24. Molybdenum is essential________

(1) For RuBisCO of cyanobacteria

(2) For nitrogenase enzyme

(3) For RuBisCO of eukaryotic organism

(4) For transaminase activity

Answer: 2


25. Premature fall of leaves and buds is a mineral deficiency symptom occuring in the region where soil is deficient in________

(1) phosphorus

(2) potassium

(3) boron

(4) Nitrogen

Answer: 1


26. Which of the following criteria does not exhibit essentiality of any mineral to plants?

(1) Never substituted by any other mineral

(2) Must be directly involved in the metabolism of the plant

(3) Plants do not complete their life cycle properly

in the absence of this mineral

(4) Mineral must be present for activity of all enzymes

Answer: 4


27. In biological nitrogen fixation, the ammonia synthesis by nitrogenase enzyme requires a very high input of energy and that is______

(1) 16 ATP for each NH3 produced

(2) 32 ATP for each NH3 produced

(3) 8 ATP for each NH3 produced

(4) 4 ATP for each NH3 produced

Answer: 3


28. Which process results in decrease of nitrogen content in soil?

(1) Ammonification

(2) Biological nitrogen fixation

(3) Denitrification

(4) Nitrification

Answer: 3


29. Any mineral ion concentration in tissues that reduces the dry weight of tissues by about 10 percent is considered as______

(1) Critical concentration

(2) Toxic concentration

(3) Beneficial concentration

(4) Transition concentration

Answer: 2


30. In the following which is not a function of calcium?

(1) Synthesis of cell wall

(2) Formation of mitotic spindle

(3) Formation of chlorophyll

(4) Normal functioning of cell membrane

Answer: 3


31. Symptoms of manganese toxicity may actually be the deficiency symptoms of_________

(1) Iron

(2) Magnesium

(3) Calcium

(4) All the above

Answer: 4


32. Which of the following is / are free living in soil, but as symbionts, can fix atmospheric nitrogen?

(1) Rhizobium

(2) Frankia

(3) Both (1) and (2)

(4) Azotobacter

Answer: 3