MCQ on Research Methodology Pdf

Research Methodology MCQ Questions and Answers Pdf Download  : 

We all are very known that for Research Methodology MCQ is one of the most important subject for MBA and PhD Entrance Exam which not only decides the careers of many a young students but also improve their ability of analytical and there nature of thinking. Most of the students believe that Research Methodology is a scoring subject. On behalf of ybstudy.com we are going to present simple, systematic and illustrative manner and easier to students to understand and appreciate this Solved MCQ on Research Methodology Pdf free Download in all the way.

Studying for Research Methodology is not an easy task and its syllabus is quite vast, making it hard to prepare for MBA and Engineering Entrance exam. Not only for these but several other entrance exams as well like PhD entrance Exam. There are many websites and online tools that can help a lot in the study routine. If you are preparing for entrance it is essential to be an expert in the Research Methodology concept. We brought a complete guide for you to prepare for MCQ on Research Methodology at free of costs. Not everyone is able to pay and take a course, that's why we've collected all chapter wise and other important mcq for Research Methodology that provide the most diverse materials to study for the exams that will put you in MBA and Engineering College.


Important Points to Remember about Research Methodology  : 

  1. Research methodology refers to the techniques used to find and analyze information for a study, ensuring that the results are valid, reliable and that they address the research objective.
  2. Research methods are the methods used by researchers to collect data to conduct research on a particular research topic. While a Research methodology is systematic approach to solve the research problem and to reach a new conclusion.
  3. Research Methods can be Experimental, Correlation, Naturalistic Observation, Survey, Case Study.
  4. Under the main three basic groups of research methods (quantitative, qualitative and mixed), there are different tools that can be used to collect data. Data may be grouped into four main types based on methods for collection: observational, experimental, simulation, and derived.
  5. Qualitative Research Methodology and Quantitative Research Methodology are mainly two types of Research Methodology which cover all the aspects of methodologies of any Research.
  6. Furthet Research Methodology includes Descriptive Research, Analytical Research, Applied Research, Fundamental Research, Exploratory Research, Conclusive Research etc.
  7. Qualitative research focuses on gaining insight and understanding about an individual's perception of events and circumstances. Six common types of qualitative research are phenomenological, ethnographic, grounded theory, historical, case study, and action research.
  8. Quantitative research methods emphasize objective measurements and the statistical, mathematical, or numerical analysis of data collected through polls, questionnaires, and surveys, or by manipulating pre-existing statistical data using computational techniques.
  9. The study of research methodology provides us the necessary training in choosing methods, materials, scientific tools and training in techniques relevant for the problem chosen.


Solved MCQ on Research Methodology Pdf

1. The main concept behind doing research is to____________

(a) study and explore knowledge.

(b) start with a prede ned and clear-cut objectives.

(c) get new ideas.

(d) de fi ne clear objectives

Answer: C


2. Action research means__________

(a) A longitudinal research

(b) An applied research

(c) A research initiated to solve an immediate problem

(d) A research with socioeconomic objective

Answer: C


3. Research is________

(a) Searching again and again

(b) Finding solution to any problem

(c) Working in a scientific way to search for truth of any problem

(d) None of the above

Answer: C


4. The essential qualities of a researcher are__________

(a) Spirit of free inquiry

(b) Reliance on observation and evidence

(c) Systematization or theorizing of knowledge

(d) All the above

Answer: D


5. Which of the following is the first step in starting the research process?

(a) Searching sources of information to locate problem.

(b) Survey of related literature

(c) Identification of problem

(d) Searching for solutions to the problem

Answer: C


6. What is the main role of research in education?

(a) To upsurge one's social status.

(b) To increase one's job prospects.

(c) To augment one's personal growth.

(d) To help an applicant in becoming a renowned educationalist.

