MCQ on Viruses and Viroids with Answers Pdf - YB Study -->

MCQ on Viruses and Viroids with Answers Pdf

Virus MCQ with Answers Pdf for NEET

Check your knowledge by solving MCQ on Viruses with answers Pdf. Below MCQs will help learners for preparing NEET examinations and will be able to score better as all the resources required to study of Viruses and Viroids are provided here. We tried to simplify the complexities of some of the topics in the form of Viruses multiple choice questions and answers so that preparation becomes easy for the NEET aspirants.

These MCQs  are also useful for preparing for various competitive exams like KVPY, CET, NTSE, NET, SET. So, we are providing MCQ Questions on Viruses that will help you to understand the basic concepts of viruses and even help you get a good score with sufficient practice questions for each topic.

Read : NEET Biology Chapter wise Previous year Questions 

Important Points to Remember about Viruses and Viroids  : 

  1. Virus is an ultra microscopic obligatory parasites which becomes active only inside  a living cell or host cell. 
  2. Viruses have either DNA or RNA as the genetic material. Viruses having RNA as the  genetic material are known as retroviruses.
  3. Generally all viruses are made up of nucleoproteins (Nucleic acid + Protein). The nucleic  acid may be DNA or RNA as genetic material. In a particular virus either DNA or RNA is the genetic material. Both are never present in a virus. Single stranded RNA or ss RNA - Tobacco mosaic virus (TMV)
  4. There is a protective covering of protein called capsid around the infective part. Capsid consists of small subunits called capsomeres and has antigenic property.
  5. All the viruses are obligate parasite i.e.  they remain inert outside the host cell. They  have ability to syntheize nucleic acids and  proteins by using host cellular machinery  (ribosomes, tRNAs, aminoacids, energy). 
  6. Viroids, the smallest known pathogens,  are naked, circular, single-stranded RNA  molecules that do not encode protein but  autonomously replicate when introduced into host plants. Viroids only infect plants; some cause economically important diseases of crop plants, while others appear to be benign.

Read : Biology MCQ Topic wise Pdf

Multiple Choice Questions on Viruses and Viroids 

1. Viroids differ from viruses in having_________

(1) DNA molecules without protein coat

(2) RNA molecules with protein coat

(3) RNA molecules without protein coat

(4) DNA molecules with protein coat

Answer: 3


2. Which of the following statements is wrong for viroids?

(1) They lack a protein coat

(2) They are smaller than viruses

(3) They cause infections

(4) Their RNA is of high molecular weight

Answer: 4


3. Which of the following shows coiled RNA  strand and capsomeres?

(1) Polio virus 

(2) Tobacco masaic virus

(3) Measles virus 

(4) Retrovirus

Answer: 2


4. A virus is made up of_______

(1) Protein coat and nucleic acid

(2) Protein coat and mitochondria

(3) Nucleic acid and cell membrane

(4) Nucleic acid, cell wall and cell membrane

Answer: 1


5. The protein coat of viruses that enclose the genetic material is called _______

(1) Virion

(2) Capsid

(3) Peplomers

(4) Capsomers

Answer: 2


6. Viruses have:

(1) DNA enclosed in a protein coat

(2) Prokaryotic nucleus

(3) Single chromosome

(4) Both DNA and RNA

Answer: 1


7. Satellite RNAs are present in some _______

(1) Plant viruses

(2) Viroids

(3) Prions

(4) Bacteriophages

Answer: 1


8. Which statement is wrong for viruses?

(1) All are parasites

(2) All of them have helical symmetry

(3) They have ability to synthesize nucleic  acids and proteins

(4) Antibiotics have no effect on them

Answer: 2


9. Which of the following is the genome of the virus?

(1) DNA

(2) RNA

(3) DNA or RNA

(4) DNA and RNA

Answer: 3


10. Which of the following is the largest virus?

(1) Megavirus chilensis

(2) Arbo virus

(3) Herpes virus

(4) Mumps virus

Answer: 1


11. Virus envelope is known as:

(1) Capsid

(2) Virion

(3) Nucleoprotein

(4) Core

Answer: 1


12. The causative agent of mad-cow disease is a_________

(1) Prion

(2) Worm

(3) Bacterium

(4) Virus

Answer: 1


13. Viruses are no more “alive” than isolated  chromosomes because_______

(1) both require the environment of a cell to  replicate

(2) they require both RNA and DNA

(3) they both need food molecules

(4) they both require oxygen for respiration

Answer: 1


14. Which one of the following statements about viruses is correct ?

(1) Nucleic acid of viruses is known as capsid

(2) Viruses possess their own metabolic system

(3) All viruses contain both RNA and DNA

(4) Viruses are obligate parasites

Answer: 4


15. A type of cell culture that can reproduce for an extended number of generations and is used to support viral replication is a_________

