MCQ on Plant Tissue Culture with Answers Pdf - YB Study

MCQ on Plant Tissue Culture with Answers Pdf

Plant Tissue Culture MCQ Questions and Answers Pdf

As we know that preparing for NEET or any Life Science competitive exams is never an easy task. But you can reduce this difficulty by buying some good books and practice papers. Here we are providing an MCQ on Plant Tissue Culture that will help you to understand the basic concepts of Tissue Culture Technology and even help you get a good score with sufficient practice questions on each topic.

Here, we tried to simplify the complexities of some of the TCT topics in the form of Plant tissue Culture MCQ questions and answers so that preparation becomes easy for you. Nowadays varieties of conceptual questions have been asked in the examinations based on basic concepts of Plant tissue Culture phenomena that are more important for all competitive exams.


Important Points to Remember About Plant tissue Culture  : 

  1. It is a technique of growing plant cells, tissues, organs, seeds, or other plant parts in a sterile environment on a nutrient medium.
  2. Plant tissue culture was first of all conducted by a German scientist, Gottlieb Haberlandt (1902).
  3. The capacity of producing a complete plant from any cell is called “Totipotency”. The term totipotency was first of all used by Morgan (1909).
  4. An ideal culture medium should contain all the mineral nutrients required for plant growth. The culture media was developed by White (1953); Gamborg et al. al. (1968) and M.S. medium (1962). Of these. M.S. medium (Murashige and Skoog medium) is commonly used as Culture Media for general experiments on plant tissue culture.
  5. Plant tissue culture is the modern technique through which regeneration of commercially important plants can be carried out on a commercial level in a small space in a relatively short period and conveniently. It is a main tool of biotechnology and is extensively used in developing genetically modified plants or transgenic plants.
  6. Steps of Plant tissues Culture: Selection of explant and pretreatment: Selection of explant depends on objective and experimental requirements. For callus culture, and healthy, part of the plant can be used as an explant.
  7. Surface Sterilization of explant: The selected explants are surface sterilized by appropriate disinfectant chemicals under laminar airflow. This results in to complete sterilization of the explant. Depending upon the nature of the explant various types of disinfectants such as Mercuric chloride (HgCl2), Ethanol, Silver nitrate (AgNO3), Bromine or Chlorine water can be used.
  8. Initiation of Culture: The surface-sterilized explant is transferred to a suitable nutrient medium under aseptic conditions and transferred to the culture room. In a culture chamber, callus formation is initiated in due course of time. The explant and callus may be transferred to a fresh medium for multiplication.

Also Read

  1. Solved MCQ on Genetics with Answers 
  2. MCQ on Ozone layer Depletion 
  3. MCQ on an Environment 
  4. Solved MCQ on Cell Biology 
  5. MCQ on Research Methodology 

MCQ on Plant Tissue Culture

MCQ on Plant tissue Culture with Answers

1. Who is known as the Father of tissue culture?

(a) Bonner

(b) Laibach

(c) Haberlandt

(d) Gautheret

Answer: C


2. What is an explant?

(a) A part of a plant grown under soil

(b) Any part of a plant taken out and grown in a test tube

(c) A specific part of a plant grown in a test tube

(d) Leaves grew under a test tube

Answer: B

Read: Solved MCQ on Algae 

3. What is Callus?

(a) Tissues that grow to form an embryoid

(b) An unorganized actively dividing mass of cells maintained in a culture

(c) An insoluble carbohydrate

(d) A tissue that grows from an embryo

Answer: B


4. The technique of obtaining large number of plantlets by tissue culture method is called____________

(a) Organ culture

(b) Micropropagation

(c) Micropropagation

(d) Plantlet culture

Answer: B

Read: MCQ Questions on Global Warming 

5. What is plant tissue culture?

(a) The technique of in vitro maintaining and growing cells

(b) The technique of in vivo growing cells

(c) The technique of growing plants in gardens

(d) The technique of cutting plants

Answer: A


6. The growth of plant tissues in artificial media is called___________

a) Gene expression

b) Transgenesis

c) Plant tissue culture

d) Cell hybridization

Answer: C

Read: MCQ for Nursing Entrance Exams 

7. What is Dimethyl sulfoxide used for?

(a) A gelling agent

(b) Cryoprotectant

(c) Chelating agent

(d) An Alkylating agent

Answer: B


8. The formation of embryoids from the pollen grains in the tissue culture medium is due to ________.

(a) Organogenesis

(b) Test tube culture

(c) Double fertilization

(d) Cellular totipotency

Answer: D

Read: MCQ on Polymerase Chain Reaction 

9. The production of secondary metabolites requires the use of ________.

(a) Meristem

(b) Protoplast

(c) Axillary buds

(d) Cell suspension

Answer: D


10. What is a protoplast?

(a) Cell wall + Plasma membrane

(b) Plant cell - cell wall

(c) Cytoplasm + cell wall

(d) Plasma membrane - cytoplasm

Answer: B


11. Which type of plant is produced by plant tissue culture?

(a) Interspecific.