Answer: D


7. Who authored the book “Methods in Social Research”

(a) Wilkinson

(b) CR Kothari

(c) Kerlinger

(d) Goode and Halt

Answer: D


8. The main aim of the scientific method in the research field is to_________

(a) Improve data interpretation

(b) Confirm triangulation

(c) Introduce new variables

(d) Eliminate spurious relations

Answer: D


9. What is a research design?

(a) A way of conducting research that is not grounded in theory.

(b) The choice between using qualitative or quantitative methods.

(c) The style in which you present your research findings, e.g. a graph.

(d) A framework for every stage of the collection and analysis of data.

Answer: D


10. What is the Purpose of Research_________

(a) To identify Problems

(b) To find Possible Solutions

(c) Both

(d) None of these

Answer: C


11. What is a research design?

(a) A way of conducting research that is not grounded in theory.

(b) The choice between using qualitative or quantitative methods.

(c) The style in which you present your research findings, e.g. a graph.

(d) A framework for every stage of the collection and analysis of data.

Answer: A


12. Which of the following is not a type of research question?

(a) A hypothesis

(b) Predicting an outcome

(c) Evaluating a phenomenon

(d) Developing good practice

Answer: A


13. Which of the following is not the method of Research?

(a) Survey

(b) Historical

(c) Observation

(d) Philosophical

Answer: C


14. A Quantitative statement about a population for testing purpose is called?

a) Statistic

b) Hypothesis

c) Level of Significance

d) Test-Statistic

Answer: B


15. Which of the following should you think about when preparing your research?

(a) your sample frame and sampling strategy

(b) the ethical issues that might arise

(c) negotiating access to the setting

(d) all of the above

Answer: D


16. What is the purpose of the conclusion in a research report?

(a) It explains how concepts were operationally defined and measured

(b) it contains a useful review of the relevant literature

(c) it outlines the methodological procedures that were employed

(d) It summarizes the key findings in relation to the research questions

Answer: D


17. What is a research design?

(a) A way of conducting research that is not grounded in theory

(b) the choice between using qualitative or quantitative methods

(c) the style in which you present your research findings, e.g. a graph

(d) A framework for every stage of the collection and analysis of data

Answer: D


18. How can you tell if your research questions are really good?

(a) if they guide your literature search

(b) If they are linked together to help you construct a coherent argument

(c) If they force you to narrow the scope of your research

(d) all of the above

Answer: D


19. Which of the following is not a type of qualitative interview?

(a) Unstructured interview

(b) oral history interview

(c) structured interview

(d) focus group interview

Answer: C


20. The key advantage of structured observation over survey research is that:

(a) it does not rely on the researcher's ability to take notes

(b) the researcher is immersed as a participant in the field they are studying

(c) it does not impose any expectations of behavior on the respondents

(d) it allows you to observe people behav s behavior directly

Answer: D


21. Which of the following is a problem associated with survey research?

(a) the problem of objectivity

(b) the problem of "going native"

