MCQ on Ultrasound with Answers Pdf

Multiple Choice Questions on Ultrasound /  Sonography MCQ

Below we collected MCQ on Ultrasound to prepare students for  Exam. These MCQ questions  provided in below Links are strengthen students foundation in the subject and give them the ability to solve different types of MCQ questions easily.

Our Ultrasound MCQ with Answers give students an advantage with NEET practical questions and help students in exams as well as their daily MCQ Practice routine. These MCQ Questions on Ultrasound with Answers PDF Download included are easy to understand, with different  difficulty level


MCQ on Ultrasound with Answers Pdf

1. Ultrasound 'is a reflection of__________

(A) soft tissues only

(B) hard tissues only

(C) both soft and hard tissues

(D) hard muscles only

Answer: C


2. The wave used in the sonography is________

(A) Infrared waves

(B) Microwaves

(C) Sound waves

(D) Ultrasonic waves

Answer: D


3. By definition, ultrasound is sound having a frequency greater than _____ cycles per second, that is, sound above the audible range.

(A) 10,000

(B) 20,000

(C) 30,000

(D) 40,000

Answer: B


4. What is the wavelength of ultrasound in water?

(A) 1.5mm

(B) 3mm

(C) 4.5mm

(D) 6.0mm

Answer: A


5. Ultrasound is of frequency__________

(A) below 20Hz

(B) above 20Hz

(C) below 20kHz

(D) above 20kHz

Answer: D


6. Ultrasound have typical properties except___________

(A) Transducers have fixed frequencies

(B) Continuous wave ultrasound have the transmitter and receiver the same

(C) it is a longitudinal wave

(D) Unit of frequency is Hertz

Answer: B


7. What property of sound waves acts like the principle of ultrasound?

(A) Reflection and Refraction

(B) Reflection only

(C) Refraction only

(D) Propagation

Answer: A


8. What is the average speed of ultrasound in human soft tissue at 37 C?

(A) 1,540 meters per second

(B) 1,540 miles per second

(C) 1,540 feet per second

(D) 154,000 meters per minute

Answer: A


9. Ultrasound is also useful for__________

i. detecting fault in metal sheets

ii. imaging marine depths

iii. looking for metals beneath the earth’s surface

iv. detecting distances

v. detecting earthquakes

(A) ii, iii, v

(B) i, iv, v

(C) i, ii, iv

(D) ii, iii

Answer: C


10. The following are properties of ultrasound waves as applied in medical imaging, except?

(A) They are longitudinal

(B) They are acoustic

(C) They are electromagnetic

(D) They depend upon the medium through which it propagates

Answer: C


11. Which of the following is / are not applications of Ultrasonic Waves?

(a) For measuring the depth of Sea.

(b) In sterilizing of a liquid.

(c) In Ultrasonography

(d) In sterilizing a needle.

Options are:

(A) Both (a) and (b) Only (b)

(B) Only (d)

(C) Both (c) and (d)

(D) Only (b)

Answer: B


12. The period of an ultrasound wave is_____________

(A) the time at which it is no longer detectable

(B) the number of times the wave is repeated per second

(C) the time to complete one cycle

(D) the speed of the wave

Answer: C


13. Which one of the following statement is incorrect about ultrasound?

A) ‘Ultrasound’ literally means sound beyond the range of human being.

B) Piezo - electric effect produces ultrasound waves.

C) Like electromagnetic radiation, sound waves can pass through vacuum.

D) Through homogenous tissue when ultrasound waves are introduced, they pass unimpeded till they meet another tissue or organ.

Answer: C


14. The sound used in sonography is_______

(a) Infrasonic (b) Audible

(c) Ultrasonic

(d) None of these

Answer: C


15. When an abdominal ultrasound is done, why is it advised to have a full bladder?

(A) To have a good acoustic window

(B) To increase the water content

(C) To lower impedance

(D) To allow for better propagation of waves

Answer: A


16. Sonographic findings of acute appendicitis except_____________

(A) Noncompressible, blind-ended tube that measures more than 6 mm in diameter from outer wall to outer wall

(B) Echogenic structure within the lumen of the appendix (appendicolith)

(C) Gut signature

(D) Hyperemic flow within the wall of the inflamed appendix

Answer: C