(b) Dormant species.

(c) Genetically modified species.

(d) Hybrid species.

Answer: C


12. Optimum pH for plant tissue culture medium is___________

(a) 7.5

(b) 8

(c) 5.7

(d) 8.5

Answer: C


13. Callus is obtained during which time in tissue culture?

(a) 2 to 3 days

(b) 2 to 3 months

(c) 2 to 3 weeks

(d) 2 to 3 hours

Answer: C


14. In plant tissue culture due to which process volume of the medium is decrecse________

(a) To manage the 24°c temperature for the explant.

(b) Due to air exchange.

(c) Due to evaporation.

(d) Rotates over in rotary shaker.

Answer: C


15. At temperature is carried for the explant in tissue culture?

(a) 02.4°c

(b) 0.24°c

(c) 024.0°c

(d) 0240°c

Answer: C


16. Through plant tissue culture growing the cell, tissue, and organ in the culture medium are called__________

(a) Toti potency

(b) Stored food

(c) Inter-specific hybridization

(d) Dormancy

Answer: A


17. The plant tissue or organ that produces callus by division is called .......

(an Explant

(b) Selling

(c) Embryo

(d) Clone

Answer: A


18. Totipotency refers to___________.

(a) Development of fruits from flowers in a culture

(b) Development of an organ from a cell in a culture medium

(c) Flowering in a culture medium

(d) All of the above

Answer: B


19. Which of the following plant cells shows totipotency?

(a) Cork cells

(b) Meristem

(c) Sieve tube

(d) Xylem vessels

Answer: B


20. Which of the following is the main application of embryo culture?

(a) Clonal propagation

(b) Production of embryoids

(c) Induction of somaclonal variations

(d) Overcoming hybridization barriers

Answer: D


21. Which of the following is not properly matched?

(a) Explant - excised plant part used for callus formation

(b) Cytokinins - root initiation in callus

(c) Somatic embryo - embryo produced from a vegetative cell

(d) Callus - an undifferentiated mass of cells

Answer: B


22. Which of the following is NOT a plant growth hormone?

(a) Auxin

(b) Cytokinins

(c) Abscisic acid

(d) Polyphenols

Answer: D


23. In which of the following conditions do the somaclonal variations appear?

(a) Plants raised in tissue culture

(b) Plants exposed to gamma rays

(c) Plants growing in polluted soil or water

(d) Plants are transferred by a recombinant DNA technology.

Answer: A


24. Haploid plants can be obtained from________.

(a) Anther culture

(b) Bud culture

(c) Leaf culture

(d) Root culture

Answer: A


25. In-plant tissue culture, the callus tissues are generated into a complete plantlet by altering the concentration________.

(a) Sugars

(b) Hormones

(c) Amino Acids

(d) Vitamins and minerals

Answer: B


26. Which of the following mediums is composed of chemically defined compounds?

(a) Natural media

(b) Artificial media

(c) Synthetic media

(d) None of the above

Answer: C


27. Which of the following chemicals are most widely used for protoplast fusion?

(a) Mannitol

(b) Polyethylene glycol

(c) Sorbitol

(d) Mannol

Answer: B


28. What are some clones?

(a) Plants chemically identical to the original plant

(b) Plants morphologically identical to the original plant

(c) Plants anatomically identical to the original plant

(d) Plants genetically identical to the original plant

Answer: D


29. Which of the following plant hormone control fruit ripening?

(a) Ethylene

(b) Auxin

(c) Gibberellins

(d) Abscisic acid

Answer: A


30. Somaclonal variation appears in_________

(a) Organisms produced through somatic hybridization

(b) Plants growing in highly polluted conditions

(c) Apomictic plants

(d) Tissue culture raised plants

Answer: D


31. Solidifying agent used in plant tissue culture is__________

(a) Nicotinic acid

(b) Cobaltous chloride

(c) EDTA

(d) Agar

Answer: A


32. Which of the following is not an application of tissue culture?

(a) Rapid Clonal Propagation

(b) Somaclonal Variations

(c) Embryo rescue

(d) Transgenic plants

Answer: C


33. The time duration for the sterilization process by using an autoclave is ______ minutes and the temperature is_______