(c) the problem of omission

(d) the problem of robustness

Answer: C


22. The introductory section of a research report should aim to:

(a) identify the specific focus of the study

(b) provide a rationale for the dissertation, or article

(c) grab the reader's attention

(d) all of the above

Answer: D


23. Probability sampling is rarely used in qualitative research because:

(a) Qualitative researchers are not trained in statistics

(b) it is very old-fashioned

(c) it is often not feasible

(d) Research questions are more important than sampling

Answer: C


24. Which of the following is an advantage of qualitative interviewing relative to participant observation?

(a) it allows you to find out about issues that are resistant to observation

(b) it is more biased and value-laden

(cit is more likely to create reactive effects

D. none of the above

Answer: A


25. The qualitative research strategy places a value on:

(a) using numbers, measurements and statistical techniques

(b) generating theories through inductive research about social meanings

(c) conducting research that is of a very high quality

(d) all of the above

Answer: B


26. Which of the following is a component of ethnographic research?

(a) being immersed in a social group or setting

(b) participant observation, interviews, and / or documentary analysis

(c) a written account of an ethnographic study

(d) all of the above

Answer: D


27. Which of the following is not a data-collection method?

(a) Research questions

(b) Unstructured interviewing

(c) Postal survey questionnaires

(d) Participant observation

Answer: A


28. Research is classified on the basis of …… .. and methods

(a) Purpose

(b) Intent

(c) Methodology

(d) Techniques

Answer: B


29. Research is an organized and systematic inquiry ”Defined by_____________

(a) Marshall

(b) P.V. Young

(c) Emory

(d) Kerlinger

Answer: C


30. An example of scientific knowledge is___________

(a) Laboratory and field experiments

(b) Social traditions and customs

(c) Authority of the Prophet or great men

(d) Religious scriptures

Answer: A


31. Tippit table refers to as _________

(a) Table of random digits

(b) The table used in sampling methods

(c) The table used in statistical investigations

(d) All of the above

Answer: D


32. A systematic step-by-step procedure following logical process of reasoning ”called_________

(a) Experiment

(b) Observation

(c) Deduction

(d) Scientific method

Answer: D


33. How to judge the depth of any research?

(a) By research title

(b) By research duration

(c) By research objectives

(d) By total expenditure on research

Answer: C


34. The process not needed in experimental researches is____________

(a) Reference collection

(b) Controlling

(c) Observation

(d) Manipulation and replication

Answer: A


35. Evaluation Research is concerned with__________

(a) How well are we doing?

(b) Why are we doing?

(c) What are we doing?

(d) None of the above

Answer: A


36. The format of thesis writing is the same as in___________

(a) Writing of Seminar representation

(b) Preparation of research paper / article

(c) A research dissertation

Presenting a

(d) workshop / conference paper

Answer: C


37. Ethical Neutrality is a feature of_______

(a) Deduction

(b) Scientific method

(c) Observation

(d) experience

Answer: B


38. Who can successfully conduct Research?

(a) Someone who is a hard worker

(b) Possesses post-graduation degree

(c) Has studied research methodology

(d) Possesses thinking and reasoning ability

Answer: C


39.  ……… .. is “systematically conceptual structure of inter related elements in some schematic form ”

(a) Concept

(b) Variable

(c) Model

(d) Facts

Answer: C


40. A formal document that presents the research objectives, design of achieving these objectives, and the expected outcomes / deliverables of the study is called___________

(a) Research design

(b) Research proposal

(c) Research hypothesis

(d) Research report

Answer: B


41. Which of the following does not correspond to characteristics of research?

(a) Research is not passive

(b) Research is systematic

(c) Research is not a problem-oriented

(d) Research is not a process

Answer: D


42. “A system of systematically interrelated concepts definitions and propositions that are advanced to explain and predict phenomena ”… is

(a) Facts

(b) Values

(c) Theory

(d) Generalization

Answer: C


43. The research that is especially carried out to test and validate the study hypotheses is termed___________

(a) Fundamental resaeach

(b) Applied research

(c) Conclusive research

(d) Exploratory research

Answer: C


44. Which of the following are sampling considerations?

(a) Who do you need to study in order to investigate your research questions?

(b) How easily can you gain access to a sampling frame?

(c) What kind of sampling strategy will you employ?

(d) All of the above.

Answer: D


45. Which of the following is a criterion for a good research question?

(a) Questions should be long and use complex terms

(b) Questions should show where my research biases are.

(c) Questions should sound contemporary.

(d) Questions should connect with established theory and research

Answer: D


46. What does the term 'longitudinal design' mean?

(a) A study completed far away from where the researcher lives.

(b) A study which is very long to read.

(c) A study with two contrasting cases.

(d) A study completed over a distinct period of time to map changes in social phenomena.

Answer: D


47. The research studies that explore the effect of one thing on another and more specifically, the effect of one variable on another are known as__________

(a) Causal research

(b) Applied research

(c) Conclusive research

(d) Exploratory research

Answer: A


48. The most cost-effective questionnaire administration method is through____________

(a) Web-based

(b) Schedule

(c) Telephone survey

(d) Mail survey

Answer: A