(1) Primary cell culture

(2) Continuous cell line

(3) Cell strain

(4) Diploid fibroblast cell

Answer: 2


16. Which of the following is not an RNA virus?

(1) Retrovirus

(2) Enterovirus

(3) Rhabadovirus

(4) Adenovirus

Answer: 4


17. Tobacco mosaic virus is a tubular filament of size______

(1) 700 × 30 nm 

(2) 300 × 10 nm

(3) 300 × 5 nm

(4) 300 × 20 nm

Answer: 4


18. Cauliflower mosaic virus contains_________

(1) ss RNA

(2) ds RNA

(3) ds DNA

(4) ss DNA

Answer: 3


19. Enzymes are absent in_________

(1) Cyanobacteria

(2) Viruses

(3) Algae

(4) Fungi

Answer: 2


20. A virus can be considered a living organism because it_________

(1) responds to touch stimulus

(2) respires

(3) reproduces (inside the host)

(4) can cause disease

Answer: 3


21. A strain of virus is made with nucleic acid of TMV (Tobacco mosaic virus) and protein coat of HRV (Holmes rib-grass virus) and then the tobacco leaf is infected__________

(1) Symptoms of TMV will appear

(2) Symptoms of HRV will appear

(3) Symptoms of both TMV and HRV will appear

(4) Symptoms of none of these will appear

Answer : 1


22. Which one of the following statement about viruses is not correct

(1) Can multiply outside a living cell

(2) Can be cultured in a cell free medium

(3) Have an independent metabolism

(4) Viruses are facultative parasite

Answer: 4


23. Which of the following is true for viruses_________

(1) They invariably contain DNA

(2) They multiply only in host cell

(3) They occur only inside bacteria

(4) Their genetic material is RNA

Answer : 2


24. Which of the following method is used for the production of vaccines against yellow fever?

(1) tissue-culture method

(2) chick-embryo method

(3) through susceptible animals

(4) through appropriate media

Answer: 2


25. Viruses cannot multiply of their own because they_______

(1) Do not have sex organs

(2) Lack genetic material

(3) Lack cellular machinery to use its genetic material

(4) None of the above

Answer : 3


26. Which one of the following statements about viruses is correct?

(1) Viruses possess their own metabolic system

(2) Viruses contain either DNA or RNA

(3) Viruses are facultative parasites

(4) Viruses are readily killed by antibiotics

Answer: 2


27. Influenza virus has_______

(1) DNA

(2) RNA

(3) both DNA and RNA

(4) only proteins and no nucleic acids.

Answer: 2


28. Tobacco Mosaic Virus (TMV) genes are_________

(1) double stranded RNA

(2) single stranded RNA

(3) polyribonucleotides

(4) proteinaceous

Answer: 2


29. Virus was discovered by_________

(1) D. Ivanowsky

(2) Beijerinck

(3) Stanley

(4) Herelle

Answer : 1


30. The Tobacco mosaic virus was crystallized for first time by________

(1) W.M. Stanley

(2) Louis Pasteur

(3) Edward Jenner

(4) Andre Lwoff

Answer : 1


Biology Related Articles  : 

Reproductive Health MCQ Questions for NEETMCQ on Phylum Chordata
Reproduction in Organisms NEET QuestionsNEET Questions on Transportation in Plants and Animals
MCQ on Diffusion with AnswersArthropods MCQ Questions for NEET
Phylum Porifera MCQ QuestionsStructural Organization in Animals NEET MCQ
Phylum Annelida MCQ QuestionsLiving World NEET Questions
MCQ on Phylum CoelenterataBiological Classification NEET Questions and Answers
MCQ on Phylum PlatyhelminthesSystematics of Living World NEET Questions

Related Posts