a) 10 to 30 minutes and 125°C

b) 15 to 30 minutes and 121°C

c) 15 to 20 minutes and 125°C

d) 10 to 20 minutes and 121°C

Answer: B


34. Virus-free plants are developed from____________

a) Organ culture

b) Meristem culture

c) Protoplast culture

d) Cell suspension culture

Answer: B


35. Which of the following is not related to embryo culture?

(a) Growth of embryos on culture medium

(b) Developing seedlings

(c) Multiplication of rare plants

(d) Making virus-free plants

Answer: D


36. Cryopreservation means it is a process to preserve plant cells, tissues or organs_________

(a) at very low temperature by using ether

(b) at very high temperature by using liquid nitrogen

(c) at a very low temperature of -196 by using liquid nitrogen

(d) at very low temperature by using liquid nitrogen

Answer: C


37. Which one of the following statements about tissue culture is wrong?

(a) The method of profusing thousands of plants through tissue culture is called micro-propagation.

(b) The capacity to generate a whole plant from any cell/explant is called totipotency.

(c) By tissue culture, it is not possible to achieve propagation of a large number of plants in a very short duration.

(d) Many important food plants like tomatoes, bananas, apples, etc., have been produced on a commercial scale using micro-propagation.

Answer: C


38. Which of the following statement is correct_________

(a) Agar is not extracted from marine algae such as seaweeds.

(b) Callus undergoes differentiation and produces somatic embryoids.

(c) Surface sterilization of explants is done by using mercuric bromide

(d) The PH of the culture medium is 5.0 to 6.0

Answer: D


39. During the differentiation of callus, when the value of cytokinin/auxin in the medium is high, the organ that induces differentiation is________

(a) root

(b) bud

(c) leaf

(d) embryoid body

Answer: B


40. What may happen when a plant is propagated by plant tissue culture techniques is_________

(a) genetic mutation

(b) genetic recombination

(c) Homologous chromosome segregation

(d) Trait segregation

Answer: A


41. Which of the following is not a characteristic of plant tissue culture__________

(a) rapid reproduction

(b) Cultivation of virus-resistant plants

(c) Generally do not change the genotype of the original plant

(d) Two processes of dedifferentiation and redifferentiation are required

Answer: B


42. Scientists isolated the cells of carrot phloem and cultured the isolated cells on the medium to obtain many complete plants. The characteristics of these plants are:

(a) are very similar to each other

(b) The mutation frequency is very high

(c) haploid

(d) homozygous

Answer: A


43. Which of the following is not an application of plant tissue culture techniques_______

(a) Cultivation of virus-free potato plants

(b) Cultivation of octoploid triticale

(c) Cultivation of cabbage-cabbage hybrid plants

(d) Production of "artificial seeds"

Answer: B


44. Which of the following options does not use plant tissue culture techniques___________

(a) Haploid plants were obtained by in vitro culture of anthers

(b) Polyploid plants are obtained by treating germinated seeds or seedlings with colchicine

(c) Extraction of antitumor drug paclitaxel from cultured Taxus Chinensis cells

(d) Breeding "Tomato-Potato" Hybrid Plants Using Cell Engineering

Answer: D


45. Which of the following statements about sterilization in plant tissue culture is false________

(a) Explants can be sterilized with alcohol

(b) Instruments such as tweezers need to be sterilized with alcohol

(c) Before the operation, hands need to be disinfected with alcohol

(d) The medium needs to be autoclaved

Answer: B  


Biology Related Articles  : 

MCQ on Phylum CoelenterataMCQ on Phylum Annelida
MCQ on Phylum PoriferaMCQ on Phylum Chordata
MCQ on Transportation in Plants and AnimalsMCQ on Arthropods
MCQ on Diffusion with AnswersMultiple Choice Questions on Reproduction in Organisms
MCQ on Reproductive HealthMCQ on Sexual Reproduction in Flowering Plants
MCQ on Principle of InheritanceMCQ on Molecular Basis of Inheritance
MCQ on EvolutionMCQ on Human Health and Diseases
MCQ on TissuesMCQ on Meristematic Tissues

Related Posts